Teksan Jeneratör, Türkiye’de ürettikleri ürünleri tüm dünyaya ulaştırıyor. Reel Piyasalar programının konuğu olan Teksan Jeneratör Yönetim Kurulu Üyesi Burak Başeğmezler, hibrit teknolojisinin daha çok kullanılmaya başlayacağını ve tesislerin kurduğu kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri ile yüzde 90’lara varan verimlilik elde ettiklerini söylüyor. 

“TÜRKİYE PAZARI 300 MİLYON DOLAR SEVİYELERİNDE”  

Jeneratör sektörünü; yedek güç ve ana güç olmak üzere ikiye ayırmak gerekiyor. Elektrik kesildiğinde devreye girmesi için yedek güç kullanılırken, ana güç ise tüm görevlerini ciddi bir şekilde yapması gerekiyor. Çünkü jeneratör olmazsa, hiçbir şey olmuyor. Yedek güç alanında ise hayati derece öneme sahip noktalarda mutlaka jeneratör kullanılması gerekiyor. Bu noktalardan akla ilk olarak hastane geliyor. Ameliyat sırasında ya da makinaya bağlı hastaların yaşadığı yerde elektriğin 10 dakika bile kesilmemesi gerekiyor. Ayrıca Türkiye’de faaliyet gösteren akvaryum projeleri de bu anlamda hayati önem taşıyor. Çünkü akvaryumda kesilen elektriğin kısa bir süre içerisinde devreye girmemesi durumunda tüm canlılar telef olabiliyor. Dolayısıyla mukayese edilemeyecek, ihmale gelmeyecek kadar önemli bir konudan bahsediyoruz. Jeneratör sektörü; dünyada 20 milyar dolar seviyelerindeyken, Türkiye pazarı ise ortalama 300 milyon dolar seviyesinde görülüyor. Büyüme rakamları ise yüzde 3 ile 5 oranında artarak devam ediyor. 2019 yılında bu sektörün toparlayacağını düşünüyoruz. 

“HİBRİT TEKNOLOJİSİ DAHA ÇOK KULLANILACAK”

Hibrit teknolojisi, dizel bir jeneratör setinin yanı sıra akü sistemi bulunuyor ve isterseniz güneş panelleriyle ya da rüzgar türbiniyle kombine edebiliyorsunuz. Bu teknolojinin ilk çıkış noktası, Telekom sektörü için oldu. Çünkü telekom sektörünün altyapının bulunduğu noktalara yakıt götürmek, en büyük maliyet olarak görülüyordu. Bolivya’da, Sudi Arabistan’da, Güney Afrika’da çalışan ürünlerimiz bulunuyor. Ayrıca hibrit ürünleriyle ilgili telekomünikasyon projesini hayata geçirdik. Offshore Petrol Platformu projesi çerçevesinde; artık petrol çıkmayan ama çıkma ihtimali olan platforma 60kv’lık jeneratör verdik. Geri dönüş süresi oldukça kısa oldu çünkü karaya en yakın nokta 150 km mesafede yer alıyor. Gerçekleştirdiğimiz bu proje ile “En İnovatif Proje” ödülünün sahibi oldular. Alternatif enerji kaynaklarından daha fazla faydalanmamız gerekiyor. Otomotiv, bizim için lokomotif sektör olarak kabul ediliyor. Çünkü arabada kullanılan motor ile jeneratörde kullanılan motor birbirine benziyor. Hibrit teknolojiler, otomotivde olduğu gibi jeneratör sektöründe de daha fazla kullanılmaya başlanacak. 

KOJENERASYON VE TRİJENERASYON SİSTEMLERİ İLE DAHA FAZLA VERİM 

Kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerimiz ile yenilenebilir enerji kaynaklarından tesislerinden faydalanmasını sağlıyoruz. Doğalgazla ya da biyogaz ile çalışıyor ve sistemin verimini yüzde 40’lardan yüzde 90’lara kadar çekebiliyorsunuz. Bu sistem kendini üç sene içerisinde amorti ediyor. Üç sene sonra ise bu yatırım size para kazandırmaya başlıyor.