Enerji depolama son zamanların en gözde konularından biri oldu. Araçlardan yenilenebilir enerjiye, telekomünikasyondan uydulara, tarımdan savunma endüstrisine dek neredeyse her sektör enerji depolama alanında artık yeni çözümlere gerek duyuyor. 

Bu alanda kimyasal, fiziksel, elektromanyetik, faz değiştirme başlıkları altında çok teknoloji var. Fiziksel depolama basınçlı hava, atalet çarkı, kinetik enerjiyi potansiyele çevirme vb. yöntemlerini içeriyor. Akü kimyasal, süper iletken manyetik, buz faz değişimi için örnekler.   

* * *

Yüksek kapasite, yoğunluk, verimlilik, emniyet, düşük maliyet ve uzun ömürden oluşan ideal çözüm henüz bulunmadığı için doğru yönteme ulaşmak her zaman kolay olmuyor. Uygulamalardan alınan dersler hataları tekrarlamayı önlüyor. Örneğin sistem regülasyonunda basınçlı hava yöntemi ekonomikliği, uzun ömrü ve yüksek emniyeti ile birinci sırayı alıyor. Güç sistemlerinde akü kullanmak reaktif ve aktif destek sağladığı için büyük avantaj sunuyor. Ama aküde kadmiyum olursa metal kontaminasyonu riski getiriyor.  

* * *

Doğru seçim için öncelikle hedef faktörlerin uygulama için önem dereceleri belirleniyor. Peşinden bu derecelere göre seçenekleri sıralayacak bir yönteme gerek var. En çok Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) yöntemi kullanılıyor. Son adım seçilen teknolojinin detay tasarımı. Asıl zorluk da burada, zira bu aşamada dağıtık üretim ekipmanları da dikkate alınıyor. 

Ne demişler; “sistem tasarımı öğelerin tek tek tasarımı değil, bütünün eşzamanlı mühendisliğidir!”