Berrsort Express tepsi türü sorter’in, yüksek kapasiteli ve yüzde 100 yerli üretim olması gibi özellikleriyle ülkemize bir ilki kazandırdığını söyleyen Berrmak Genel Müdürü Bülent Öztürk, “Günde yüz kırk bin adet ürünü işleyebilen Berrsort Express, ilk ve tek yerli yüksek kapasiteli sorter olma ünvanını aldı” dedi. Bu yıl devreye alacakları sorter sistemleri içerisinde 15 adet Berrsort Express, bir tanesi çift katlı olmak üzere, 3 adet crossbelt sorter ve 4 adet sliding shoe sorter bulunduğunu kaydeden Bülent Öztürk iş gündemini ve yeni projelerini anlattı.

Kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz.  

2020 yılında, bir önceki yıla göre, hemen her alanda kapasitemizi iki katına çıkardık. Bu yıl şirketimizde önemli yapısal değişiklikler oldu. Üretim, montaj, genel müdürlük ve Almanya ofisi olarak dört ayrı lokasyondan anahtar teslim lojistik otomasyonu projelerine her zamankinden daha yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Türkiye’deki majör e-ticaret ve kargo dağıtımı projelerinin neredeyse tamamının yüklenicisi olmanın gururunu yaşıyoruz. 

2019 yılında tasarladığımız tepsi türü sorter Berrsort Express, özellikle 2019 yılı Efsane Cuma kampanya döneminde, ürünü kullanan e-ticaret firmalarına kazandırdığı avantajlar sayesinde 2020 yılına damgasını vurmuştur. Günde yüz kırk bin adet ürünü işleyebilen Berrsort Express, ilk ve tek yerli yüksek kapasiteli sorter olma ünvanını almıştır.

2020 yılı iş gündemimiz içerisinde 21 adet yüksek kapasiteli anahtar teslim sorter sistemi ve 350 adet teleskopik konveyör bulunmaktadır. Devreye alacak olduğumuz sorter sistemleri içerisinde 15 adet Berrsort Express, bir tanesi çift katlı olmak üzere, 3 adet crossbelt sorter ve 4 adet sliding shoe sorter bulunmaktadır. İhraç ettiğimiz teleskopik konveyörler ve bu anahtar teslim projelerde kullanılan teleskopik konveyörlerin toplam sayısı yılsonu itibari ile 400 adet olacaktır. 

Markanız Berrmak ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Berrsort Express tepsi türü sorter, bir yüksek kapasiteli sorter olma ve %100 yerli üretim olma özellikleri ile ülkemize bir ilk kazandırmıştır. Teleskopik konveyörlerimizin daha çok merkezi Avrupa’ya ihraç edilmesi ve Avrupalı sistem entegratörlerine rakip olması da bir ilktir.

Hizmet verdiğiniz endüstrilerde yeni depo, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Öne çıkan yatırım kriterleri nelerdir? 

Hizmet verdiğimiz endüstrilerin başında e-ticaret ve kargo dağıtımı gelmektedir. E-ticaret satışlarındaki artış kargo dağıtım firmalarını da doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla e-ticaret firmalarında yapılan tesis ya da yatırım kararları kargo firmalarını da aynı yönde etkileyecektir. Bu sektörlerin öne çıkan en önemli yatırım kriteri saatlik ürün ayrıştırma kapasitesidir. Özellikle, her geçen gün artan e-ticaret satışlarını ve Efsane Cuma ve Bekarlar Günü gibi rekor satışların yapıldığı promosyon günleri de düşünürsek tesis ve teknoloji yatırımı bu sektörler için kaçınılmazdır. Görüyoruz ki, COVID-19’dan dolayı insanlar daha çok e-ticarete yönelmiş ve bu alanda hizmet veren firmaların hemen hemen tamamı tesis ve teknoloji yatırımları konusunda bütçe çalışmalarına başlamışlardır. Öyle ki şu ana kadar oluşan istatistikler, e-ticaret ve kargo firmalarındaki hacimlerin pandemi döneminde bir önceki yıla göre hemen her ülkede %45 ile %60 arasında arttığını göstermektedir. 

