Kayseri'de ekim ayında gerçekleştirilen ihracatın, geçen yılın ekim ayına göre yüzde 13,18 arttığını dile getiren Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer  Gülsoy, 2020'nin ocak-ekim döneminde kentten yapılan toplam ihracatın ise 2 milyar 16 milyon liraya ulaştığını belirtti.

Gülsoy, ekim ayında Almanya, ABD gibi ülkelere yapılan ihracatın arttığını aktararak 2019'un ekim ayında Kayseri'nin ihracatının 180 milyon 446 bin dolar iken TİM verilerine göre 2020 yılı ekim ayında 204 milyon 225 bin dolar olmasına işaret ederek artış oranının geçen seneye kıyasla yüzde 13,18 oranında gerçekleştiğini söyledi. Eylül ayına bakarak ihracatın yüzde 6 oranında arttığını dile egtiren Gülsoy, Kayseri Serbest Bölgesinin ekim ayında 39 milyon 942 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini aktardı. Kayseri’nin ihracatının toplam 244 milyon 167 bin dolara çıktığını aktaran Gülsoy, Kayseri dış ticaretine göre ise 2020 yılı ekim döneminde birinci ihracat pazarının her zaman olduğu gibi Irak olduğunu Almanya, ABD, İtalya, İngiltere, Suudi Arabistan gibi ülkelerde de ihracatların arttığını söyledi.

DEMİR, DEMİR DIŞI METALLER, İKLİMLENDİRME SANAYİSİ İHRACATTA ÖNE ÇIKIYOR

Gülsoy, Kayseri yerelinde demir ve demir dışı metaller, elektrik elektronik, makine aksamları, hazır giyim ve konfeksiyon, halı, otomotiv endüstrisi, iklimlendirme sanayisi, kimyevi maddeler ve mamulleri, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, tekstil ve ham maddeleri, çimento cam seramik ve toprak ürünleri sektöründe ihracat artışı; çelik, madencilik ürünleri sektörlerinde ise azalış gerçekleştiğini bildirdi.

Tüm dünyanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ekonomik olarak kayıplar verdiği bu dönemde, kentte ihracatı artışla sürdürdüklerine dikkati çeken Gülsoy, birçok dünya ülkesine kıyasla Türkiye'deki göstergeleriin iyi gittiğine işaret ederek tüm zorlukların ve ihracat pazarlarında yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek tüm bunlara karşın Türkiye'nin, süreci çok iyi yöneten ülkelerin başında yer aldığını sözlerine ekledi. (AA)