IKARUS Havacılık’ın ndüstriyel drone hizmeti sunan markası DroneCARE tarafından geliştirilen projede, üzerlerinde endüstriyel kameralar bulunan Drone’lar, video recognition yöntemi ile stok yönetimi gerçekleştiriyor.

Drone’da bulunan endüstriyel kamera raflarda bulunan paletlerin adres ve palet datalarını video recognition yöntemi ile belirlenen algoritmalar ile toplanmasına imkan sağlıyor. İstenilen datalar kameralar ile toplanıp işlendikten sonra Wifi veya 3G üzerinden bulut tabanlı yazılıma gönderiliyor.

Bu noktada Excel formatı haline getirilen veriler, anlık olarak müşteriye mail yoluyla gönderiliyor. Ek olarak, firmanın ERP sistemi entegrasyona izin verdiği takdirde, ilgili datalar değerlendirilmek üzere doğrudan ERP ile paylaşılıyor.

B/S/H TÜRKİYE’NİN DEPOSUNDA DRONE İLE HIZLI SAYIM

B/S/H ile 2017 yılından beri Drone’lar ile depo sayım projesi yürüttüklerini belirten IKARUS-DroneCARE firmasının Genel Koordinatörü ve Kurucusu Can Gül, B/S/H Fabrikası’nda Drone’larla görüntü işleme yöntemi ile iki kez sayım gerçekleştirdiklerini belirtti.

Projenin ikinci aşamasında video recognition sistemlerinin bulunduğu endüstriyel kameralarla iç mekanda uçan Drone’lar ile anlık sayım ve raporlama yapıldığını söyleyen Gül, “Görüntü işleme yöntemi ile donatılmış Drone’ların 26.000 palet büyüklüğünde bir sahayı ancak altı kişilik Drone ekibi bitirebiliyor ve 2-3 günde raporlamayı tamamlayabiliyordu. Şimdi ise video recognition sistemleri ile donatılmış Drone’ların kullanıldığı çalışmanın ikinci safhasında aynı büyüklükteki bir sahayı sadece iki Drone ekibi sayarak aynı gün raporlamasını sunabilmektedir.” dedi.

“BSH HAUSGERÄTE GMBH’NİN DE İLGİSİNİ ÇEKTİ”

B/S/H Türkiye ile yürütülen çalışmanın B/S/H’nin global firması olan BSH Hausgeräte GmbH’nin de ilgisini çektiğini vurgulayan Gül, “Drone ile sayım çalışması, global yönetimin özellikle görmek istediği projeler kapsamında yer aldı. Global COO 12 Ekim’de Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirerek çalışmamızı gözlemledi ve çok olumlu yorumlar yaptı.” diye konuştu.

Drone ile iç mekânda “Video Recognition” ile sayım yapmanın gelecek vaat eden bir proje olduğuna inandıklarını kaydeden Gül, söz konusu projenin dünyada üç firma tarafından daha yürütüldüğünü ancak diğer firmalardan farklarının iç mekanda bu sayımı 7-8 saat kesintisiz, otonom bir şekilde gerçekleştiren teknolojiye sahip olan tek firma olduklarının altını çizdi.

SIRADA İNSANSIZ DRONE İLE SAYIM VAR

Gül, B/S/H ile olan çalışmanın üçüncü aşaması olan insansız Drone ile sayım aşamasına geçtiklerini ifade etti.

Teknoloji iş birliği oluşturmak üzere bir araya gelen IKARUS-DroneCARE ve TAGLETTE, Endüstri 4.0 projeleri oluşturarak firmalara endüstriyel dijitalleştirilmiş çözümler sunuyor.