Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Yorgos Katrougalos, doğalgaz piyasasında yüzde yüz kaynak çeşitliliğine destek verdiklerinin altını çizerek, Avrupa’daki Kuzey Akım2’deki uygulamanın, Türk Akım için de uygulanması gerektiğini söyledi.

TÜRK AKIM'A DAİR SORU İŞARETLERİ...

Atina Enerji Forumu’na iştirak eden Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Katrougalos, 
Bir panelde Avrupa düzeyindeki doğal gaz projelerini masaya yatırdı.

Rus gazını önce Türkiye'ye ve sonrasında Türkiye’den Avrupa'ya iletecek TürkAkım doğal gaz boru hattı projesine dair AB'de bazı soru işaretleri olduğunu belirterek, “Yasalar, her durumda eşit uygulanmalıdır. Doğalgaz piyasasında, Avrupa'da kaynak çeşitliliğini destekliyor, teşvik ediyoruz. Bu konuda tamamen netiz. Bununla birlikte Kuzey Akım 2'de hangi yasalar uygulanıyorsa, TürkAkım’da da aynısı işletilmelidir. Zaten iki proje de aynıdır." dedi.

TÜRK AKIM'IN 2. HATTI YUNANİSTAN'A MI, BULGARİSTAN'A MI?

TürkAkım, 15,75 milyar metreküplük iki hattan oluşuyor. Ve Projede bir karar verilmesi gerekiyor. İkinci hattın, Yunanistan üzerinden İtalya'ya veya Bulgaristan üzerinden Sırbistan'a ulaştırılması konusunda bir çalışma yapılıyor.

KUZEY AKIM'IN KAPASİTESİ VE MALİYETİ NE?

10 milyar avro maliyetli, Kuzey Akım 2 projesiyle, yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi’ni geçerek Almanya'ya iletilmesi planlanıyor. Türk Akım Projesi’nde, boru döşeme çalışmaları sürüyor.