Sebze ve meyvelerin ambalajlanarak taşınmasında, depolanmasında ve perakende satışa sunulmasında uyulması gereken standartlar belli oldu.

GIDA GÜVENİLİRLİĞİNE UYGUN DEZENFEKTE EDİLECEK 

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standartlar Hakkında Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu kapsamda, malların ambalajlanmasında tek kullanımlık veya tekrar kullanılabilir ambalajlardan faydalanabilecek, ürünler uygun şartlarda korunup taşınması sağlanacak biçimde ambalajlanacak.

Ambalajlar bütün yabancı maddelerden arındırılacak ve tekrar kullanılabilir ambalajlar her kullanımda gıda güvenilirliğine uygun olarak dezenfekte edilecek.

Dolu ambalajlar en fazla 30 kilogram ağırlığında olacak.

HANGİ ÜRÜNLER, NASIL SATILABİLECEK?

Soğuk zincire tabi ürünler ahududu, böğürtlen, çilek, dut, erik, Frenk üzümü, incir, kabak çiçeği, kayısı, kızılcık, kiraz, kuşkonmaz, mango, mangostan, mantar, yaban mersini, nekdarin, çarkıfelek, ejder meyvesi, soya filizi, şeftali, Trabzon hurması, üzüm, vişne, yeni dünya ve zerdali olarak belirlendi.

Büyük mağaza ve zincir mağazalarda yıl boyu açık alanda satılabilecek ürünler balkabağı, beyaz lahana, karpuz, kavun, kestane, taze mısır, muz, taze nohut, patates, kuru sarımsak, kuru soğan, tatlı patates, üvez, yer elması, yeşil kabuklu fındık, zencefil ve badem olarak listelendi.

Greyfurt, limon, mandalina, nar, portakal, turunç, elma, armut ve ayvanın ise ekim-mart döneminde açık alanda satışı yapılabilecek.

1 TEMMUZ'DAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Soğuk zincire tabi ürünler, soğutulmalarının ardından paket kullanımına uygun olarak frigorifik araçlarla taşınacak ve büyük mağaza ve zincir mağazalarda kapalı alanların haricinde satışına izin verilmeyecek.

Diğer malların ise, bahsi geçen aylarda hava koşullarına göre ve gerekli önlemlerin alınması suretiyle kapalı alanların dışında da satışı gerçekleştirilebilecek.

Söz konusu tebliğ, 1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girecek. (AA)