Türkiye’deki ilk lisanslı güneş enerji santralinin (GES) kurulumunu yapan Asunim Türkiye, liman işletmeciliği, denizyolu taşımacılığı, gayrimenkul gibi sektörlerinde yenilenebilir enerji sektörüne kadar pek çok yatırımı olan Akfen Holding’in Akfen Yenilenebilir Enerji şirketi ile Konya’da faalilete geçecek 24 MWp iki ayrı lisanslı proje için EPC sözleşmesi imzaladı.

Avrupa’da bulunan mühendislik departmanı tarafından projelendirme ve mühendislik hizmetlerinin en son teknikler ileyapılacağı Asunim’de özel yazılımlar kullanılacak. Lisanslı GES segmentinde lider olan Asunim Türkiye Genel Müdürü Umut Gürbüz, projenin kurulumda olan ve tamamlanan toplam 40 MWp’li lisanlı GES projesi portföyüne sahip olduklarını açıkladı. Elazığ’da EPC olarak bulundukları Solentegre GES projesi ile ülkemizin ilk lisanslı güneş enerji santrali olarak iki senedir enerji ürettiklerini söyleyen Gürbüz, sözlerini şu şekilde tamamladı: ''Dünya Bankası ve Avrupa Kalkınma Bankası’nın da ortağı olduğu Akfen Yenilenebilir Enerji gibi titiz ve kurumsal bir yatırımcıya ait iki lisanlı projede, birçok uluslararası danışmanlık şirketinin teknik ve finansal kriterlerini sağlayarak seçilmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz. Tüm projelerimizde olduğu gibi bu projeyi de piyasadaki en kaliteli ürünlerle, en iyi mühendislik ve bakım hizmetlerini sunarak Avrupa standartlarına uygun bir şekilde projeyi nihayete erdireceğiz.”

LİSANSLI GES PORTFÖYÜ 42 MW'DE

Akfen Yenilenebilir Enerji’ye ait olan sistemin her birinin yıllık 20.3 milyon kWh enerji üreteceğine değinen, çevre yönetiminden atık yönetimine, hayvanların habitatının incelenmesinden su analizlerine kadar önemli bir çalışma içinde olacaklarını söyleyen Umut Gürbüz, ''Her biri 12 MWp kapasitesinde olan iki santralin proje planlama, mühendislik ve kurulumu 5 ayda tamamlanacak. Projenin bakım onarım faaliyetlerini, Asunim’in iştiraki, GES’lerin bakım onarımı alanında lider; bağımsız bir bakım onarım şirketi olan Maxima Enerji tarafından yürütecek. Lisanlı projeler ve çatı uygulamaları konusunda kendisini kanıtlayan Asunim Türkiye, 2018'in ilk çeyreği itibariyle ülkemizde 140 MW’ı aşan referanslara sahip olurken, Akfen Yenilenebilir Enerji ile imzaladığı bu anlaşma ile tamamlanan lisanslı GES portföyü ise 42 MW’a kadar ulaşmıştır.'' dedi.