Biri İstanbul’da diğeri Bilecik’te toplam 50 bin metrekare alana sahip iki fabrikasında üretim faaliyetlerine devam eden Ekobord, çatısına kurduğu güneş enerji santrali ile hem karbon salımını azaltmayı hem de kendi enerjisini üretmeyi hedefliyor. Uzun vadeli yatırımları hakkında bilgi veren Vefa Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner, “Ekobord fibercement üretim tesisimizin çatısına kurduğumuz 1 MW gücündeki güneş enerji santraliyle karbon salımını yılda 714 ton azaltmayı hedefliyoruz. Üretimde tükettiğimiz elektriğin yüzde 50’sinden fazlasını da güneş enerji santrali karşılayacak. Böylece hem enerji tüketiminden tasarruf etmiş hem de çevreyle dost bir üretim gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca bir sanayi kuruluşu olarak elektrik tüketimimizden kaynaklı edindiğimiz GES yatırım hakkıyla devreye girecek yeni santralle beraber iki tesisimiz için 12 MW’a yakın yenilenebilir enerji temin edeceğiz. Bu enerjiyi hem Ekobord hem de diğer grup markalarımız için kullanacağız.” 

Firmanızın kuruluşundan ve Türkiye’deki yapılanmasından kısaca bahsedebilir misiniz? 

Vefa Group olarak 33 yıldır ön üretimli yapılar ve yapı malzemeleri alanlarında faaliyet göstermekteyiz. İlk günden itibaren gerek üretim anlayışımızı gerek iş yapış şeklimizi ihracat temeli üzerine oluşturduk. Dolayısıyla uluslararası standartta ürün ve çözümler geliştirdik. İstanbul ve Bilecik’teki üretim tesislerimizle, Türkiye’de ön üretimli yapı sektörüne yön veren ve birçok konuda ilklere imza atmış bir yapıyız. Arjantin’den Malezya’ya, Somali’den İngiltere’ye, 120 ülkede 7 milyon metrekareye yakın üretim ve montaj yaparak, bunun yüzde 50’den fazlasını ihraç ettik ve bulunduğumuz ülkelerde projelerin yönetim süreçlerini üstlendik. Ayrıca Afganistan devleti için prefabrik fabrikası kurarak sektörde ilk know-how ihracatı yapan firma olduk.

Bu başarımızı uluslararası iş yapabilirlik yeteneğimize ve entegre üretim anlayışımıza borçluyuz. Ön üretimli yapıların temel bileşenlerini kendi markalarımızdan temin ediyor, kendi geliştirdiğimiz teknolojiler ve yaptığımız yatırımlarla ihtiyaca uygun ürün ve çözümler üretebiliyoruz.

“SENİNLE İYİ GELECEK” ETKİNLİĞİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK “SENİNLE İYİ GELECEK” ETKİNLİĞİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Vekon markamızla modüler konteyner, panel prefabrik, hafif çelik ve yapısal çelik sistemlerini kullanarak şantiye mobilizasyonundan toplu konutlara, acil yerleşim yapılarından okul, hastane gibi çok amaçlı yapılara, geniş yelpazede projeler yapıyoruz.

Geniş tasarım yelpazesine sahip bireysel konut markamız Nestavilla ile panel prefabrik, çelik ve modül konutlar üretiyoruz.

Profacto ile 400’e yakın özel yapı profil çeşidi üretip bunları kendi projelerimizde kullanmanın yanında enerji ve çelik yapı sektörüne tedarik ediyoruz.

Ekobord markamız ile suya ve yangına dayanıklı, çevre dostu, yüksek mukavemetli, iklim şartlarına uygun ve montaj kolaylığı sağlayan fibercement levhalar üretiyoruz. Bu levhalar yaşam konteynerlerinin taban ve tavanında kullanılmaktadır. Bunun yanında prefabrik yapılarda duvar izolasyonu sağlayan fibercement levhalar betonarme ve çelik yapılarda ise dekoratif dış cephe malzemesi olarak kullanılmaktadır.


 
Türkiye’de toplam kaç fabrikanız bulunuyor? Fabrikaların üretim kapasitesini artırmaya yönelik yeni yatırım planlarınız var mı? 

Biri İstanbul’da diğeri Bilecik’te toplam 50.000 metrekare alana sahip iki fabrikamız mevcut. İstanbul fabrikamızda konteyner, prefabrik ve çelik yapı sistemlerinin bileşenlerini, Bilecik’te ise bir yapı malzemesi olan fibercement levha üretiyoruz. Ekim ayında Bilecik fabrikamızda ikinci fibercement hattını devreye alacak, üretim kapasitemizi yüzde 100 artırarak yıllık 6 milyon metre kareye çıkaracağız. Yeni hattımızla birlikte renkli ürün üretimine de hız vererek yapı malzemeleri sektörüne yenilik ve uygulama kolaylığı getireceğiz. 

Faaliyet gösterdiğiniz sektörü elektrik tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? Enerji verimliliği konusunda hangi proseslere odaklanıyorsunuz?

Ön üretimli yapıların çok fazla bileşeni mevcut ve biz bu bileşenlerin çoğunu kendimiz üretiyoruz. Bunların her birini ayrı makinelerde ürettiğimiz için de tesislerimizde enerji tüketimimiz yüksek. Ayrıca yoğun çalışma gerektiren zamanlarda tüketimimiz daha da artıyor. Bu nedenle, tedbir olarak enerji tasarrufu yapmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak için yatırımlar yapıyoruz.

Üretimde kalite standartlarını korumak ve enerji verimliliğini artırmak için yıllar önce kurduğumuz tam otomatik üretim sistemiyle projelerimiz akıllı makineler kullanılarak doğrudan ürün çıkışı gerçekleşiyor. Böylelikle hatayı minimize ederek enerjiden tasarruf sağlıyoruz. 