Yatırım kararlarını etkileyen diğer kriterler arasında iş gücü maliyetleri de önemli rol oynamaktadır. Makinalaşma sadece saatlik kapasiteyi artırmakla kalmayıp daha az iş gücü ile çalışmayı sağlar. Makinalaşmanın diğer bir avantajı da insandan kaynaklı hataların ortadan kaldırılmasını sağlamasıdır. Özellikle e-ticarette, müşteri memnuniyetini düşünerek hatasız gönderi sağlamanın öneminin de yatırım kararlarında etkili olduğunu görmekteyiz.

Berrmak, depolarda ve lojistik alanında hangi çözümleriyle yer alıyor? Çözümleriyle ne gibi katkılar sunuyor?

Son kilometre lojistiğinin, e-ticaret ve kargo firmaları için operasyonlarının en önemli noktası olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu alanda yapılacak yatırımların bu firmalara doğrudan geri dönüşü olacaktır. Doğru, ekonomik, verimli, uzun ömürlü bir yatırım kararının verilmesinde deneyimimiz ve çözümlerimizle katkı sağlıyoruz. Çözümlerimiz arasında her türlü yüksek ve orta kapasiteli otomatik ayrıştırma sistemleri, konveyörler, teleskopik konveyörler ve dikey taşıma çözümleri bulunmaktadır. Ama asıl önemli olan bu çözümlerimizi; mühendisliği, üretimi, montajı, yazılımı ve otomasyonu dahil anahtar teslim olarak sağlıyor olmamızdır. 

2020 özelinde sunduğunuz yeni hangi ürününüz var? Ne tür özellikleriyle öne çıkıyor?

2020 özelinde sunduğumuz ürünümüz Berrsort Express’tir. Berrsort Express yüksek kapasiteli tepsi türü bir sorter sistemidir. Küçük ürünlerin (e-ticaret, tekstil, ayakkabı, kozmetik vs.) ayrıştırılması için dizayn edilmiştir. Bizim gibi sorter üreticileri, küçük ürünler için özel sorter makinelerinin üretimine son birkaç yıldır yer vermektedir. Bu yönelmenin en önemli etkisi Çin pazarı olmuştur. Özellikle Alibaba gibi e-ticaret firmalarının dünya pazarlarına açılması ve Çin ürünlerinin ortalama boyutlarının küçük olması mevcut sorter üretiminde kapasitelerin tekrar değerlendirilmesine neden oldu. Diğer önemli etken ise Efsane Cuma gibi kampanya günleridir. Özellikle ülkemiz pazarında bu tür kampanya günleri her geçen yıl bir önceki yıla göre iki kat hacim oluşturmaktadır. E-ticaret pazarını yakından takip eden bir sorter üreticisi olarak biz de ürünlerimiz arasına küçük ürünlerin ayrıştırılmasında kullanılacak olan Berrsort Express’i 2019 yılında dizayn edip ilk kurulumunu gerçekleştirdik. Beklediğimiz gibi çok hızlı ve olumlu dönüşler aldığımız bu ürünümüz 2020 yılına damgasını vurmuştur. Ve 2020 yılı içerisinde bu zamana kadar siparişini aldığımız 15 adet Berrsort Express bulunmaktadır. Berrsort Express’in en önemli özellikleri arasında modüler yapısı, sorter uzunluğunun ve çıkış sayılarının sonradan artırılabilmesi vardır. Yatırımın geri dönüşüm süresi özellikle kampanya dönemlerinde 2-3 aya düşebilmektedir.

Önümüzdeki yıllarda öngördüğünüz çözümleriniz ve ürünleriniz?

