ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Fatih Dönmez, bugüne değin toplam 244 Türk öğrencinin Rusya'da nükleer mühendislik eğitimi gördüğünü açıklayarak ,bu sene ilk kez 13'ü ısı enerjisi, 9'u elektrik enerjisi alanında olmak üzere toplam  22 Türk öğrencisinin St. Petersburg Büyük Petro Politeknik Üniversitesine yüksek lisans eğitimine gönderiliceklerini ve döndüklerinde ise Akkuyu Nükleer AŞ’de göişe başladıklarını söyledi.

Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) istihdam garantili ilk yüksek lisans programı için St. Petersburg'a gönderilecek olan 22 öğrenciyle bakanlıkta bbuluştu.

Nükleer enerjinin güç, medeniyet, ileri teknoloji ve gelişmişlik göstergesi olduğunu belirten Dönmez, enerjide kaynak çeşitliliğinin önemli bir unsur olduğuna dikkat çekti.

Dönmez, nükleer enerjide geçen sene Akkuyu NGS'nin temelinin atılmasıyla önemli bir dönemecin geride bırakıldığına dikkat çekerek, nükleer enerjinin elektrik üretiminin yanlızca bir boyutu olduğunu, nükleer enerjiyi sağlıktan haberleşmeye kadar çok sayıda alanda ileri teknolojinin üretimi olarak gördüklerini belirtti.

Dönmez, çevre dostu nükleer enerjinin Türkiye'nin enerji bağımsızlığında önemli bir mihenk taşı olduğunu anımsattı.