Diğer taraftan, güneş enerji santrali yatırımı yaparak yenilenebilir enerji kullanımına geçtik. Ekobord markamızla fibercement levha ürettiğimiz Bilecik fabrikamızda kurduğumuz santralin ardından diğer grup markalarımız için de GES yatırımları yapmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Son dönemde hayata geçirdiğiniz çatı üzeri güneş enerji santrali projenizi anlatabilir misiniz? Çatı üzeri GES projesinin toplam kurulu gücü nedir? Toplam elektrik tüketiminizin ne kadarını üretmeyi planlıyorsunuz? 

Sürdürülebilir üretim ve çevre duyarlılığı grup olarak ilk günden bugüne öncelik verdiğimiz konular. Ekobord fibercement üretim tesisimizin çatısına kurduğumuz 1 MW gücündeki güneş enerji santraliyle karbon salımını yılda 714 ton azaltmayı hedefliyoruz. Üretimde tükettiğimiz elektriğin yüzde 50’sinden fazlasını da güneş enerji santrali karşılayacak. Böylece hem enerji tüketiminden tasarruf etmiş hem de çevreyle dost bir üretim gerçekleştirmiş olacağız. Ayrıca bir sanayi kuruluşu olarak elektrik tüketimimizden kaynaklı edindiğimiz GES yatırım hakkıyla devreye girecek yeni santralle beraber iki tesisimiz için 12 MW’a yakın yenilenebilir enerji temin edeceğiz. Bu enerjiyi hem Ekobord hem de diğer grup markalarımız için kullanacağız. 

Güneş enerji santrali projesi için toplam ne kadarlık bir yatırım bütçesi ayırdınız? Bu yatırım kendini ne kadar sürede amorti edecek? 

Bu yatırım için 700.000,00 dolarlık bir bütçe ayırdık ve yaklaşık üç yılda kendini amorti edeceğini öngörüyoruz.

Projenin teknik detaylarını paylaşabilir misiniz? Toplam kaç adet güneş paneli kullanıldı? Verimlilik noktasında nasıl bir yol izlediniz?

Projemizde toplamda 545 Wp gücünde 1782 adet panel kullanıldı. 10 yıl ürün garantisine sahip bu paneller ortalama yüzde 21'e varan modül verimliliğine sahiptir. 30 yıl lineer performans garantisi vardır ve 30. yılın sonunda panel enerji üretim performansı ilk günkü performansının en az yüzde 80’i kadar olacaktır. Dokuz adet 100 kWe inverter kullanıldı. Beş yıl ürün garantisi olan inverterlerin verimliliği yüzde 98’in üzerindedir.

Güneş paneli ve inverter konusunda hangi markaları tercih ettiniz? Bu ürünlerin öne çıkan özellikleri ve tesise sağladığı avantajlar neler oldu? 

Güneş paneli olarak Longi marka tercih edildi. Inverter markası olarak da Solplanet ASW LT kullanıldı.

Projenin kurulması ve hayata geçmesi noktasında hangi EPC, danışmanlık ya da hangi firmalardan destek aldınız? Yollarınız bu firmayla nasıl kesişti ve nasıl bir iş birliği gerçekleştirdiniz? 

Bilecik fabrikamıza GES kurulması sürecinde daha önce de birlikte çalışmalarımızın olduğu ve aynı zamanda çözüm ortağımız olan İnojen Enerji Teknolojileri ve Yatırımları A.Ş. firmasıyla iş birliği yaptık.

Sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir çevre politikası izliyorsunuz? 

Halihazırda kısıtlı olan enerji kaynaklarından maksimum düzeyde tasarruf yaparak gerçekleştirdiğimiz üretimle gelecek nesiller için de yaşanabilir bir çevre bırakma çabasındayız. Çevreci yaklaşımımızı üretimimizin her aşamasına yansıtıyoruz. Geri dönüşümlü hammadde kullanıyoruz, geri dönüşümlü ürünler üretiyoruz. Daha önce 2013 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi ve Technobee Academy iş birliğiyle yürüttüğümüz kendi enerjisini kendi üreten ‘Ekolojik Ev’ projesi Türkiye için örnek bir inovatif çalışmadır. Güneş enerjisinden maksimum seviyede yararlanılan ve geri dönüşümlü malzemeden üretilen ‘Ekolojik Ev’de karbon salımını minimum seviyede. Ayrıca, ‘Ekolojik Ev’ sağladığı izolasyon değerleri ile enerji kayıplarını minimum seviyeye indirdi. Bunun yanında 2015 yılında halka açık alanlarda kullanılmak üzere güneş enerjisi ile çalışan şarj istasyonu ünitesi geliştirdik.

Yeni dönem hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Grup olarak inovasyonu sürdürülebilirliğin anahtarı olarak görmekte ve kurum kültürünün bir parçası olarak ele almaktayız. 33 yıldır AR-GE ve ÜR-GE’ye verdiğimiz önemle, sektöre kazandırdığımız yeni ürün ve teknolojilerle kurumsal olarak sağladığımız başarıyı inovatif düşünce sistemimize bağlıyoruz. Sektöre yönelik inovatif ve ergonomik tasarımlar yapıyor ve mevcut ürünleri geliştiriyoruz. Tüm bu çalışmalarımızda çevreyi korumayı ve enerji verimliliğini gözetiyoruz. Bundan sonra da yeni nesil malzemeler, yeni nesil yapı sistemleri, çevreye duyarlı ekolojik yapılar ve sıfır karbon ayak izi çalışmalarımızın merkezinde yer almaya devam edecek.