Ağustos 2021’de faaliyete başlaması planlanan Medikal Beslenme Ürünleri fabrikasında, önümüzdeki üç yıl içerisinde toplam 250 milyon TL yatırımın planlandığını söyleyen Nestle Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Emel Gülşen, “Fabrika ve depolama alanı yüksek seviye teknolojiyle donatılacak. Güçlü altyapısıyla Nestlé Health Science’ın ürün geliştirme üssü olacak” dedi.  

Emel Hanım, firmanızın yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. 

Dünyanın en büyük gıda ve içecek firması Nestlé’nin hikayesi 1866 yılında İsviçre Vevey’de başlamıştır. Şirketin kurucusu Henri Nestlé geliştirdiği dünyanın ilk süt bazlı bebek maması “Farine Lactée” ile anne sütü alamadığı için yaşamını kaybetmekte olan bir bebeğin hayatını kurtarmıştır. Nestlé, kuruluşundan günümüze kadar geçen 150 yılı aşkın süredir bünyesine yeni ürünler, yeni kategoriler, katarak istikrarlı bir şekilde büyümüş ve dünya gıda ve beslenme sektörünün lideri haline gelmiştir. Bugün Nestlé dünyanın lider beslenme, sağlık ve iyi yaşam şirketi olarak 186 ülkede 400’ün üzerinde yakın fabrikası 330 bin çalışanı ile dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde faaliyet göstermektedir. Nestlé’nin dünya genelindeki 10 bine yakın ürünü her gün 1 milyarın üzerinde tüketici tarafından tercih edilmektedir. 

Firmamız tüketicilerin değişen ihtiyaçlarını anlamak ve bu ihtiyaçları tam olarak karşılayacak ürünler geliştirmek amacıyla 4 bin kişilik bir ekiple Ar-Ge çalışmalarını sürdürmektedir. Ar-Ge’ye her yıl yaptığı 1,7 milyar doların üzerindeki yatırım ve yayınladığı 300’ü aşkın bilimsel yayın ve 80 patent ile araştırma geliştirme konusunda da gıda firmaları arasında lider konumdadır. 

Türk tüketicisiyle ilk olarak 1875 yılında piyasaya sunduğu bebek maması ürünleriyle tanışan Nestlé, o tarihten bu yana tüketicileriyle kurduğu derin bağlarla Türkiye’deki faaliyetlerine devam etmektedir. Tüketicilerin sevgisi ve ilgisiyle 110 yılı aşkın süredir Türkiye’ye hizmet etmeyi sürdüren Nestlé, üretimini, yüzde 92 oranında yerel hammadde kullanarak, Bursa Karacabey ve Bursa Kestel’deki 4 fabrikasında gerçekleştiriyor. Şirket bugün 11 kategoride 800’ün üzerinde ürünü ve 50’ye yakın markasıyla faaliyet gösteriyor. Halen 2 bin 700 kişiye doğrudan, 7 binin üzerinde kişiye dolaylı olarak istihdam sağlıyor.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Türkiye’deki ilk ofisini 1909 yılında İstanbul Karaköy’de açan Nestlé’nin Türkiye’deki gelişimi ilk’lerle, doludur. Nestlé, 1927 yılında, Cumhuriyet’in ilk sanayi yatırımlarından biri olan Türkiye’deki ilk çikolata fabrikasını İstanbul Feriköy’de açtı. Nestlé’nin tüketicilere hep yeni ürünler, yeni lezzetler sunma çabası Türkiye’de sonuçlarını verdi. 1932’de ilk fıstıklı çikolata DAMAK, 1968'de ilk sürme çikolata olan CHOKELLA, 1984'te ilk hazır kahve olan NESCAFE, 1986'da ilk çikolatalı toz içecek olan NESQUIK, 1989'da ilk kahve kreması COFEE MATE, 2001 yılında NESCAFE 3ü1 Arada ile devam etti.
2001 yılında NESTLE PURE LIFE markasıyla su kategorisine giren Nestlé, 2006 yılında ERİKLİ'yle birleşti. 2007 yılında Novartis Medikal Beslenme Birimi'ni bünyesine katan Nestlé, tıbbi beslenme alanında da faaliyet göstermeye başladı. Nestlé 2012 yılında Pfizer Nutrisyon'un global olarak satın alımını gerçekleştirerek Türkiye’nin bebek maması SMA markasını bünyesine kattı. 2020 yılında, Nestlé Health Science İş Birimi ile temellerini attığı Türkiye’nin alanına özel ilk medikal fabrikasında, 2021 yılı içerisinde oral medikal beslenme ürünlerini yerel olarak üretmeye hazırlanıyor. Aromalı sütler kategorisinde Nesquik dünyasında bir ilk olma özelliği taşıyan Laktozsuz ve Şeker İlavesiz Nesquik sütü, 2019 yılında Türkiye’de geliştirildi. Nesquik süt ayrıca Nisan 2021 tarihi itibari ile ürünlerinin tamamını kağıt pipetle tüketicisine sunmaya başladı.

