Karmaşık ürün ve makina üreticileri giderek artan farklılaştırma talepleri ile karşılaşmaktalar. Bu müşteri taleplerinin zorlayıcı yanı mühendislik kapsamından çok zamanla ilgili. İsteklerin hızla karşılanabilmesi için denenen yöntemlere bir yenisi daha eklendi: Dijital İkiz. Gerçek dünyada ne oluyorsa fiziksel sistemin bilgisayardaki modeli olan dijital ikizde de aynı şeyler neredeyse aynı zamanda oluyor. Bu durumun tersi de geçerli; fiziksel dünyada yapılması düşünülen bir değişiklik önce dijital ikiz üzerinde modellenip sınanıyor, en iyi haline ulaşılınca fiziksel dünyaya transfer ediliyor.
• • •
Örneğin bir hatta farklı ürünlerin montajlarının yapılabilmesi için “sense-connect-detect” sensörü kullanılması düşünülüyor ise önce sensörün CAD modeli ve özeğrisi dijital ikize yüklenip denemeler yapılıyor, sensör sonra hatta monte ediliyor. Bu yaklaşım “model tabanlı sistem mühendisliği” dediğimiz konu. Model tabanlı sistem mühendisliği sayesinde ilk paragrafta belirtilen hızlılık (ve ilk defada doğruluk) düşük maliyetle sağlanabiliyor. 
• • •
Tek bir sensör eklemeyi verimli kılmak için dijital ikiz yatırımı yapmak karlı değil. Ancak hattın yaşamı boyunca hem pek çok değişiklik sorgulanıyor, hem de fiziksel hattan “big data” ile beslenen model üzerinde çeşitli senaryolar deneyerek sürekli iyileştirme çalışmaları yürütülüyor. Fazladan sistemin gelecekteki davranışı da öngörülebiliyor. Dijital model 1960’tan beri var olsa da anlık veri ile beslenerek dijital ikiz haline yükselmesi yenidir. 
Gelecekte dijital modeli olmayan fabrika kalmayacak!