SK Robotik tarafından tasarlanan Sürücüsüz Forklift, TOSB İnovasyon Merkezi koordinasyonunda OTAM (Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi) iş birliğiyle Türkiye otomotiv sektörüne katkı sağlamak ve sürücüsüz ve elektrikli araç teknolojilerine yönelik birçok testin gerçekleşmesi için hayata geçirilen "Sürücüsüz Araç Test Parkuru"nda test çalışmalarına başladı.

Klasik sürücülü istifleme taşıtlarının otonomlaştırılması ve insansız kara araçlarının geliştirilmesi için milli yazılımlı dönüşüm kiti üretmek amacıyla kurulan SK Robotik'in test ettiği sistem; insan operatör tarafından yönetilen transpalet, forklift gibi farklı iş makinalarının yanında traktörlere uygulanabilen bir yazılım olarak aracın kendi yapısına zarar vermeden, yerli geliştirilmiş yazılım ve donanımları araca ekleyerek otonom çalışmasına imkan veriyor.

Ayrıca sistem, bir tuş ile devre dışı bırakılarak araç tekrar operatör tarafından kullanılabilir hale getirilebiliyor ve aracın yenilenmesi durumunda ise sistem yeni araca aktarımı yapılabiliyor.

"TEST PARKURUMUZ HERKESE AÇIK"

Sürücüsüz Forklift’ in çalışmalarını sahada izleyen TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, tüm dünyada sürücüsüz araçlara yönelik çalışmaların hızla devam ettiğini vurguladı ve otomotiv sektörünün Türkiye için önemine değindi.

Dudaroğlu, test parkurunun sürücüsüz araçlar alanında çalışmalarda bulunanlara ve her oluşuma açık olduğunu, trafiğe kapatılarak, olumsuz hava şartlarına karşı korunaklı özel alanıyla hizmetlerine devam ettiği bilgisini verdi.

"TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK KAZANÇ SAĞLAYACAK"

İnovasyondan Sorumlu TOSB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu,TOSB olarak, otomotivin gittiği yönü ve özellikle yeni bir alan olan otonom araçların gelişimini takip ettiklerini ve katkı sağlamak için her şeyi yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Sürücüsüz Araç Test Parkuru'nun, startuplardan Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarına kadar birçok kurum ve kuruluş tarafından ilgiyle karşılandığını ifade eden Burhanoğlu, test parkurundaki çalışmaların Türkiye için büyük kazanç sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.

"OTOMOTİVDEKİ DÖNÜŞÜME ALTYAPI VE TEKNİK BİLGİ SAĞLIYORUZ"

OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan ise, "OTAM olarak, otomotiv testleri konusunda özel bilgi ve yetkinliği olan bir şirket olarak otomotivin dönüşümü ile birlikte biz de testlerimizi çeşitlendiriyor, elektrikli araçlar başta olmak üzere, otonom araçlara yönelik de çalışmalar yürütüyoruz. TOSB İnovasyon Merkezi ile, otonom araçlara yönelik bu işbirliğimizi de otomotivdeki dönüşümde firmalarımıza altyapı sunmak ve teknik bilgimizi paylaşmak adına gerçekleştirmiştik. Bugüne kadar onun üzerinde firma ve kuruluş çeşitli testlerini burada gerçekleştirdi. Şimdi de Sürücüsüz Forklift çalışmalarına ev sahipliği yapıyor." ifadelerini kullandı.