Layher, ürün ve hizmet kalite dengesi açısından dünya çapında öncü bir marka. İzmir ve Kocaeli olmak üzere iki dağıtım merkezi ile hizmet veren firmanın yaptığı çalışmaları Layher Türkiye ’nin Satış ve Pazarlama Müdürü A. Deniz Ermişoğlu ile konuştuk.


Layher Türkiye, geçtiğimiz günlerdeyeni merkezine taşındı. Bu yatırımınızdan ve markanızın bugün geldiği noktadan bahseder misiniz?

Layher Türkiye merkez ofisi, daha önceleri İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 2,5 dönüm arazi üzerine kurulu bir alanda faaliyet gösteriyordu. Bu depomuzu ve idari binamızı, yaklaşık üç ay önce Kocaeli Dilovası’nda Mermeciler Küçük Sanayi Sitesi’ndeki 5,5 dönümlük büyük bir alana taşıdık. Bu taşınmadaki temel amacımız, müşterilerimizin her geçen gün büyüyen taleplerine karşılık daha fazla stok tutarak tedarik sürelerimizi kısaltmak ve genişleyen kadrolarımıza ve bizi ziyaret eden müşterilerimize çeşitli faaliyetler içindaha büyük ve konforlu çalışma alanları sunabilmekti. Buna bağlı olarak Kocaeli merkez ofisimizde 30 kişilik bir eğitim salonumuzla birlikte yaklaşık 200 m2’lik kapalı sergi alanımız mevcut. Bu ofiste, müşterilerimizin güvenli iskele ihtiyaçlarına doğru ve hızlı çözümler sunabilmek için teorik ve pratik eğitimler gerçekleştiriyoruz. Müşterilerimiz, diledikleri zaman sergi alanımıza gelebiliyorlar ve buradaki iskeleleri yerinde daha detaylı inceleme ve bilgi alma fırsatını bulabiliyorlar. Kocaeli ve İzmir’de olmak üzere iki dağıtım merkezimizle ve ofislerimizle toplamda 8 dönüm alan ile müşterilerimizin taleplerine karşılık vermeye devam ediyoruz. Orta vadeli planlarımız arasında Ankara’da da bir dağıtım merkezi kurma hedefimiz var. Ankara ile birlikte tüm Türkiye’yi kapsayan bir ağ oluşturacağımıza inancımız tam. Halihazırda faaliyet gösteren 2 dağıtım merkezimizde toplamda 4000 tona yakın çeşitli ürün gruplarında hazır stok bulunduruyoruz. Bu rakam, Türkiye’de yerli üretim yapan birçok firmanın yıllık üretim kapasitesinden oldukça fazla. Depolama alanındaki bu gücümüz sayesinde, müşteriye daha hızlı teslimat sağlıyoruz. Layher Türkiye olarak son 3 yıldır çok güçlü bir ivme yakaladık ve her yıl bir öncekine oranla neredeyse yüzde yüz büyüdük. Bu bizim için büyük bir gurur. Bu gelişmeyi devam ettirebilmek adına altyapımızı oluşturuyor ve hergün daha fazla çalışıyoruz.


Layher Türkiye, müşterilerine hangi ürün ve hizmetleriyle çözümler sunuyor?

