Biznet Bilişim, 2000 yılından beri BT, OT ve IoT bütünsel siber güvenlik yaklaşımıyla ilgili projelendirme, danışmanlık ve denetim hizmetleri sunuyor. Bu alanda gerçekleştirdiği çalışmalarla olumlu sonuç alan ve ilk Türk hizmet firması olarak Gartner 2018 raporunda yer alan Biznet Bilişim, 2019 yılı EKS öngörülerini kamuoyu ile paylaştı.

GÜVENLİ EKS ALT YAPILARI ÖNEMLİ

Endüstriyel Kontrol Sistemleri, enerji tesislerinden sağlık sistemlerine, savunma sanayinden üretim alanlarına kadar pek çok alanda kritik bir öneme sahip. Bu önem ise her geçen gün artmaya devam ediyor. Zira sistemlerin zarar görmesi ve çalışamaz hale gelmesi durumunda büyük boyutta zararlarla karşılaşılması olası. Özellikle güvenli olmayan EKS altyapıları bulunan noktaların 3 yıl içerisinde çevreye ve insanlara zarar verme olanağı yüksek kabul ediliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Biznet Bilişim EKS Siber Güvenlik Hizmetleri Yöneticisi Can Demirel, EKS Siber Güvenlik Ekibinin insanların hayati önem taşıyan anlarının kesintiye uğramaması için çalıştıklarını belirtiyor. Bu sebeple temel misyonlarının hem Türkiye’nin hem de yakın bölgelerin kritik altyapılarında siber dayanıklılığını artırmaktır diyor. Demirel, sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Temel hedefimiz BT, OT ve IoT alanlarındaki bütünsel siber güvenlik yaklaşımımızdır. Güvenlik Testleri başlığında, saldırgan bakış açısıyla, en az bilgi ile altyapı üzerindeki bileşenleri güvenlik testine tabi tutarken Konfigürasyon Denetimleri başlığında ise, EKS altyapılarının güvenliği ve sürekliliğini ilgilendiren bileşenleri, sistem yöneticisi gözüyle denetliyoruz. Süreç Denetimleri başlığında ise, işletim süreçlerinin güvenlik bakış açısı yer alıyor. Fiziksel Denetimlerde de altyapı bünyesinde kritik işlevlere hizmet eden kontrol odaları, veri merkezleri ve işletmenin genel güvenlik durumunun, en iyi uygulama örneklerine göre denetlenmesini kapsıyor.

“2019 YILINDA DAHA ÇOK SALDIRILARA ŞAHİT OLABİLİRİZ”

Bu saldırılar doğrudan zarar vermeye odaklı olabileceği gibi; uzun vadeye yayılmış ve bilgi toplama amaçlı da olabilir. Ayrıca, Endüstri 4.0 ile beraber tüm dünyayı etkisi altına alan dijitalleşme trendinin EKS alanında da etkisini göstermesi ve endüstriyel işletmelerin artan verimlilik talepleri; IoT cihaz ve teknolojilerinin kritik altyapılarda ve OT ağlarında kullanım oranını artırdı. Elbette bu durum, çok sayıda siber güvenlik zafiyetini de beraberinde getirdi.” diyerek konuyla ilgili açıklama yapan Demirel, 2019 yılında IoT ve uygulamalarının daha sık kullanılmaya başlanacağını ve bu yeni teknolojilerin de, yeni saldırı vektörü olarak karşımıza çıkacağı bir yıl olacağını ifade etti.