ANKARA (AA) - Aksa Enerji, senenin ilk 9 ayında 350 milyon lira tutarında konsolide net kar elde etti..

Firma tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, Aksa Enerji, ocak-eylül döneminde bir önceki senenin aynı dönemine nazaran karını yüzde 169 oranında arttırdı.

Bu dönemde 3,8 milyar lira tutarında ciro rakamına ulaşan şirketin, Faiz Amortisman Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) bir önceki senenin aynı dönemine nazaran yüzde 46 oranında artarak 1 milyar 103 milyon liraya ulaştı. Şirketin faaliyet kar marjı ise yüzde 12,8'den yüzde 19,7'ye ulaştı.

Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Aksa Enerji Üst Yöneticisi Cemil Kazancı, şirket olarak karlılıklarını artırmaya devam ettiklerini belirterek, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Gana, Madagaskar ve Mali'deki santrallerinden gerçekleştirdiği döviz bazlı satışlarla borcunu azaltan Aksa Enerji, Gana Cumhuriyeti ile anlaşmanın imzalandığı 2015 yılında 860 milyon doları net finansal borcunu 2019'da eylül ayı sonunda 639 milyon dolara düşürdü. Küreselleşme stratejisinin başından beri, yurt dışında santral yatırımları yaptığı halde toplam 221 milyon dolar borç ödemesi gerçekleştirmeyi başaran şirket, 2017'nin ilk çeyreğinde 7,8 olan net finansal borç / FAVÖK oranını da 2019 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla keskin bir şekilde 2,6 seviyesine düşürdü." şeklinde konuştu.

Afrika kıtasındaki yatırımlarla bölgenin acil enerji ihtiyacına cevap vermeyi sürdürdüklerine dikkat çekenn Kazancı, son olarak şöyle konuştu;

"FAVÖK’ün yüzde 65’i Afrika’daki santrallerden elde edildi. Afrika’daki santrallerimizden sağladığımız döviz bazlı garantili satışlar faiz, amortisman, vergi öncesi karımızın yüzde 65'ini oluşturuyor. Döviz bazlı garantili satış yapan KKTC'deki enerji santralimizin de katkısıyla, FAVÖK'ümüzün yüzde 72'si döviz bazında satış yapan yurt dışı operasyonlarımızdan oluşuyor. Sürdürülebilir karlılık odaklı çalışmalarımıza ara vermeden Afrika'daki yeni yatırım arayışlarımızı sürdürüyor, çeşitli ülkelerle görüşmelere devam ediyoruz."