Arvato SCM Lojistik Mühendisliği Grup Müdürü Sedat Aydın ile ‘Sipariş Fabrikası’ konseptini konuştuk.

Depolama alanlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?


Sedat Aydın (SA): Şu anda İstanbul Tuzla Bölgesi’nde konuşlu beş platformumuz ile toplamda 70 bin metrekarelik alanda müşterilerimize ‘Sipariş Fabrikası’ hizmeti sunmaktayız. Ayrıca 2019 yılı için planlanmış 25 bin metrekarelik bir tesis yatırımımız daha bulunmaktadır. Sunduğumuz e-lojistik çözümlerimizle mal kabul surecinden stoklamaya, sipariş hazırlamadan iade yönetimine kadar uçtan uca tüm sureci modern, esnek ve teknolojik alt yapımızla yönetiyoruz.

Depolama alanınızda süreçler nasıl işliyor? Bildiğimiz kadarıyla paketleme de yapıyorsunuz ve bu mutlak suretle sizde ekstra bir hattın entegre çalışmasına neden oluyordur…

SA: Yaptığımız işin klasik lojistik hizmetinden temel farkı, direkt olarak son kullanıcıya dokunmamızdır ve son kullanıcıya ilettiğiniz bir paketin içeriğinde hata yapmamalısınız. Biz bu temel felsefe ile uçtan uca tüm süreçlerimizi çok hassas dizayn etmekteyiz. Mal kabulden paketlemeye ve sevkiyata kadar tüm süreçlerde ürünler tek tek okutulmakta. Bu nedenle stok ve lokasyon doğruluğu optimum seviyededir. Tasarladığımız birçok ara kontrol, sürekli sayım, rassal kontrol uygulamaları ile kalitemiz daima yüksek seviyede tutulmaktadır. Tüm bu süreçler, güçlü bir WMS sistemi ile her adımda izlenmekte ve kontrol edilmektedir. 

Lodamaster ile Arvato SCM’nin yolları nasıl kesişti? Nasıl bir çözüme ihtiyaç duymuştunuz?

SA: E-ticaret süreçlerinde paketlerin hızlı bicimde hazırlanıp, doğru kargo firmasına teslim edilmesi çok önemlidir. 2017 yılında ihtiyaç belirleme ve dizayn çalışmalarını yaptığımız projede; bir koli ayrıştırma sistemi tanımlanmıştır. 2018 yılında ihale sureci tamamlanmış ve beş aylık surede proje devreye alınmıştır. Bu proje ile paketleme ve sevkiyat süreçlerinde hız ve verim artışı yakalandı. Sistemde paketleme istasyonlarında hazırlanan paketlerimiz bir konveyöre verilmekte ve sistemin belirli bir noktasında, paketin üzerindeki barkod okutularak, paketin teslim edileceği kargo firması tespit edilmektedir.

Son olarak depo alanınız için geçen sene bir yatırım gerçekleştirdiniz ama planlamalarınızda neler var? İş gündeminizden bahseder misiniz?

SA: Tesis yatırımı yapacağımızı belirtmiştim. Bunun dışında akıllı yatırımlara ara vermeden devam edeceğiz. Bu yatırımlar içerisinde özellikle ışıklı toplama sistemleri, carousel’ler özel ilgili alanımıza girmektedir. Şu an bu yatırımlar ile alakalı mühendislik ekibimiz detaylı analiz ve değerlendirmeler yapmaktadır.