Depolarında tüm stok hareketlerinin SAP WMS sistemi ile yürütüldüğünü söyleyen Santa Farma Depo Müdürü Hakan Gündoğmuş, “Ürün gruplarımız ve malzeme hareketliliğimiz analiz edilerek yalın üretim mantığına uygun olarak malzeme ve çalışanlar daha az hareket edecek şekilde otomatik adresleme sistemi kuruldu. Bu sayede operatörlerimiz daha az zaman harcayarak gün içinde daha verimli çalışma gerçekleştirebiliyor” dedi. 

Tasarımdan başlayarak ürünlerin sevkine kadar geçen süreçleri paylaşır mısınız bizimle? 

Ürünlerimiz kendi Ar-Ge merkezimizde çalışmaları başlanarak GMP gereklilikleri sağlanarak uluslararası standartları uygun olarak geliştirilir. Bu doğrultuda dünyaca kabul edilmiş Qualityby Design (QbD) yaklaşımı ile başlıca global bilim rehberleri (US-FDA, EMEA, WHO, ICH) doğrultusunda çalışmalarını sürdürülmekte ve tüm güncellemeler çalışmalara yansıtılmaktadır. Ar-Ge çalışmalarımız sonrası ürünlerimiz ticari olarak EU GMP belgeli üretim tesisimizde üretilerek tüm kullanıcılarımızın hizmetine sunulur. Hammaddenin depoya gelişinden bitmiş ürünün depodan çıkışına kadar olan tüm süreçlerimiz kontrollü şartlar altında gerçekleşir ve sürekli otomasyon sistemleri ile kontrol edilir. Ürün üretilmesinde kullanılan tüm bileşenler (hammadde/ ambalaj malzemeleri) depoya girdiği an itibariyle ortam şartları sıcaklık ve nem kontrollü alanlara alınarak kontrolleri ve kabulleri yapılır. Tüm bileşenler kalite kontrol sürecine dâhil edilir ve analizi yapılarak uygunluğu alınmış olan bileşenler sadece ürün üretiminde kullanılabilir. Hammadde ve malzemelerin depolanması / üretim süreçlerinin takibi SAP – WMS sistemleri ile otomatik olarak kontrol edilir. Hammaddelerin tartılma süreci de hata faktörünü de ortadan kaldıracak şekilde SAP sistemi ile entegre çalışan Tartım Entegrasyon sistemleri ile yürütülür. Bu işlem sonrasında hammaddeler kapalı sistemler ile imalat ekipmanlarına transfer edilmekte ve imalat işlemleri dozaj formuna bağlı olarak gerçekleştirilmektedir.  İmalatı tamamlanan tüm yarı mamul seviyesindeki ürünler ambalaj bölümlerine transfer edilerek ambalaj işlemleri primer ve sekonder olarak birbirine entegre hatlarda yapılmaktadır. Sekonder ambalaj alanında tüm üretilen kutular ITS (İlaç Takip Sistemi) ile yüzde 100 kayıt altına alınmaktadır. Üretim sonrası bitmiş ürünlerin de takibi diğer malzemelerde olduğu gibi SAP –WMS sistemleri ile takip edilerek depolanması sağlanır. 

Yeni depo, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Öne çıkan yatırım kriterleri nelerdir? 

Santa Farma‘nın misyonu ‘sürekli daha iyiyi arayarak, insan sağlığı ve yaşam kalitesi için tercih edilen çözümler sunmaktır’ ve vizyonumunuz da ‘Pazardan daha hızlı büyüyen şirket olmaktır’. Bizler bu doğrultuda sürekli gelişerek ve yeniyi arayarak en iyi çözümleri tüm hastalarımıza sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İçinde yer aldığımız ilaç pazarı çok rekabetçi ve fiyat kurallarının devlet tarafından belirlendiği çok zor bir pazar olduğu için yapacağımız ürün yatırımlarında öncelikle kullanıcılarımızın hayatını daha konforlu hale getirecek sonrasında da firmamız için sürdürülebilirliği yüksek ürünleri tercih ediyoruz. Teknoloji yatırımlarımız ise güncel gelişmelere paralel olarak üretim, satış, lojistik ve satın alma süreçlerin tamamında verimliliği ve şirket kaynaklarını en iyi şekilde kullanılmasını sağlayacak şekilde sürekli devam etmektedir.  

