Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, BEST For Energy Projesi kapsamında düzenlenen Temiz Gelecek için Temiz Enerji Konferansı'nın "İzmir ve Temiz Gelecek" başlıklı oturumunda konuşma gerçekleştirdi. Eskinazi, “Türkiye'nin temiz enerji merkezi Ege'de yenilenebilir enerji ihracatçıları birliği kurulması gerekiyor. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yenilenebilir enerjide ihracatı yapılan ekipmanlar için Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarının (GTİP) tanımlanmadı. Bu konuyla ilgili mevzuatın değiştirilmesi için çalışıyoruz. Ayrıca yenilenebilir enerji sektörü gibi gelişmiş sektörlerde ihracatçı birliği kurulması oldukça önemli. Bu, sektörün tek çatı altında toplanmasını ve mevcut teşviklerden daha çok faydalanmalarını sağlayacak. Biz bu birliği kuracağız. Bakanımızla ve bakan yardımcılarımızla da konuştuk. Bizden bilgi bekliyorlar" dedi. 

"KARBON NÖTR HEDEFLERİ İÇİN 400 BİN MEGAVATLIK KURULUM GEREKİYOR"

Toplantıda konuşma gerçekleştiren Ateş Wind Power Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan, “Dünyada yaklaşık 100 bin MW kapasiteli rüzgar türbini kurulumu yapıldı ve 2030 yılında 140 bin MW kurulum için altyapı mevcut. Karbon nötr hedeflerine ulaşmak için 400 bin MW’lık kuruluma ihtiyaç bulunuyor. Bunun için gelecekte daha fazla rüzgâr enerjisi santrali kurulması gerekecek. Deniz üstü kurulumlar da yaygınlaşacak. Gelecekte daha fazla deniz üstü rüzgar santrali kurulması ve bizim denizlerimizde, bizim erişebileceğimiz denizlerde kurulması bir trend olarak görülüyor." dedi.

YEŞİL HİDROJEN YAKIN GELECEĞİN TEMEL ENERJİ KAYNAĞI OLACAK

İzenerji Genel Müdürü Ali Ercan Türkoğlu ise enerji fiyatlarının yükselmesine değindi ve enerji sektörü herkesin gündemine yerleştiğini belirtti. Türkoğlu, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Yenilenebilir enerji elektrik için en ucuz üretimi sağlıyor ve mevzuatta giderek kullanımı kolaylaştırmaya başladı. Şu anda İzmir'i kapsayacak mikro çözümleri her haneye ulaştıracak şekilde ciddi bir enerji verimliliği projesi üzerinde çalıştık. Yeşil hidrojen projelerinin yaygınlaştırılmasına yönelik bir pilot proje yapacağız. Hem yerli hem uluslararası bütün otoriteler, yeşil hidrojenin yakın geleceğin temel enerji kaynağı olacağını kabul ediyor." ifadesini kullandı. (AA)

MİMSAN Enerji, Marmara Çimento’nun Atık Isısını Elektriğe Dönüştürdü MİMSAN Enerji, Marmara Çimento’nun Atık Isısını Elektriğe Dönüştürdü
Editör: Haber Merkezi