T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın izniyle, TCDD İzmir Alsancak Limanı'nın, yeniden Ro-Ro operasyonlarına açıldığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'nin kararıyla şehir içi trafiğini olumsuz etkilemesi gerekçe gösterilerek Ağustos 2018'de Ro-Ro operasyonları durdurulan limanın Bakanlık izniyle tekrardan operasyonlara başladığı öğrenildi.

LİMANDAN YÜKLEME VE TAHLİYE YAPABİLECEK

Yalnızca tekerlekli araçların ve yüklerinin taşınması koşuluyla, tır ve kamyon taşıması gerçekleştiren Ro-Ro gemileri sınıfının yeniden limandan yükleme ve tahliye yapabilmelerine gereken izin verildi. Söz konusu iznin, konteyner ve benzeri yükleri kapsamadığı ifade edildi.

Bakanlık tarafından şehir içi trafiğin aksamaya uğramadan sürdürülmesi noktasında da değerlendirmelerde bulunuldu.

Ro-Ro taşımacılığına hizmet sunacak kamyon, tır ve çekici benzeri araçların 07.30-09.30 ile 17.30-19.30 saatlerinde kente ve limana giriş-çıkış yapamayacak.

İHRACATTA TAŞIMA MALİYETLERİNİ AZALTACAK

İhracattaki artışa destek vermek üzere gerçekleştirilen düzenlemeler kapsamında, Fransa, İspanya ve Tunus gibi ülkelere Ro-Ro taşımacılığında limanın kullanılmasına izin verilerek, ihracatçıların daha ucuz taşıma maliyetleriyle Kuzey Afrika ve Güney Avrupa'ya ulaşması hedefleniyor. (AA-Sefa Şengül)