Layher, dünyanın en büyük sistem iskele üreticisi. Ürünlerimizin tümü, Almanya Stuttgart’da bulunan fabrikalarımızda üretilmekte. Bugün 140’tan fazla lokasyonda Layher malzemelerinin satışı gerçekleştiriliyor. Satışlarımızın büyük bir kısmını Allround İskele Sistemleri oluşturuyor. Allround İskele sistemleri ile müşterilerimize enerji santralleri, petrol rafinerileri, kimya tesisleri, çimento fabrikaları ve tersanelerin yanı sıra köprü, tünel ve restorasyon projelerinde de çok yönlü çözümler sunuyoruz. Kaliteden bahsedildiğinde ilk akla gelen marka olduğumuzun farkındayız. Aynı zamanda başlıca amaçlarımızdan bir tanesi de kaliteyi sadece malzeme özelinden çıkartıp satış öncesi ve sonrası hizmetlerimiz ile birleştirip müşterilerimize doğru ve hızlı çözümler sunabilmek. Bu hizmetlerimiz projelendirme, saha süpervizyonu, ilk kurulum desteği, satış öncesi ve sonrası eğitimler, projelerinize özel çözümler ve hızlı tedarik süreçlerinden oluşan bir paketi kapsar. Hatta ileri bir aşama olarak, bu sistemin organizasyonunu tesisinizde kurmaya kadar gidebiliyor. Müşterilerimiz, ürünlerimizi tercih ederken bu paketide satın aldıklarının farkında. Dolayısıyla bizim amacımız bu noktada daha iyi hizmet verebilmek. Bunun için Layher Türkiye, organizasyonumuzda her gün canla başla çalışan 21 takım arkadaşımız mevcut.


Layher Türkiye olarak enerji sektörüne sağladığınız en önemli avantaj nedir?

Enerji sektöründe sağladığımız en önemli avantaj hız. Dinamik bir yapıya sahip olan enerji sektöründeki firmaların en önemli talebi, üretimin aksamadan devam edebilmesi için işlerin hızlı bir şekilde çözülmesi. Shutdown diye tabir edilen, yıl içerisinde planlı ve plansız olmak üzere belirli duruşları bulunur. Planlı duruş kapsamındaki bir program dâhilinde tesis içerisinde bakım çalışmaları yapılır. Bu bakım çalışmalarını gerçekleştirebilmek için çalışma yapılacak alanlara iskeleler kurulur. Tesislerde yapılan bu duruşların saati, milyon dolarla ölçülür… Bu nedenle kullanılacak iskele sistemlerinin nitelikli, standartlara uygun ve güvenli olmasının yanı sıra hızlı kurulum ve söküm yapabilmek ve hızlı tedarik edebilmeniz gerekir. Kurulum aşamasında malzemenin üretim hassasiyeti, çok büyük önem taşır. Hassas üretim sağlanmadığı takdirde çelik malzeme kurulum esnasında kendini kasarak uyum problemi ortaya çıkarır. Bu durumda kurulumun zorlaşması nedeniyle zaman kaybı oluşur. Buda işin zamanında yapılamamasına kadar uzar. Aynı zamanda bu duruşlar sırasında, yüksek tonajlı iskele taleplerine hızlı ve doğru çözümler sunabilmek önemli faktörlerden biri.


Layher markasının, inşaat sektörüne sağladığı katkılar neler?

İnşaat sektörü için özellikle tünel, köprü ve restorasyon projelerine özel çözümlerimiz mevcut. Tüneller için izolasyon yapılırken kullanılan kayar platformlar, köprüler için özel modüler merdiven kuleleri ve restorasyonlar için koruma çatıları gibi birçok ürünle müşterilerimizin projelerine modüler sistemlerimiz ile kalıcı çözümler sağlıyoruz. Bu ürünler müşterilerimize fayda maliyet dengesi açısından önemli fırsatlar da sunuyor. Ayrıca, tüm ürünlerimizin birbirlerine entegre olabilirliği sayesinde müşterilerimiz tekrarlanan yatırım maliyet problemlerinden koruyoruz.


İş kazası oranlarında Avrupa birincisi olan Türkiye’de inşaat sektöründe yüksekten düşmeden kaynaklı kazalar öne çıkıyor. Türkiye’de iş kazalarının yüksek oranda gerçekleşmesine yönelik Layher ne düşünüyor?

Yüksekten düşmelerin çoğu, malasef iskele kaynaklı. Güvenli iskeleler ile çalışılmadığı sürece bu durumdan kurtulmak sanıldığı kadar kolay değil. Güvenli İskele; doğru sertifikalandırılmış malzeme, kalifiye işçilik ve denetim olmak üzere üç bölümden oluşur. Üçünden biri eksik olduğunda, güvenli iskeleden bahsetmeniz söz konusu olamaz. Birinin eksik olduğu her durum sorunları da beraberinde getirir.


