ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Mustafa Varank, yüksek nitelikli iş gücünün sanayiye entegre olmasını hedefleyen Sanayi-Doktora Programı'nın sonuçlarının bugün belli olduğunu söyleyerek, "47 üniversitenin, 147 sanayi kuruluşuyla yaptığı 188 projeyi destekleyeceğiz. Sanayimizin ihtiyaçları doğrultusunda 645 doktora öğrencisi yetiştirilecek." şeklinde konuştu.

Bakan Varank, video konferans yöntemiyle yer aldığı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı'nda, istihdam, finansa erişim ve sosyal koruma alanlarında tarihi adımlar attıklarını belirtti.

Girişim ekosistemini korumaya özen gösterdiklerini aktaran Varank, pandemi dönemiyle birlikte teknoparklar ve Ar-Ge tasarım merkezlerinde yaptıkları çalışmaları belirtti.

Bakan Varank, 84 teknoparkta 59 bin çalışanın hayatına dokunduklarını dile getirerek, yeni normale girilen süreçte gerekli tedbirlerin alınarak yola devam edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Türk Standardları Enstitüsü ile kılavuz hazırladıklarını anımsatan Varank, "Tedbirleri yerine getiren firmalara, 'Kovid-19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi' veriyoruz. İki haftada 76 sanayi kuruluşundan başvuru aldık. 7 kuruluşun denetimleri olumlu şekilde tamamlandı ve belge almaya hak kazandı. Teknopark yönetici şirketlerimizin de kılavuzdaki yönergelere uymasını ve belge için başvurmasını bekliyoruz. Bünyenizdeki firmaların ayrı ayrı başvurmasına gerek yok, tüzel kişilik olarak siz başvurabilirsiniz. Bu belge, firmalarımıza iç ve dış piyasalarda avantaj sağlayacak." şeklinde konuştu.

Varank, büyüme ve kalkınmanın itici gücünün genç girişimci ve yenilikçi startup'lar olduğunu vurgulayarak, üretimde katma değer arttırıldığı sürece, rekabet gücünün kazanıldığını belirtti.

Bunun yolununda inovatif fikirlerden ve verimliliği besleyen üretim süreçlerinden geçtiğini hatırlatan Varank, "18 yıllık iktidarımızda, girişim ekosistemini bu bilinçle sıfırdan inşa ettik. Süreç boyunca bütüncül bir yaklaşımı takip ettik, topyekün bir ekosistemi ülkemize kazandırdık. Teknopark ve Ar-Ge kanunlarıyla sağladığımız destek ve muafiyetler, KOSGEB ve TÜBİTAK eliyle sunduğumuz imkanlar bütüncül yaklaşımımızın temel unsurları." şeklinde konuştu.