ANKARA (AA) - İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), pazar yelpazesini büyütebilmek amacıyla hedef ülkelerden Mısır’a bir ticari heyet organizasyonu düzenledi.

İSİB'den yapılan  yazılı a açıklamaya göre, 30 kişilik iklimlendirme sektörü heyetine Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Poyraz ile İSİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Duruk başkanlık etti.

Zeki Poyraz, Mısır’da yaşanan duraklama döneminin ardından piyasaların canlandığı bir döneme girildiğini kaydetti. Mısır’da Türk ürünlerine çok ihtiyaç olduğunu vurgulayan Poyraz, "Türk ürünleri Avrupa standartlarındaki kalitesi ile Mısır’da büyük ilgi görüyor. İki ulus arasındaki yakınlık da bizim açımızdan avantajlı. Burada Mısırlı meslektaşlarımız ile yaptığımız görüşmeler verimli geçti. Türk ihracatçısının bu pazara daha fazla eğilmesi, önem vermesi ve buralarda uzun vadeli çalışmalar yapması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Mısır’ın sürekli gelişen bir pazar olduğunau vurgulayan  Poyraz, Afrika'nın en büyük ikinci pazarında Türk iklimlendirme ürünlerinin rakiplerine oranla daha avantajlı bir durumda olduğunu, buradaki fırsatların daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Yeni Pazar Mısır

Metin Duruk da Mısır’ın iklimlendirme sektörü açısından yeni ve büyük bir pazar olduğunu belirterek, "Mısır, uzun vadeli bakılması gereken, yatırımları yeni başlayan bir ülke. Türk ürünlerine ilgi var. Bunun karşılığında bizlerin de örgütlenerek bu pazarda ciddi bir çalışma başlatmamız gerek. Bizler endüstriyel ürün üretip satıyoruz. Bu nedenle burada temsilcilikler veya ofisler açarak örgütlenilmesi gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Mısır’da özel sektör yatırımlarının önümüzdeki 10 yılda daha da büyüyeceği tahmininde bulunan Duruk, şöyle dedi:

"İnşaat yatırımları yeni yeni başlıyor. AVM’ler, hastaneler gibi büyük yatırımlar başlıyor. Şehirler yenileniyor. O yüzden mutlaka Mısır pazarını takip etmeliyiz. Türk iklimlendirme firmalarının bu pazarda başarılı olacağını düşünüyorum. Bu ziyaretle yeni iş birlikleri oluşacak. Bu tek seferde olabilecek bir şey değil. Nasıl Pakistan’da 5 yıldır güçlü bir ilişki oluşturduysak Mısır’da da hedefimiz önümüzdeki 3-4 yılda güçlü bağlar oluşturabilmek. Bu nedenle bu pazardaki fuar organizasyonlarının takip edilmesine ve firmalar arası görüşmelerine önem vereceğiz."