Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, MAISART teknolojilerinin lojistik merkezlerinde değişken ürünlerin standart robot parmaklarıyla tutulması konusunda destek sağladığını, sesi ayırdığı gibi ürünleri de ayırdığını ve robota gerekli ürünleri almasını söylediğini ifade etti.

"ÜRETİMDE DE KOLAYLIK SAĞLIYORLAR"

Mitsubishi Electric adına, Öğrenci Kariyeri tarafından gerçekleştirilen Young Executive Academy’nin online eğitim programında öğrencilerle bir araya gelen Bizel, Endüstri 4.0 konulu oturumda bu alanda uzmanlaşmak isteyen öğrenciler ve yeni mezunları robot ve yapay zeka teknolojileriyle ilgil bilgilendirdi.

Yapay zeka destekli robotlara geçmişe göre daha fazla ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Bizel, “Günümüzde insanlarla beraber çalışan robotlar oldukça popüler hale geldi. Bu popülerliğin sebebi ise bizim robotlara eskisinden daha çok ihtiyaç duymamız. Temizlik robotu gibi gündelik hayatın yanı sıra üretimde de insanla etkileşim kurabilen, kendi kendine öğrendiklerini uygulayabilen ve gelişmiş performans sergileyen robotların sayısı günden güne artıyor. Hayatımızı daha kolay hale getiren robotlar, pek çok farklı alanda yetkinlik kazanmaya başladı. Tüketicinin değişen satın alma ihtiyacına hızlı bir şekilde ve makul bir fiyatla cevap verebilmek için yapay zeka destekli robotlar, fabrikalardaki üretime çok yardımcı oluyor. Yapay zeka destekli robotlar sayesinde üretimde sistemin parametrelerinin kullanılması, verilerin analiz edilmesi, bakım planlanması gibi önemli alanlarda gelişmiş bir arayüz oluşturarak üretimdeki aksamaların önüne geçilebiliyor” şeklinde konuştu.

"VERİLERİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYORUZ, KURUM İÇİNDE TUTUYORUZ"

Üretim teknolojilerinde yapay zekanın önemini vurgulayan Bizel, Japonya'daki Kani fabrikalarındaki çalışma şekillerinden örnek verdi.

Fabrikada kişiselleştirilmiş bir üretimin yapıldığını söyleyen Bizel, tüketicinin tercihleri doğrultusunda hangi hücrelerin bir araya gelmesi gerekiyorsa o hücrelerin bir araya geldiğini ve analizinin yapılarak üretimin gerçekleştirildiği dile getirdi. 

Bizel, yapay zeka teknolojilerini fabrikalarında kullanarak tüketicilerin ihtiyaçlarını hızla karşılayabildiklerini ifade ederek, "Dünyanın herhangi bir yerindeki bulut sistemini kullanmanın yaratacağı maliyeti ortadan kaldırarak tüketicinin istediği ürüne ulaşmadaki maliyeti de düşürüyoruz. Ayrıca yapay zeka sayesinde fabrikanın çalışma verilerinin güvenliğini sağlayarak üretimde gereken verileri kurum içinde tutuyoruz" dedi.

"DEĞİŞKEN ÜRÜNLERİ TUTULMASINA YARDIMCI OLUYOR"

Firmalarının yapay zeka teknolojisini kullanarak, üretim hattı yerleşim planları ve malzeme akışlarının daha verimli bir şekilde tasarlanmasına ve üretkenliğin uygun olarak tahmin edilmesine yönelik geliştirdiği teknolojiyle ilgili bilgiler de aktaran Bizel, sözlerini şöyle noktaladı:

"İnsan ve robotların iş birliğiyle çalıştığı bir yaklaşım benimsiyoruz. Bu nedenle hem robotların hem de çalışma ortamının yapay zekâyla desteklendiği bütüncül bir sistem sunuyoruz. Mitsubishi Electric’s AI creates the State-of-the-ART in technology (Mitsubishi Electric’in AI’sı ile en yeni teknoloji) ifadesinin kısaltması olan makine öğrenmesi algoritmasını kullanan ‘MAISART’ teknolojimizle yapay zekâ tabanlı fabrikalarda ve tesislerde ekipman duruş süresini azaltırken verimliliğin artırılmasını sağlıyoruz. Makine öğrenmesi algoritmasını kullanan bu teknoloji, sensör verilerini analiz ettikten sonra farklı operasyonel durumlar arasında üretim makinesi geçişine ilişkin bir model oluşturuyor. Veriler, anlık analiz edildiği için gerektiği zaman robotların yeni bir hızla çalışma sistemine geçmesi mümkün oluyor. Bu yeni teknoloji, ayrıca lojistik merkezlerinde değişken ürünlerin standart robot parmaklarıyla tutulması konusunda destek sağlıyor. Sesi ayırdığı gibi ürünleri de ayırıyor ve robota gerekli ürünleri almasını söylüyor. Böylelikle kusursuz bir lojistik altyapısı tesis ediliyor."