Yeni depo, tesis yada teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Öne çıkan yatırım kriterleri nelerdir? Gıda depolamasında nelere dikkat edilmeli?

Nestlé dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketi, bu yüzden tüm yatırım kararlarımız global ekiplerimizin de desteği ile birlikte alınıyor. Bu kararlar alınırken hem verimlilik hem de sürdürülebilirlik odak noktamızda bulunuyor. Örneğin depolarımızın yerlerini seçerken müşterilerimizin konumları ve sevkiyatlarımıza bakarak ağırlık merkezimizi belirliyoruz. Böylece müşterilerimize yakın olan doğru lokasyon stratejimizle onların taleplerine hızlı cevap verebiliyor ve memnuniyetlerini maksimize etmeyi başarabiliyoruz.

Depo dizaynları yapılırken yeni teknolojileri takip ediyor, deponun inşaatından hayata geçtiği ana kadar kalite ve iş güvenliğini tartışmasız ilk önceliğimiz olarak konumlandırıyoruz. Devamında da sürdürülebilirlik ile ilgili her türlü fırsatı değerlendiriyoruz. Güneş panelli çatılar, depo içi güneş ışığı faydalanma vb bir çok sürdürülebilirlik çalışmamız mevcut.

İş güvenliği kurallarına uygun olmayan bir depoda kesinlikle operasyonun yürütülmesine izin vermiyoruz. Bizler için tartışmaya açık olmayan tek kural iş güvenliğidir. 

Gıda depolarında dikkat edilmesi gerekenler; Türkiye’de  fabrikalar ve üretim tesislerinin kalite kriterleri çok sıkı olarak belirlenmiş, sıkı kontrol listeleri ile denetleniyor. Fakat ürün fabrikadan çıktıktan sonra tüketiciye ulaşana kadar depolar, müşteri depoları, tırlar ve satış noktaları vb. gibi bir çok farklı alanda daha bulunuyor. Tüketiciye ulaşana kadar geçen bu bulunma süresi fabrikaya kıyaslandığında çok daha uzun. Yani bu noktaların kontrolü göz ardı edilemez bir gerekliliktir. Bizler Nestlé olarak müşterilerimiz ve depo servis sağlayıcılarımız ile sıkı işbirlikleri yapıyor, bu alanların da uygun olmasını sağlıyoruz. Hedefimiz ürünlerimizin son tüketiciye ulaşana kadar tüm değer zincirinde aynı kalitede ve güvenli koşullarda depolanması ve taşınmasını sağlamaktır.

Yakın dönemde depolarınızda ne tür bir yatırıma imza attınız? Ne gibi avantajlar sağladı? 

Nestlé Health Science çatısı altında Türkiye’nin ilk Medikal Beslenme Fabrikası’nın temellerini Ekim 2020 tarihinde attı. Bursa’nın Karacabey ilçesinde bulunan üretim tesisi içerisine kurulacak bu girişim T.C. Sağlık Bakanlığı’nın 10. Kalkınma Planı, Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı Eylem Planı’nda yer alan “sağlık endüstrisinde yerelleşme stratejisi”ne dayanıyor. Ağustos 2021’de faaliyete başlaması planlanan Medikal Beslenme Ürünleri fabrikasında, Nestlé Health Science’ın toplamda 29 adet olmak üzere tüm oral medikal beslenme ürünleri üretilecek. Önümüzdeki üç yıl içerisinde toplam 250 milyon TL yatırım yapılması planlanan fabrika ve depolama alanı yüksek seviye teknolojiyle donatılacak güçlü altyapısıyla aynı zaman Nestlé Health Science’ın ürün geliştirme üssü olacak.