Wyser tarafından hazırlanan Lojistik Sektörü raporunda, sektördeki şirketlerin değerlendirmesi gereken kritik noktalar ve geleceğe dair temel trendler açıklandı. 

NAKLİYELAZIM KİTLE FONLAMA TURUNA ÇIKTI NAKLİYELAZIM KİTLE FONLAMA TURUNA ÇIKTI

"PAZAR TÜKETİCİNİN AYAĞINA GELDİ"

Wyser Türkiye Kıdemli Direktörü Berat Demirel, sektörde faaliyet gösteren firmaların yakın gelecekte yaşanacak değişiklikleri öngörebilmesi ve böylelikle yetenek havuzlarında ve çalışanlarında belirli beceri seti zayıflıklarından kaçınılması için dijitalleşmeye önem vermesi ve önerilen inovasyonları hayata geçirmelerinin kilit öneme sahip olduğunu vurguladı.

Bakıldığında geleneksel tüketici profilleri her geçen gün değişirken, bilhassa küresel salgın sanılanın tam tersi olarak pazarı neredeyse tamamıyla tüketicinin ayağına getirdi ve söz konusu özelliğin kalıcı olacağı aşikar.

"DEĞİŞEN DÖNEME HAZIR YETENEK BULMAK ZORLAŞIYOR"

Lojistik firmalarının dünya çapındaki müşterilerine daha iyi bir hizmet sunabilmek adına dijital dünyayı benimsemeleri ve hızla bazı inovasyonları hayata geçirmelerinin öneminin altını çizen Wyser Kıdemli Direktörü Demirel, Covid'in sonrası süreçte halihazırda bu tür özel becerileri bulunan çalışan sayısının az olduğunu ifade etti.

Demirel, "Araştırmamız gösteriyor ki dünyada, büyük veri madenciliği ve analizinin benimsenmesi, tahmine dayalı analiz ve senaryo planlaması gibi konularda personel gelişimine ve becerilerinin geliştirilmesine, gelecekteki temel rollerin belirlenmesine ve bu rolleri doldurmaları için doğru kişilerin bulunmasına büyük oranda yatırım yapılması gerekecek. Şu anda birçok ülkede gerçek bir tehdit mevcut ve şirketlerin ihtiyaç duyduğu yeteneklere erişememesi gelecekte giderek daha da geçerli bir durum haline gelecek." şeklinde konuştu.

PEKİ BEŞ YIL İÇİNDE SEKTÖRÜ ETKİLEYECEK ANA TRENDLER HANGİLERİ?

Wyser'in yaptığı araştırmaya göre, gelecek beş yıl içinde sektörü etkilemesi beklenen temel trendler şu şekilde sıralanıyor:

TREND 1 - TEDARİK ZİNCİRİ ESNEKLİĞİ: Küresel salgın, tüm endüstrileri ve ekonomileri beklenmedik bir şekilde olumsuz etkilerken, bir yandan da bazı beklenmedik pozitif sonuçları da yanında getirdi. Söz konusu sonuçlardan biri de tedarik zinciri esnekliği oldu. Pandemiden önceki tedarik zincirinin istisnai baskılara karşı koyma yetisi, hem malzemelerin gerekli yerlere ulaştırılması hem de ulusal güvenlik ve otonomluk ile ilgili bakış açıları göz önünde bulundurularak sorgulanmış olabilir. Sektör hiç şüphesiz en aşırı düzeyde baskılara maruz kaldı ve stratejik önemini pekiştirirken çevikliğini ve esnekliğini de ortaya koydu.

IoT, büyük veri, tahmine dayalı analiz ve yapay zeka, lojistik sektörünü dönüştüren; hızı, dönüşümü ve verimliliği tamamen farklı bir düzeye taşıyan etkenler. Bu da çok daha esnek tedarik zincirlerini, yani kişiselleştirilmiş müşteri gereksinimlerine daha iyi hitap edebilen tedarik zincirlerini mümkün kılıyor ve ayrıca daha kısa teslimat sürelerine yönelik müşteri taleplerini karşılarken diğer taraftan uygun maliyetli bir şekilde çalışarak hurda ve arz fazlasını azaltıyor.

TREND 2 -YEŞİL LOJİSTİK: Ulaşım faaliyetleri, sera gazı emisyonlarına çok büyük bir katkı veriyor. Bu nedenle gelişmiş enerji yönetim sistemlerine, elektrikli ve güneş enerjili araçlara ve daha başka yeşil girişimlere odaklanan yeni bir değer zincirinin oluşturulması, toplam karbon ayak izinin gerçekçi bir biçimde azaltılmasına fayda sağlayacak. Birçok şirket hızla bu tür uygulamaları başlatıyor. Söz konusu trend doğrultusunda tedarik zinciri yöneticisinin rolü, görevini “icra etme” ve “satış maliyeti” odağından uzaklaşacak ve şirketin sürdürülebilirlik girişimlerinin merkezindeki yöneticisi olmasını sağlayacak. Bu yaklaşımı benimseyenler, uzun vadede azaltılan maliyetler, daha az atık ve çevreye yönelik azaltılmış negatif etki sayesinde kazançlı çıkacaklar. Yine şirketin yeşil girişimlerine güçlü bir şekilde odaklanan müşterilere hitap edecek şekilde geri dönüşüm ve atık bertarafı ile ilgili daha katı düzenlemelerin benimsenmesi ise bu uygulama için önemli bir itici güç.

TREND 3- TEKNOLOJİ VE 5G:  5G gelişimi, muazzam bir büyüme döneminden geçiyor ve on yıl içinde iş davranış şekillerini değiştirmeye hazırlanıyor. IoT, 5G’nin piyasaya sürülmesiyle birlikte çıkışa geçmeye hazırlanıyor ve ana özelliklerden biri de kargo takibi olacak. Bu sayede mallara uygun maliyetli ve düşük güçlü sensörler takılabilecek ve ürünler fabrikadan mağazadaki raflarına kadar güvenilir bir şekilde takip edebilecek. Sürücüsüz araçlar, lojistik endüstrisini büyük ölçüde etkileyecek olan 5G şebekesinin ezber bozacak şekilde kullanılmasına mükemmel bir örnek. Ayrıca daha sırada endüstri genelinde muazzam bir yankı uyandıracak olan yapay zeka var. Robotik ve otomasyon, 3D baskı ve daha yeni birçok başka teknoloji; tedarik zinciri iş modellerini tamamen yeniden tanımlayacak. Veri yönetiminde daha düşük seviyedeki gecikmeler, lojistik sektörü gibi büyük miktarlarda veri üreten sektörlerin; her zamankinden çok daha büyük miktarlarda veri dağıtacağı ve takas edebileceği anlamını taşıyor.