Yalın felsefenin benimsendiği işletmelerde ergonominin oldukça önemli olduğunun altını çizen Trilogiq Ülke Yöneticisi Seçim Sarı, "Lojistik alanlarında hafiflik operatör hızlarını olumlu yönde etkiliyor ve ürün toplama sürelerini kısaltıyor. Bu ağırlık avantajı kaynaklı sistemlerle karşılaştırdığımızda yüzde 50’yi bulabiliyor." dedi.

Sarı ile yenilikçi avantajlı çözümlerini konuştuk. 

Yakın dönem iş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2020 şirketiniz için nasıl tamamlanıyor, 2021 planlarınızı öğrenebilir miyiz?  

2020 herkes için olduğu gibi bizim için de çalkantılı bir yıl oldu. Pandemi bizi, şirketimizle ilgili birçok alanda yeni yaklaşımlar geliştirmeye zorladı, bu yaklaşımlar da bizi daha esnek bir şirket haline getirdi.
Ana müşteri portföyümüzün bir çoğunun içinde bulunduğu otomotiv sektörünün pandemiden en fazla etkilenen sektörlerden biri olması işlerimizi tabi ki etkiledi. Ancak yeni yılla birlikte belirsizliğin biraz daha azalmasıyla otomotiv sektöründeki müşterilerimizle daha yoğun olarak çalışmaya başlayacağımızı düşünüyoruz.

Bizim için 2020 yılının yıldızları ise perakende ve e-ticaret sektörleri oldu. Türkiye’de faaliyette bulunan birçok e-ticaret ve perakende işletmesi ile aktif olarak çalıştık. Pandemi sürecinde iş yoğunluğu artan bu sektörlere ürün taşıma arabaları, paketleme istasyonları ve ışıklı toplama sistemleri geliştirdik. Markamız için de çok olumlu dönüşler aldık. Sadece Türkiye’de değil, Trilogiq’in ABD ve Meksika ofisleri de, ülkelerinin önde gelen perakende ve e-ticaret şirketleriyle milyon dolarlık satış anlaşmaları gerçekleştirdi. Bu durum da ürünlerimizin e-ticaret, perakende ve fullfilling hizmeti veren lojistik firmaları için biçilmiş kaftan olduğunu kanıtlayan bir başka gelişme oldu.

Şirket olarak yaklaşık 3 senedir bir dijital dönüşüm yapılanması içindeydik. Satış ve proje geliştirme süreçlerimizi, hem müşterilerimiz hem de kendimiz için yalınlaştırmayı amaçlıyorduk. Bunun sonucu olarak klasik bir e-ticaret sitesi olan Trilogiq.com’u ve çözümlerimizin çevrimiçi olarak tasarlanabildiği Trilogiq3D.com’u geliştirdik, bu geliştirme süreci hala da devam ediyor. Pandemi öncesinde verdiğimiz bu stratejik kararın ne kadar yerinde olduğunu şu günlerde deneyimliyoruz. Satış ve proje geliştirme ekiplerimizin müşteri ziyaretlerinin azaldığı bu dönemde web sitelerimiz sayesinde müşterilerimizi projelerini hayata geçirmeye devam ediyoruz. Müşterilerimizin de bu dönemde daha standart çözümlerin önemini kavraması bize bu açıdan yardımcı oldu. Birçok müşterimiz bizimle kontakt kurmaya gerek bile duymadan web sitemiz üzerinden ihtiyacı olan ürünü seçip, operasyon alanına göre boyutlandırmaya başladı. Bize bu anlamda sadece müşterimize özel teklif oluşturmak ve üretimini yapmak kaldı.

Web sitelerimizin varlığı ihracat yapmamıza da yardımcı oldu. Trilogiq’in Türkiye ofisi olarak Yunanistan, Rusya, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyette olan firmalara da satışlar gerçekleştirdik ve ülkemizin ihracatına küçük bile olsa katkı sağladık. Web sitemize yaptığımız yatırımlarla birlikte Türkiye dışındaki müşterilerimizin çoğalacağına ve ülke ekonomisine yaptığımız katkıyı artıracağımıza inanıyoruz.

Özetlemek gerekirse 2020 hem Türkiye ofisimiz hem de ana şirketimiz için olumlu bir yıl oldu. Yaşadığımız bütün zorluklara rağmen 2019 yılına göre cirolarımızda büyüme oldu. Bu durum da herkesin finansal açıdan zorlandığı ve birçok firmanın küçüldüğü bu dönemde bizim için önemli bir motivasyon kaynağı oldu.

Depolarda ve lojistik alanında hangi çözümlerle yer alıyorsunuz? Malzeme taşıma süreçlerine ürünleriniz ne gibi katkılar sunuyor?

