ANKARA (AA) - STM ThinkTech’in organizasyonunda gerçekleştirilen “Enerji Güvenliği: Fırsatlar ve Tehditler” panelinde konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Türkiye’nin son 5 yıl içinde yenilenebilir enerjide kurulu güç artışında Avrupa’da Almanya ve İngiltere’nin ardından üçüncü sırada bulunmasının önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin konuya en başından beri önem veren İspanya ve Fransa gibi ülkelerin önünde olduğunu hatırlatan Birol, bu alandaki potansiyelin çok yüksek olduğunu ifade etti.

“DİĞER KAYNAKLARLA YARIŞABİLİR HALE GELDİ”

Bilhassa yenilenebilir enerjinin dünya genelinde hızla büyüdüğüne dikkat çeken Birol, rüzgar ve güneş başta olmak üzere birçok yenilenebilir enerji kaynağının devlet sübvansiyonuna gerek olmadan diğer kaynaklarla yarışabilir hale geldiğini kaydetti.

Geçtiğimiz yılın doğalgaz açısından çok iyi bir yıl olarak geçtiğini belirten Birol, sektörü hızlandıran gelişmenin Çin’in şehirlerdeki hava kirliliğini azaltma amacından kaynaklandığını söyledi. 

“BEKLENTİLERİN ALTINDA KALIYOR”

Birol, nükleer enerjide Çin, Rusya ve Hindistan’ın başı çektiğini, Fukuşima kazasından sonra ilk defa geçen sene dünyadaki nükleer enerji üretiminin artış gösterdiğini kaydetti.

Enerji verimliliğinin önemli bir konu olduğunu vurgulayan Birol, dünyadaki enerji verimliliğinin her sene yüzde 3 oranında iyileştirilmesi gerektiğini ancak rakamların beklentilerin altında kaldığını ifade etti.