Hazırlayan: Bikem Ögünç Demir
Türkiye 6 Şubat Pazartesi sabaha karşı saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. 10 ilimizin birden etkilendiği bu şiddetli depremin henüz yıkıcı etkideki artçıları yaşanmaya devam ederken yaklaşık 9 saat sonra bölge 7,6 şiddetinde Elbistan merkezli bir büyük depremle daha sarsıldı. Depremler Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Kilis, Malatya ve Osmaniye’de büyük yıkıma yok açtı. Binlerce vatandaş hayatını kaybetti, enkazdan kurtarılanlar ise tedavi altına alınıyor. Binlerce vatandaşın daha enkaz altından kurtarılmayı beklediği depremlerde en büyük yarayı Hatay aldı. Tüm dünyanın seferber olduğu, Türkiye’de son 100 yılın en büyük afeti olarak anılan depremlerin ardından bölgeye depremzedeler için yardım yağmaya devam ediyor. 

Başta AFAD olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları ve belediyeler ekipleriyle bölgeye gelmeye devam ediyor. Bireysel yardımlar ve düzenlenen bağış kampanyalarıyla da depremzedelerin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Ancak uzmanların dikkat çektiği önemli bir başlık var; o da doğru bölgelere doğru yardım malzemelerinin ulaştırılmasının gerekliliği.

Haberimiz resmi bilgilerle sık sık güncellenmektedir.

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde başlayan deprem dalgasında kentte birçok bina yıkıldı ve hasar aldı. Çok sayıda ölü ve yaralı var. Arama ve kurtarma çalışmaları ise tüm hızıyla devam ediyor. Depremin meydana geldiği andan itibaren evleri zarar görenler zamanını sokakta geçirirken, kış koşullarının da etkili olduğu bölgede depremzedelerin birçok ihtiyacı var. Kahramanmaraş’ta başta geceyi sokakta geçirenler için çadır, kalın giysi, mont, battaniye, bebek maması, bebek bezi gibi ihtiyaçları öne çıkıyor. Deprem sırasında bazı akaryakıt istasyonlarının hasar alması nedeniyle akaryakıt sorunu yaşandığına dair paylaşımlar da mevcut.

ADANA

Sabaha doğru meydana gelen depremlerde Adana da büyük hasar gördü. Kentte yıkılan ve hasar alan pek çok bina var. Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen deprem neticesinde Adana'da 109 kişi hayatını kaybetti, 1500 kişinin ise yaralı olduğu belirtildi. Evlerine giremeyen depremzedeler için kalın giysi, mont, battaniye, gıda, bebek maması, bebek bezi ihtiyacının mevcut olduğu biliniyor.

OSMANİYE

Osmaniye’de onlarca binanın yıkıldığı kentte arama kurtarma çalışmaları sürerken evsiz kalan vatandaşlar için çadırlar kuruldu. Kentte cumartesi günü karla karışık yağmur bekleniyor. Düşük sıcaklıklar, evleri yıkılan ya da hasar alan depremzedeleri zorluyor. Osmaniye için ısıtıcı, katalitik, kalın giysi, şemsiye, atkı-bere-eldiven gibi giysiler ihtiyaç listelerinin başında geliyor.

ŞANLIURFA

Meydana gelen depremlerin ardından Şanlıurfa’da akaryakıt istasyonlarında uzun kuyruklar oluşmuştu. Bu kuyruklara ekmek kuyrukları da eklendi. Vatandaşlar ekmek ihtiyacını karşılamak adına fırın fırın gezerken kent genelinde yaşanan ekmek sıkıntısına tepki büyüyor. Bölgede AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis ve jandarma ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

KİLİS

İki büyük depremi birden yaşayan Kilis halkı da depremin ardından günlerini sokaklarda geçiriyor. Vatandaşlar soğuğa direnmeye çalışırken bölgeye battaniye, şemsiye, mont, kışlık bot, çorap ve bebek bezi, bebek maması yardımlarının yapılması önemli.

Haberimiz resmi bilgilerle sık sık güncellenmektedir.

DİYARBAKIR

Diyarbakır deprem yaralarını sert hava koşulları altında sarmaya çalışan illerimizden biri. Depremin ardından kentte kar ve yağmur yağışı iki gün boyunca neredeyse aralıksız sürdü. Bu durum arama kurtarma çalışmalarını da olumsuz yönde etkilerken evsiz kalan vatandaşlar için şartlar zorlaştı. Deprem sonrası geceyi sokakta ve AFAD’ın kurduğu kurulan çadırlarda geçiren Diyarbakırlılar, barınma ve ısınma bakımından ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade ediyor. Diyarbakırlıların en çok ihtiyaç duydukları yardım malzemeleri ise soba, odun, kömür, şemsiye, battaniye, çadır ve gıda!