Müşterilerimiz için boru ve bağlantı elemanlarıyla oluşturulan modüler malzeme taşıma ve depolama çözümleri üretiyoruz. Montaj hatlarına malzeme besleme akışını sağlayan dinamik raf sistemleri, malzeme toplama ve taşımayı verimli hale getiren taşıma arabaları, operatörlerin verimli şekilde çalışmalarını sağlayan ergonomik çalışma ve paketleme istasyonları, malzeme toplama süreçlerini iyileştiren raf sistemleri ve toplama konveyörleri, farklı şekilli ürünlerin taşınması ve depolanması için ideal konsol çözümleri geliştiriyoruz.

Bizim diğer sistemlere göre en büyük avantajımız ürünlerimizin hafifliği. Bu hafiflik sayesinde taşıma arabalarımız operatörler tarafından çok seviliyor. Özellikle lojistik alanlarında bu hafiflik operatör hızlarını olumlu yönde etkiliyor ve ürün toplama sürelerini kısaltıyor. Bu ağırlık avantajı kaynaklı sistemlerle karşılaştırdığımızda yüzde 50’yi bulabiliyor.

Diğer sağladığımız avantaj ise ürünlerimizin modüler olması. Ürünlerimiz boru ve bağlantı elemanlarıyla oluştuğundan ve basit bir alyan anahtarı ile kolayca demonte hale getirildiğinden değişen süreçlere göre güncellenip tekrar kullanılabiliyor. Bu açıdan çözümlerimiz kolay kolay atıl hale gelmemiş oluyor.

Ürünlerimizin sağladığı bir diğer özellik ise ergonomi. Yalın felsefenin benimsendiği işletmelerde ergonomi oldukça önemlidir. Bizim de ürün tasarımlarımızda göz önünde bulundurduğumuz en önemli etken ergonomi. Ürünlerimizin modüler olması ergonomik tasarım geliştirmemize olanak sağlıyor. Birçok durumda satın alma ya da üretim profesyonelleri bile ergonomiyi gözden kaçırıyor. Bu gibi durumlarda üretim alanlarında edindiğimiz tecrübeyi kullanıp gereken tasarımı geliştirmeyi müşterimize öneriyoruz.

Bu sene ürünlerimiz arasında en çok talep görenlerden biri de Pick to Light sistemlerimiz oldu. Üretim ve lojistik merkezlerindeki ürün toplama hatalarını sıfıra indirmeyi hedeflediğimiz bu çözümlerimizle operasyon merkezlerinde verimliliği artırıyoruz. Önceki yıllarda otomotiv ve beyaz eşya endüstrisinde yüksek adetli pick to light projeleri gerçekleştirmiştik. Ancak bu sene lojistik ve perakende operasyonlarından da ciddi bir ilgi artışı yaşandı Pick to light çözümleri için. Bu çözümler için de yeni yılda ciddi bir talep bekliyoruz.

Aynı zamanda terzilik usülü çalışan bir şirket olduğumuzdan ötürü de müşterilerimizin farklı talepleri de oluyor. Alanımız dışında bile olsa mümkün olduğunca destek vermeye çalışıyoruz. Örneğin bu yılın başlarında bir mimari sanat projesi için müşterimizle birlikte çalıştık. Bu gibi depolama ve lojistik sektörünün oldukça dışında gibi görünen ama modüler sistemlerle gerçekleştirilebilecek ürünler de geliştiriyoruz.

2021 özelinde sunacağınız yeni hangi ürünleriniz var? Ne tür özellikleriyle öne çıkıyor?

Son iki senedir ürün gamımızda yalınlaşma stratejisini uyguluyoruz. Müşterilerimizin birçok geliştirme ihtiyacının basit çözümlerle giderildiğini tecrübe ettik. Birçok müşterimiz bizden kompleks çözümler talep ediyor. Bu ürünler belli oranda ihtiyaçları karşılasa da, ürün geliştirme ve satın alma sürelerinin uzunluğu nedeniyle işletmelerin edineceği maksimum verimin altında kaldıklarını görüyoruz. Bu sebeple birkaç ihtiyacı aynı anda nasıl daha basit bir çözümle gideririz üstünde çalışıyoruz. Trilogiq.com için belirlediğimiz tüm ürünler bu anlayışın bir yansıması zaten.

Önemli ürünlerimizden biri de Pick to Light sistemleri. Her ne kadar sistem genel olarak yeni olmasa da çözümlerimize sürekli olarak yeni donanımlar ve yazılımlar ekleniyor. Bu da işletmelerin toplama süreçlerini yeni fonksiyonlarla iyileştirmesi anlamına geliyor. Zaten her pick to light projesinin karakteri, uygulanacak alana ve operasyon süreçlerine göre gelişiyor. Bu sayede işletme hedeflerine en uygun çözüm ortaya çıkmış oluyor.

Tabi ki standart ürünlerin dışında izolasyon panelleri ve temizlik istasyonları gibi pandemi sonrası talebin oluştuğu ya da arttığı ürün çeşitlerimiz de var. Bu ürünler özelinde ciddi bir talep artışı bulunuyor ve biz de farklı bütçeli müşterilerimiz için farklı çözümler geliştirmeye devam ediyoruz.