Bu yıl Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı'nın 2.'si 18-21 tarihleri aralığında İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) gerçekleşecek. Organizasyonun katılımcılarından Ukar Yapı Mühendislik, Mimar Dilan Aslan zirve hakkındaki görüşlerini ST İnşaat Yapı & Malzeme dergisine anlattı.

Türkiye’de 11 milyon Haneye Yetecek Kadar Su İsraf Ediliyor Türkiye’de 11 milyon Haneye Yetecek Kadar Su İsraf Ediliyor

FOTO: Ukar Yapı Mühendislik, Mimar Dilan Aslan

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladığınız ürün ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz? Zirveden beklentileriniz neler?

Biz Ukar Yapı Mühendislik olarak güçlendirme projeleri uygulamalarını günümüz teknoloisiyle, ARGE ve test çalışmalarının başarı ile tamamlanmış, gerekli belge ve onaylarını almış ürünlerinin doğru kullanılması tarafında duruyoruz. Günümüzde ekonomik koşulları ve serbest piyasadaki oluşan haksız rekabeti göz önünde bulundurursak üründen ziyade ürünlerin kalitesi ve doğru uzman ekipler tarafından uygulanması konusuyla ilgilenilmesi gerektiğini savunuyoruz. Zirveden beklentimiz; yaptığımız işleri paylaşmak, iş ortaklıkları fırsatlarını değerlendirmek ve bu ortaklıklar ile yeni projeler geliştirerek deprem farkındalığını artırmak ve güçlendirme projelerinin doğru adımlarla yaygınlaşmasına katkı sağlamaktır.

Riskli yapıların dönüştürülmesi, uygun olanların güçlendirilmesi ve yeni yapılacak olan binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi sürecini hızlandırarak olası büyük bir depreme hazırlıklı olunması için sizce hangi hususlara öncelik verilmeli?

Deprem ülkesinde yaşadığımız gerçeği ile yaşamaya başlamalıyız. İlk husus yetkin kimselerce yapılacak risk değerlendirmesi ve yapıların hasar durumunun belirlenmesi ehemmiyet taşımaktadır. Hasar durumuna göre yapılacak olan güçlendirme projesi binanın tekrardan dayanımını sağlar. Diğer husus ise hayata geçirilecek projelerin zemin etüdü ve tetkikleri büyük önem taşır. Bölgesel zemin etüdü raporu ile zeminin yapısı, fay hattına uzaklığı, zemin türü ve depremsellik riski hakkında çıkan rapor ile gerekirse ilçe ilçe yapılacak zemin etüdü, çıkarılacak olan en sağlıklı statik projenin temel taşıdır. Konut projeleri, eğitim projeleri hastane projeleri gibi bütün yapı türleri için statik proje çalışmaları büyük önem taşır. Yapılacak statik proje, yapıların güvenli ve mukavemetini sağlamak amacıyla ayrıca hem maliyetler açısından hem de uzun vadede yapı güvenliğini garanti altına alır. Bu projeler, yapıların uzun ömürlü olmasının yanında olası bir deprem felaketinde yapının yapısal bütünlüğünü sağlar, bu sayede depremlerden kaynaklanabilecek can ve mal kayıpları en aza indirilir. Yerel yönetimler ve devletimizin güçlendirme ve dönüştürme projeleri hakkında yapacağı yeni politikalar bu sürecin hızla ilerlemesi ve iyileştirilmesi konusunda yardımcı olacaktır. Yapılacak yasa düzenlemeleri ve sıkı denetimler bu sürecin hızla ve doğru ilerlemesinde faydalı olacaktır.

 Yıl sonu hedefleriniz ve 2025 yılı için büyüme stratejileriniz nelerdir?

Daha fazla vatandaşımıza ulaşmak, topluma deprem bilincini kazandırmak istiyoruz. Yıl sonu hedeflerimiz, projelerimizi tamamlayarak sektördeki konumumuzu güçlendirmektir. 2025 yılında ise müşteri portföyümüzü genişletmeyi ve iş ortaklarımızı artırmayı planlıyoruz. Ukar ailesi olarak, sürdürülebilir ve sağlam adımlarla, kaliteli malzeme ve doğru uygulama ile sektördeki öncülüğümüzü korumayı hedefliyoruz.

Editör: Merve Kaya