Berrmak olarak, yüksek kapasiteli sorter sistemlerinin araştırma ve geliştirilmesine devam etmekteyiz. Genellikle öngörülerimiz e-ticaret ve kargo dağıtım pazarlarında oluşan lojistik otomasyonu taleplerine göre gelişmektedir. Yakın gelecekteki planlarımız arasında Berrsort Express’in kapasitesini artırmak vardır. Mevcut Berrsort Express dikey bir sorter olma özelliğine sahiptir ve saatte 6600 ürün işleyebilmektedir. Berrsort Express’in dikey yapısı Berrmak’ın yüksek kapasiteli sorter ürünleri içerisinde bir başlangıçtır. Yakın gelecekte Berrsort Express’e yatay (loop) konfigürasyonu, dolayısıyla cross dock fonksiyonu, otomatik besleme, hacim ölçümü, ağırlık ölçümü gibi birçok fonksiyonu ekleyip kapasitesini saatte 15.000 ürüne çıkarmayı hedefliyoruz. 

Satış sonrası ne tür hizmetlerle öne çıkıyorsunuz? 

Kurduğumuz sistemlerin elektronik bakımlarını geliştirdiğimiz yazılım sayesinde uzaktan yapabiliyor ve sürekli gözlemleyebiliyoruz. Hem elektronik hem mekanik konularda 7/24 destek sağlayabiliyoruz. Oluşan servis ihtiyaçlarına maksimum 2 saat süre içerisinde cevap verebiliyoruz. Dahası bu süreleri iyileştirmek adına Anadolu yakasında bir teknik servis birimi bulundurmayı planlıyoruz. En önemlisi bünyemizde CNC, talaşlı imalat, kaynak, sac işleme gibi üretim ekipmanlarını barındırdığımızdan dolayı parça tedarikinde de hızlı aksiyon alabiliyoruz.

Bize son dönem hayata geçmiş başarılı projelerinizi ve sonuçlarını anlatır mısınız? 

Türkiye’nin önde gelen e-ticaret firmalarından birisine kurmuş olduğumuz tepsi türü sorter Berrsort Express 2019 yılı Efsane Cuma kampanyasında günde yüz kırk bin ürün işleyerek firmanın müşterilerine ürünlerin zamanında teslimatı konusunda kayda değer faydalar sağlamıştır. Dahası, firma bu yüksek kapasiteli otomatik ayrıştırma sistemine yaptığı yatırımın geri dönüşünü iki ay içerisinde gerçekleştirebilmiştir. Bize göre lojistik sektöründe müşterilerimizin teslimatlarındaki başarısı bizim başarımızın doğrudan bir göstergesidir. 
Avrupa’daki projelerimizden bahsedecek olursak 2020 yılında büyük çaplı kargo dağıtım merkezlerinde teleskopik konveyör tedarikini üstlendik. İspanya’da 62 adet, İngiltere’de 42 adet, Avusturya’da 36 adet ve Ukrayna’da 72 adet olmak üzere 4 ayrı ülkede eş zamanlı olarak bu dağıtım merkezlerinin yükleme ve boşaltma kısımlarını kurup devreye aldık. 2020 yılında yapmış olduğumuz bu dağıtım merkezleri ile birlikte Berrmak teleskopik konveyörleri son kullanıcılar ve sistem entegratörleri tarafından en çok tercih edilen iki markadan birisi olmuştur.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Çözüm partnerimiz Oskon Otomasyon ile birlikte geliştirmiş olduğumuz analitik sorter yazılımı sayesinde; rota planlama optimizasyonu, müşterinin WMS ve ERP sistemleri ile entegrasyonu, istatistiksel veriler oluşturulması ve bu verilerin analiz edilmesi, hata raporlamaları gibi fonksiyonlar sağlayarak tam kapsamlı bir lojistik otomasyonu oluşturabilmekteyiz. Aslında analitik sorter yazılımı derken daha çok iş zekasını kastediyoruz. Sorter yazılımı, sahip olduğu fonksiyonları ile müşterinin daha etkin ve verimli çalışabilmesi için kararlar alabiliyor. Örneğin, dağıtım için sahaya gelen araçların rotalarının belirleyebiliyor, maliyet analizlerine imkân veren karşılaştırma tabloları hazırlayabiliyor ve 600’ün üzerinde hatayı raporlayabiliyor. Bu yazılımı temelden kendimiz oluşturduğumuz için esnek bir yapıya ve müşterilerin özel ihtiyaçlarına da cevap verebilecek altyapıya sahiptir.