Trendyol Almanya ofisinin resmi açılışını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank gerçekleştirdi. Türkiye’nin 10 milyar dolar üzerinde değerlemeye ulaşarak ilk decacorn’u olan teknoloji firması Trendyol, yurt dışı operasyonlarına Berlin’den başlamış oldu.

"HEDEFİMİZ, 50 MİLYAR DOLARI GEÇMEK"

Açılış törenine ve düzenlenen resepsiyona; Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Markus Slevogt katılım sağladı.

Resepsiyonda bir konuşma gerçekleştiren Bakan Varank, Türkiye'de Alman sermayeli yatırımların son 15 yılda 6 kattan fazla arttığına dikkati çekti. 

MEGA DEPO KİRALAMALARI 2023 YILINDA DÜŞÜŞE GEÇTİ MEGA DEPO KİRALAMALARI 2023 YILINDA DÜŞÜŞE GEÇTİ

Ticaret hacminin 2021 yılında 41 milyar dolara ulaştığını, hedefin 50 milyar doları geçmek olduğunu belirten Varank, "Bunun yolu da ticaret ve yatırım ortamını iyileştirmek, açık diyaloğu sürekli hale getirmekten geçiyor. Bu doğrultuda, bizler hükümet olarak her fırsatı değerlendiriyor, potansiyelimizin sınırlarını sonuna kadar zorluyoruz. STK'lar, odalar hatta bireysel girişimler dahi yeni fırsatlar açısından son derece önemli." dedi.

"14 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMLA PANDEMİ ÖNCESİNİN ÜZERİNE ÇIKTIK"

Covid-19'un ardından devletlerin gerek üretim gerekse tedarik zincirlerinde yeni arayışlara girdiğini söyleyen Varank, söz konusu zorlu dönemde üretimini ve dış satımını aksatmayan Türkiye'nin arayışın en doğru alternatifi olduğunu kanıtladığını dile getirdi.

Üretim ve Ar-Ge yetenekleri, stratejik konumu ve genç nüfusuyla Türkiye'nin yatırımcılar için güvenli bir liman olarak öne çıktığını vurgulayan Varank, "Pandemiye, enerji fiyatları, ham madde fiyatları ve kurdaki oynaklığa rağmen geçtiğimiz yıl aldığımız 14 milyar dolarlık doğrudan yatırımla salgın öncesinin dahi üzerine çıktık." şeklinde konuştu.

"YAKLAŞIK 500 BİN KOBİ E-TİCARET KULLANIYOR"

Türkiye'de faaliyet yürüten global şirketlerin yatırımlarını arttırdığına dikkat çeken Bakan Varank, “Ar-Ge, tasarım, üretim ve lojistik merkezlerini ülkemize taşıyorlar. Savunma sanayi, sağlık ve turizmdeki başarılarımızın yanı sıra teknoloji tabanlı girişimcilikte geldiğimiz nokta artık tüm dünyanın malumu. Geçen sene start-up ekosistemimiz de 1,6 milyar dolarlık yatırım çekti." dedi.

"İki yıl öncesine kadar, 1 milyar dolar değerlemeyi geçen tek bir Türk girişimi yokken şimdi 6 unicorn, bizim deyişimizle 6 Turkcorn’umuz var." diyen Varank, "Avrupa sokaklarında gördüğümüz mor renkli moto-kuryelerin, Amerika'da rekor kıran mobil oyunların ardından bugün Berlin sokaklarındaki billboardlarda bir Türk markası olarak Trendyol'u görmek inanın bizler için çok büyük bir gurur kaynağı." ifadelerini kullandı.

Varank, 28,5 trilyon dolarlık küresel ticaret hacminin 5 trilyon dolarlık kısmını e-ticaretin oluşturduğunu dile getirdi. E-ticaretin pastadan aldığı payını gün geçtikçe artıracağını vurgulayan Varank, Türkiye 500 bine yakın KOBİ'nin e-ticaret kullandığı bilgisini verdi.

"TÜM GİRİŞİMLERİMİZİ DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Firmaların yarısından fazlasının pazar yerinin Trendyol olduğunu aktaran Varank, Türk teknoloji şirketlerinin potansiyelini dünyaya gösterdiğini, 2021'de 10 milyar doların üzerinde değerleme ile Türkiye’nin hem ilk decacornu hem de en değerli şirketlerinden biri olmayı başardığını ifade etti.

Varank, "İşte marka olmak budur, katma değer yaratmak budur. Yalnızca kendi başarıları için değil, Türkiye'deki girişimcilik ekosisteminin, bilhassa Türk teknoloji şirketlerinin potansiyelini gösterdiği için onları tebrik ediyorum. Bu noktada yöneticiler olarak bize düşen görev, atacağımız adımlarda, Türk markalarının, Türk ürünlerinin dünya çapında bilinirliğini, pazar payını ve ihracatını arttırmaktır. Bu çerçevede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, Trendyol ve diğer tüm girişimlerimizin destekçisi olmaya devam edeceğimizin altını çiziyorum." diyerek sözlerini noktaladı.

"TÜRKİYE-ALMANYA ARASINDA YENİ BİR KAPI AÇTIK"

Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin ise, firmalarının Türkiye'nin ilk decacornu olarak ülkeyi global teknoloji ligine çıkardığının altını çizerek, bugün itibarıyla tamamı Türk olan 40 bin çalışanı ve üst yönetimiyle yollarına devam ettiklerini kaydetti.

Bakan Varank’ın geçtiğimiz yaz Trendyol’un decacorn olması dolayısıyla Tuzla’daki lojistik merkezini ziyaretini hatırlatan Çetin, "Sizinle Hakkari'deki tespih satan bir satıcımızdan konuşmuştuk. Hakkari'nin tespihini de Avrupa'ya satacağız diye size söz vermiştim. İşte bugün o sözü tutuyoruz." diye konuştu.

Türkiye ve Almanya arasında "yeni bir kapı açtıklarına" işaret eden Çetin, Trendyol uygulamasının Almanya'da bugüne kadar 1 milyon kez indirildiğini vurguladı.

Marka, yerli üreticileri küresel arenaya taşıyarak dış satıma katkıda bulunmayı ve 2023 yılında 1 milyar dolarlık global satış hacmine ulaşmayı hedefliyor.