Yeni projelere odaklanarak 2019 itibariyle Mali ve Burkina Faso’da bulunan müşterilerinin depo montajına başlayan Temesist, giydirme cephe sistemlerinin avantajlarına dikkat çekiyor. Sosyal medya üzerinden sunulan avantajlar hakkında paylaşımda bulunan Temesist yetkilileri ise özellikle 15 metre civarındaki depolarda yüzde 33-35 arası kilogram avantajının yakalandığını vurguladı. Temesist Proje Müdürü İnşaat Müdürü İbrahim Yıldız yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı: “Giydirme cephe sistemler, bina içi raf sistemlerinden farklı olarak herhangi bir kapalı alana ihtiyaç duymadan yapılıyor. En büyük avantaj çelik ya da betonarme bir yapı içerisine raf sistemi yapılmaksızın burada makaslarıyla ve bütün bina içerisinde kullanılan raf sistemi elemanlarıyla birlikte ekstra cephe kuşakları, makas sistemleri, çapraz sistemleri ilave edilerek bir depo oluşturuyoruz. Bu depoda yalnızca temel beton atmanız yeterli. Bu temel beton atılmadan önce sistemimizin statik biriminden sistemin üzerinden gelen yüklerin temel hesabı yapılarak firmaya aktarılması gerekiyor. Temel dizayn ve analizinde bu doğrultuda yapılması gerekiyor. Bu noktada, biz çelik makas sistemi kullanıyoruz. Bu sistem raflarda kullandığımız hafif çelik malzemelerden ya da rollformda soğukta işlenmiş malzemelerden üretiliyor. Üzerinde çelik yapılarda kullanmış olduğumuz rüzgar çaprazları da bulunuyor. Yani sistem herhangi bir rüzgar veya herhangi bir deprem etkisi altında stabilite bağlantıları ile de birbirleriyle bağlanmış oluyor.”

“15 METREDE YÜZDE 35 KİLOGRAM AVANTAJI SAĞLIYOR”

Konuşmasına giydirme cephelerin avantajlarıyla devam eden İbrahim Yıldız “Giydirme cephe raf sistemlerinin en büyük avantajları 6 metreden yüksekte olan raf sistemlerinde büyük avantaj sağlamasıdır. Biz bunlarla ilgili bir çalışma yaptık: 6 metre, 9 metre, 12 metre ve 15 metrede giydirme cephe raf sisteminin çelik bir yapı içerisine kurulacak raf sisteminden ne kadar daha fazla avantajlı olduğunu inceledik. 9 metrede yüzde 25 avantajlı, 12 metrede yüzde 30 ve 15 metrede yüzde 33-35 arası avantaj sağlıyor. Bu elbette kilogram avantajı… Yani 100 tonluk bir giydirme cephe raf sistemini çelik bir yapı içerisinde raf yapılmak istenirse 130 ton malzeme yeterli olacak demektir. Bu önemli bir avantajdır, ayrıca kurulum avantajı da sağlamaktadır. Bir çelik yapıyı bitirip, ondan sonra bina içerisine raf sistemi kurmanıza gerek yok. Temeli bitmiş bir sistemin üzerine raf sistemini kurarsınız ve montaj kurulum süreci açısından da yüzde 50’lere yakın bir süre avantajınız oluşmaktadır.” dedi.

“DEPO NE KADAR ÇOK PALET ALIRSA MÜŞTERİLER O KADAR AVANTAJ SAĞLIYOR”

Satınalma Kulübü Başkanı Prof. Murat Erdal ise müşterilerin taleplerine değinerek “Öncelikle kolon sistemi ortadan kalkıyor ve bu müthiş bir verimlilik sağlıyor. Hacim inanılmaz derecede artıyor ve bu sistemler için piyasada evladiyelik depo şeklinde ifade ediliyor. Dolayısıyla bu alan verimliliği kullanıcıların daha fazla palet kullanım yerini artırmış oluyor. Müşterilerimizin de en çok istediği ve vurguladığı konu bu diye düşünüyorum. Depo ne kadar çok palet alırsa kendileri için o kadar büyük bir avantaj olacağını vurguluyorlar.”

“SORUNLARIN HEPSİNİ ORTADAN KALDIRDIK”

Konuşmasında son olarak bir örneklendirmeyle giydirme cephe sistemlerini anlatan Temesist Proje Müdürü İnşaat Müdürü İbrahim Yıldız, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Normalde 20 metre açıklıkta bir depo olduğunu düşünelim… Bu depodan da yan yana iki, üç tane olduğunu farz edelim. Her depo sistemini taşıyan betonarme veya çelik sistemin ayakları bizim raf sistemi kurmamıza engel olur. Bu durumda ya kolon içerisine ya da dışına raf koymamız gerekebiliyor. Dolayısıyla orada bir palet kaybı yaşanıyor. Ayrıca kenarlara yaklaşımlarda sorun yaşanıyor… Büyük depolarda çelik ayaklar genellikle H ya da HA profillerden oluşuyor. Ankarajıyla birlikte yaklaşık bu 50 cm civarında oluyor. Bir depoda 10 tane aksi olacağını düşünürsek yaklaşık 5 metrelik bir kayba neden olur. Bu da elbette müşterinin istemediği bir durum. Biz giydirme cephe raf sistemiyle bu tip sorunların hepsini kaldırdık. Giydirme cephe raf sistemlerinde biz yalnızca 15 değil, daha yüksek irtifada da raflar yapıyoruz. Tabii belli bir irtifayı geçtikten sonra istif makinasının da değişmesi gerekiyor. Yaklaşık 25-30 metrelerde çalışmış olduğumuz projelerimiz var. Tabii buralarda tam otomatik depo sistemleriyle yükleme boşaltma sistemleri kullanılıyor.”