Türkiye’nin en önemli problemlerinden biri hiç kuşkusuz sıklıkla meydana gelen depremler. 1999 Ağustos depreminden bu yana birçok adım atıldı. Nitekim depreme karşı binaları güçlendirmek, güvenli ve sağlıklı yapılara sahip olmak için kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırıldı, ancak henüz istenilen noktaya gelinmiş değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına göre ülkemizde bulunan toplam 20 milyon konutun risk alanı içindeki 6,5 milyonunun dönüşmesi gerekiyor. 300 bini İstanbul’da bulunan, ülke genelindeki toplam 1.5 milyon konutun acil dönüşümünün gerçekleştirilmesi için hızlı adımlar atılması şart. Öte taraftan kamu yapıları özellikle hastanelerin depreme karşı dayanımlı olması önemli. Hastanelerin deprem anında ve deprem sonrasında hizmet verebilmesi gerek. Bu bakış açısıyla İstanbul’da da birçok hastane depreme karşı güçlendirildi ya da yıkılarak yeniden yapıldı. Bu çalışmalarda başarılı işlere imza atan isimlerden biri de İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB). 2006 yılından bu yana İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesini yürüten İPKB’nin çalışmalarını yürüttüğü önemli hastane projelerinden biri de Göztepe Şehir Hastanesi. Sahip olduğu özellikleri ile yalnızca bugünün değil yarının da ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olan hastanenin ilk etabında sona gelindi.  Projenin yapımını iki etap şeklinde planladıklarını belirten İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi Direktörü Kazım Gökhan Elgin, en son yapı teknolojisini kullanarak inşa ettikleri projede sismik izolatörlerin kullanıldığını açıkladı.

Yeni sayımızın bir diğer önemli konusu ise Suiş Proje Yönetici Ortağı Ali Kerim Orhon oldu. 1965 yılından bu yana faaliyet gösteren Suiş Proje, bugüne kadar birçok başarılı projeye imzasını attı. Bu başarılı çalışmalarından biri Mavi Tünel projesi kapsamındaki Ermenek ve Akçay Su Aktarımı projesi. İki ana üniteden oluşacak proje ile ilave yaklaşık 320 milyon m3 suyun Konya Havzası’na aktarılmasının öngörüldüğünü belirten Orhon ile, projenin detaylarını konuştuk. 

Tasarım Ustaları başlığımızda da Geyran Mimarlık’tan Yüksek Mimar Kenan Geyran’ı konuk ettik. Bir binanın öncelikle fonksiyonel, sağlam, ekonomik ve sonra estetik olması gerektiğini belirten Geyran, kullanıcının yaşam konforunu artıran, onlara yaşam sevinci aşılayan ortamlar oluşturan mekanları ve o mekanların birbirleriyle anlamlı bağlantılarının olmasını hedeflediklerini vurguluyor. Yapı malzeme tarafından ise zeminden yalıtıma en yeni sistemleri ve çözümleri sayfalarımıza taşıdık. Keyifle okumanız dileğiyle...