ABB Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Nejat Ege, ST Endüstri Radyo’da Enerjisini Üreten Fabrikalar programının konuğu oldu. Ege, endüstriyel tesislerin enerjilerini nasıl verimli kullanabileceklerini ve enerji tüketimine göre sektörleri değerlendirdi.

“ENERJİ DAHA VERİMLİ NASIL KULLANILMALI?”

Endüstri ve otomasyon firmaları enerji verimliliği konusuna “ölçemediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz” bakış açısıyla yaklaşmalıdır. Bu sebeple tesisler önce tükettiği enerji doğru bir şekilde ölçmelidir. Neyi, neden yaptığını ve yaparken ne kadar enerji tükettiğini hesaplamalıdır. Daha sonra ise enerjiyi daha verimli nasıl kullanabileceğinin yollarını aramalıdır. İşte bu noktada otomasyon teknolojilerinin ölçme konusunda bize yardımcı gerekiyor. Somut örnek vermem gerekirse çimento fabrikası 25 MVA ile 50 MVA arasında elektrik yükü çekiyor. Demir çelik fabrikası ise kullanılan ark ocağına göre yaklaşık 350 ile 500 MVA arasındaki kurulu gücü bulunuyor. Bu fabrikalarda yüzde 1’lik verimlilik, 1 MVA’lık enerji tasarrufu oluşturuyor. Bu sayede hem ekonomik verimlilik elde edilecektir hem de karbon monoksit miktarını azaltacaktır. Dünyada elektrik enerjisinin yüzde 65’i dönen makinalarda ve elektrik motorlarında harcanıyor. Bu alanlarda yapabileceğimiz yüzde 1’lik bir enerji verimliliği sayesinde yüzlerce termik santralin çalışmamasını sağlayabiliriz. Bu sayede çevreyi de koruyabiliriz.

“FREKANS KONVERTÖRÜ İLE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYIN”

Eskiden frekans konvertörü elektrik endüstrisinin gelişmesiyle, ucuzlamasıyla ekonomik bir hale geldi. Örneğin; Japonya’da yer alan endüstriyel tesislerdeki motorların tamamında frekans konvertörü kullanılıyor. Çünkü bu sayede motorlar istenilen devirde ve istenilen proses şartlarına göre çalıştırılabiliyor. Bir örnek daha vermem gerekirse; çimento, kağıt gibi endüstrilerde prosesteki sıcaklık, basınç ve akış değerini kontrol altına almak için eskiden damperler kullanılıyordu. Yani hem gaza basarken hem de frene basıyorduk.Şimdi ise istediğimiz basınç ve sıcaklık değeri, frekans konvertörü ile ayarlanabiliyor. Bu sayede de elektrik sarfiyatı ciddi oranda düşürülüyor.