Dijitalis Yazılım Danışmanlık Lojistik Projeler Müdürü Cem Evinsel, "2021 ve Sonrasında Tedarik Zinciri Planlaması Nasıl Yapılacak?" başlıklı yazısında,  tedarik zinciri planlaması ve yönetiminin Covid-19'un gölgesinde geçen 2020 yılından sonra 2021'e yansımalarını ve bu alanda dijital dönüşümün oynayacağı rolü kaleme aldı.

DİJİTALLEŞME YATIRIMLARI ARTTI

Evinsel yazısında, pandeminin zaten karmaşık olan tedarik zinciri planlaması ve yönetimini daha da karmaşıklaştırdığını ifade ederek, söz konusu süreçte müşterilerinin tedarik zinciri talebindeki ani dalgalanmaları daha iyi planlama ve tedarikçilerden ürün ve malzeme tedariki yöntemlerini iyileştirmeye yoğunlaştıklarını belirtti.

Gelecek dönemde dijital tedarik zinciri dönüşümlerinin hızlanacağına ve uzun süredir erteleyen işletmelerin konuyu önceliklendireceklerine inandıklarını kaydeden Evinsel, konuyla ilgili Gartner araştırmasını örnekleyerek firmaların yüzde 68'inin bu alanda dijitalleşme yatırımı gerçekleştirdiklerini dikkat çekti.

YERELLEŞTİRME VE KISALTMA ÇALIŞMALARI OLACAK

Ülkelerin tedarik zincirlerini yerelleştirmeye ve kısaltmaya çalışacaklarının altını çizen Evinsel, "Yerelde üretim yapmanın daha yüksek olabilecek üretim maliyetleri; azalan envanter seviyeleri, daha düşük nakliye maliyetleri, daha düşük gümrük vergileri ve vergiler ile dengelenecek. Daha fazla esneklik, öngörülebilirlik ve daha hızlı yanıt verebilmenin faydası, şokları göğüslemek için eskiye nazaran daha az stok taşıyabilmek olacak." ifadelerini kullandı.

Şirketlerin ihtiyaçlarını SAP gibi tek bir kaynaktan karşılamak yerine beklenen görevi yerine getirmesi için en iyi yazılımlara yöneleceklerini belirten Evinsel, firmaların SAP modülleri yerine gelişmiş ileri planlama ve dijital ikiz yazılımlarını farklı yazılım ve danışmanlık tedarikçilerinden temin edeceklerini kaydetti.

5G, YENİ DAĞITIM MODELİNE GEREKSİNİM DUYACAK

Yazısında 5G'ye de değinen Evinsel, söz konusu teknolojiye yönelik cihazlar ve ekipmanların dağıtımının artacağını, ancak bu noktada Covid-19 aşısı dağıtımına benzer bir durumun yaşanacağını ve dağıtımda yeni bir modele ihtiyaç duyulacağını vurguladı.

Evinsel, yazısını şu cümlelerle tamamladı:

"Tedarik zinciri yönetiminde çalışanların doğru dijital yeniliğe yatırım yaptıklarında ne kadar çok şey yapabildiklerini görme vakti. Bizler de geleceğin tedarik zinciri planlamasına yardım etmek için hazırız. Yarın ne getirirse getirsin, tedarik zinciri optimizasyonu ve dijital ikiz çözümlerimiz ile başarınız için kritik öneme sahip bir çözüm ortağınız olmayı hedefliyoruz."