Yakın dönemde depolarınızda ne tür bir yatırıma imza attınız? Ne gibi avantajlar sağladı? 

Depolama alanlarımız 6 bin 500 metrekaredir ve 10 bin 550 palet kapasitelidir. Depomuz da yeni üretim tesisimiz ile beraber yapımı tamamlanmıştır. Depo içerisinde tüm sistemlerimiz elektronik takibi sağlayacak teknolojik alt yapıya sahiptir. Kurulu sistemlerimizle öncelik iş güvenliği sağlayarak her türlü riski ortadan kaldırmaya çalışıyoruz aynı zamanda da sağlığa hizmet ettiğimiz ürünlerimizin de güvenli olarak saklanmasını ve kullanıcılarımıza ulaştırılmasını sağlıyoruz. ERP sistemleri ile performansımızı anlık takip ederek gelişime açık alanları hemen tespit edip bu sayede çok hızlı aksiyon alarak verimliliğimizi artırıyoruz. 

İç lojistik süreçlerinizde ve depolarınızda ne tür teknolojiler kullanılıyor? 

Tüm stok hareketlerimiz SAP WMS sistemi ile yürütülmektedir. Sistemin kuruluş aşamasında ürün gruplarımız ve malzeme hareketliliğimiz analiz edilerek yalın üretim mantığına uygun olarak malzeme ve çalışanlar daha az hareket edecek şekilde otomatik adresleme sistemi kuruldu. Bu sayede operatörlerimiz daha az zaman harcayarak gün içinde daha verimli çalışma gerçekleştirebilmektedir. Depo alanlarımızın sıcaklık ve nem şartları 7/24 BMS sistemi ile otomatik olarak kontrol edilir. Ürettiğimiz tüm ilaçlarında satış ve dağıtım takibinin sağlanması için gerekli olan ITS sistemi diğer sistemlerimizle entegre olarak çalışmaktadır. 

Depolarınızdaki ekipmanlarda tercih yerli mi yabancı mı oluyor? Neden? 

Ekipmanlarımızın alımında öncelikle ekipmanın güvenli olarak çalışabilmesine, sağlamlığına ve sürekli servis hizmeti vermesi gibi kritik konulara bakıyoruz. Faaliyetlerimizin kesintisiz ve verimli olarak sürdürebilmesini sağlayacak şartları yerine getirebilecek tedarikçiler ile çalışmayı tercih ediyoruz. 

Depo yönetim yazılımlarınız ve ERP entegrasyonu üretim süreçlerine ne tür katkılar sağlıyor? 

Üretim tesisimizde ERP sistemi tüm faaliyet alanlarımızda kullanılmaktadır. Üretim ve depolama operasyonlarının yürütülmesi tamamen ERP sistemler ile gerçekleştirilir. Malzemelerin depoya kabulü, üretimde kullanılması ve ürünün dağıtım aşamalarında sıfır hata ile işlem yapmak durumundayız. Tüm süreç adımlarında kurulu ERP sistemlerimizle kontrolleri aktif olarak sağlıyoruz. Bizim hedefimiz yaptığımız işi ilk seferinde ve doğru olarak yapmaktır. Bunun için insan hatalarını da önleyecek şekilde ERP sistemlerini kullanıyoruz. Kurulu sistemlerimiz bizim doğru ve verimli üretim yapmamız için gerekli temel gerekliliklerimizden biridir. ERP sistemleri ile tüm süreç adımlarımıza ait performans ölçümlerini yapabiliyoruz. Bu sayede iyileştirme alanlarımızı da görme imkânımız oluyor. Sürekli iyileştirme çalışmalarımızla ve bu sürece gönülden katılan çalışanlarımız ile mükemmele doğru yol almaya çalışıyoruz.