Sizce yeterince denetim yapılıyor mu?

Türkiye’de denetimin çok iyi durumda olduğunu söylemek oldukça zor. Layher Türkiye olarak bizim ve sektördeki diğer firmaların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile uzun yıllardır süre gelen çalışmaları var. Standartların oluşturulmasında belirli bir noktaya gelindi; ancak bu istenilen seviyede değil. TSE’den sertifika alan 70’e yakın üretici firma var. Bu konu, ilerleyen zamanlarda hep problem yaratacak, çünkü ülkemizde malzeme üretim süreçlerinin Avrupa’daki kadar sık ve doğru bir şekilde denetlendiğini düşünmüyorum. Avrupa’da üretici sayısı 5 ila 10 arasında. Türkiye’de denetleyici mekanizmalar maalesef çok kısıtlı oranda bir kaynağa sahip. En önemli konulardan biri de bu durumda üreticiler, sertifikaya sahip olsa bile piyasa ve fiyat baskısı nedeniyle taahhüt ettiği ürünleri üretemeyebilir. Ülkemizde, kaliteli iş gücü konusunda büyük bir ilerleme söz konusu. Sektör geliştikçe iyi ustalar yetişmekte ve eğitim ve mesleki yeterlilik konuları ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte şantiyelerde de denetimlerin daha sık bir şekilde olması gerek, ancak bakanlık kadrolarının yetersiz olması denetimin nadiren yapılmasına neden oluyor. Bu durum kazaları beraberinde getirir. Önceliğiniz iş güvenliği bilinci oluşturmak, fakat bu da çocukluktan başlayan bir eğitimle olabilir. Geçmişe oranla Türkiye’nin son zamanlarda bu konuda çok ilerlediğini, ve iş güvenliğine artık daha fazla önem verildiğini düşünüyorum.


Layher ile şu anda hangi projelere çözümlersunuyorsunuz?

Birçok projeye çözüm sunuyoruz. Bunların başlıcaları: Sedef Tersanesi’ndeki Milli Uçak Gemisi projesinde Layher ürünleri kullanılmakta. Bu projeye malzemetedariğinin yanı sıra çözüm ortakları aracılığı ile kurulum ve söküm hizmeti ve yukarıda bahsettiğim hizmetlerimizin çoğunu sağlıyoruz. Güvenli iskele kavramının ve iskele organizasyonunun gemi sektöründe en iyi çalıştığı yerlerden bir tanesi olduğunu söyleyebilirim. Enerji sektöründe, Tüpraş İzmit Rafinerisi planlı duruşları partnerlerimiz Mod ve Teknopur tarafından yapılıyor. Proje kapsamında kurulum, söküm ve kiralama hizmeti veriyorlar. Petkim Rafinesi planlı duruşu da partnerlerimiz aracılığıyla çözüm sunduğumuz bir diğer projemiz. İnşaat Sektöründe ise Çanakkale Köprüsü projesinde Allround İskele Sistemlerimiz kullanılmakta ve her geçen gün talep doğrultusunda şantiyeye malzeme gönderimimiz devam etmektedir.


Peki önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz?

Hedefimiz, Türkiye’deki pazar payımızı ve kaliteli hizmet anlayışımızı daha yüksek seviyelere çıkarmak. Şu anda endüstriyel pazar alanında lider konumda olduğumuzu söyleyebilirim. İnşaat sektöründe ise daha küçük bir pazar payına sahibiz. Sektörün gelişmesine de bağlı olarak gelecekte bu pazarda da payımızı yüksek oranda artıracağımızı düşünüyorum. Yakın gelecekte özellikle restorasyon, köprü ve tünel gibi inşaat projelerinde yer almayı planlıyoruz.