GAZİANTEP

Gaziantep de depremleri ağır bir bilançoyla yaşadı. Binaların yanı sıra yıllara meydan okuyan Tarihi Gaziantep Kalesi’nin büyük oranda hasar gördüğü Gaziantep’te depremzedelerin en temel iki ihtiyacı yemek ve su. Esnafın seferberlik başlattığı kentte geceyi dışarıda depremzedeler için daha fazla yardım malzemesine ihtiyaç duyuluyor.

HATAY

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depreminde en büyük yarayı Hatay aldı. Sosyal medya paylaşımlarında “bir kent haritadan silindi” yorumlarının da yapıldığı Hatay ve İskenderun, arama kurtarma çalışmalarının en son başlayabildiği bölgeler oldu. Uzun süre yardım ve kurtarılmayı bekleyen kentte bilanço oldukça ağır. Doğalgaz ve elektrik kesintilerinin de yaşandığı bölgede kötü hava koşulları nedeniyle ısınma ve barınma en büyük sorunların başında geliyor. Bölgeye acilen daha fazla kalın giysi, soba, ısıtıcı, gıda, bebek bezi, bebek maması, çorap ve su gönderilmesi gerekiyor.

MALATYA

Depremler Malatya’da da büyük yıkıma yol açtı. Yıkılan yapıların arasında Soykan Meydanı’nda yer alan Tarihi Yeni Cami de yer alıyor. Depremde evleri yıkılan veya hasar gören vatandaşların depremden etkilenen diğer kentlerde olduğu gibi yardım bekleyişi devam ediyor. Özellikle yemek ve su ihtiyacı olan Malatya'da eczanelerin büyük bir kısmı da enkaza dönüştü. 

MÜHENDİSLERİN BİLGİ MERKEZİ PLATFORMU HAYATA GEÇTİ MÜHENDİSLERİN BİLGİ MERKEZİ PLATFORMU HAYATA GEÇTİ
ADIYAMAN

AFAD ve Kızılay ekipleri depremden aldığı hasar nedeniyle Adıyaman’da deprem çadırları kuruldu. Depremzedeler beklenen yardımların kente ulaşmamasından şikayet ederken, doğru ve zamanında ulaştırılmayan yardımlar nedeniyle depremzedelerin mağduriyeti günden güne artabiliyor.

OHAL İLAN EDİLDİ

Kahramanmaraş’ta yaşanan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki büyük depremlerde 10 kentin birden ağır hasar almasının ardından bu kentlerde 3 ay boyunca Olağanüstü Hal ilan edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde depreme ilişkin bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. Arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, Anayasa’nın 119’uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hâl ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve üç ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.”

BİREYSEL GÖNDERİLER İÇİN

PTT depremzedelere bireysel yardım göndermek isteyen vatandaşlara çözüm sundu. PTT AŞ'nin resmi Twitter adresinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Depremin yaralarını birlikte sarıyoruz. Listede yer alan bireysel yardımlarınızı PTT iş yerlerimize teslim ederek ücretsiz bir şekilde deprem bölgelerine gönderilmesini sağlayabilirsiniz."

TÜM İLLER İÇİN DEPREM İHTİYAÇ LİSTESİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı "Ayni Bağışlarda Öncelikli Kabul Edilecekler Listesi" yayınladı. AFAD'ın öncelikli bağış ve yardım listesinde aşağıdakiler yer alıyor: 

  • Elektrikli ısıtıcı
  • Büyük-Küçük tüp
  • Odun sobası- Odun- Kömür sobası
  • Cep ısıtıcısı - Powerbank - Jenaratör
  • Çocuk (1-5 yaş) ve erişkin mont
  • Kadın-Erkek iç giyim ve çorap
  • Kadın-Erkek polar
  • Kadın-Erkek içlik
  • Yağmurluk-Panço
  • Uyku tulumu - Yastık
  • Yatak ve nevresim takımı
  • Tek kullanımlık tabak, bardak, çatal ve kaşık
  • Tava, su ısıtıcısı
  • Kavurma-Barbunya-Peynir konserve
  • Çay-kahve, kaşar peynir, zeytin
  • Su, ekmek, hazır gıda

AFAD'ın listesine ek olarak deprem bölgelerinde kadın hijyen setleri, ıslak mendil, havlu kağıt, tuvalet kağıdı, bebek bezi gibi ürünlere ihtiyaç da hali hazırda devam ediyor. Mobil tuvaletler de yardım bölgelerinin ihtiyaç listelerinin en önemli kalemlerinden biri.  

Fotoğraflar: (AA)