İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı olan İsmail Gülle, büyümede, üretimde, ihracatta yakaladıkları başarıyı, hizmetlerde de sürdürdüklerini dile getirerek, "Dünyadaki 223 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiriyor her yere ayak basıyoruz." şeklinde konuştu.

TİM, Türk Girişimci ve İş Adamları Konfederasyonu (TÜRKONFED), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Cool Reklam iş birliğiyle bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen İstanbul Ekonomi Zirvesi başladı.

1 milyar dolarlık iş hacmi hedefiyle  gerçekleştirilen zirvenin açılışında Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati ve Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci kyer aldı.

Zirvenin açılışında bir konuşma yapan Gülle, İstanbul'un senelik 15 milyona yaklaşan yabancı turist sayısı, 85 milyar dolarlık ihracatı ve üretmiş olduğu 257 milyar dolarlık GSYH ile İstanbul'un Finlandiya, Mısır, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerin dahi önüne geçtiğini aktardı.

Bu kapsamda İstanbul Ekonomi Zirvesi gibi etkinliklerin kente sağladığı değeri anlatan Gülle, 1 milyar dolarlık iş birliği hedefi taşıyan zirvenin ticari ortamı daha da güçlendireceğini aktardı.

Gülle, ticaret savaşları, korumacılık politikaları gibi ekonomiyi durgunluğa iten gelişmelere vurgu yaparak küresel ticareti etkileyen tüm olumsuzluklara karşın Türkiye'nin başarılı performansla 10 ayda ihracatta yüzde 2,6'lık artış yakaladığını aktrdı. Avrasya ve Asya-Pasifik'in 21. yüzyıldaki yükselişiyle Avrasya'nın en doğusu ve en batısında, Çin'den Macaristan'a kadar uzanan yeni ve köklü bir iş birliği döneminin içerisinde olduklarını belirten Gülle, bu bölgenin Türkiye'ye sunduğu fırsatlardan bahsetti.

Bölgesel ve küresel gelişmelerin imkan ve kaynaklarını artık daha kapsayıcı ve sürdürülebilir şekilde kullanmaları gerektiğinin altını çizdiğini dile getiren Gülle, bu anlayışı kamu ve özel sektör yatırımları ile doğrudan yatırımlarda pratiğe döktüklerini belirtti.