Dünyanın en önemli teknoloji borsası Nasdaq’da halka açılan ilk Türk şirketi Hepsiburada’yı ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK bünyesindeki Yapay Zeka Enstitüsü ile Hepsiburada’nın ortaklık yapacağını belirtti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KİTABINI PAKETLEMEYE GÖNDERDİ

Firmanın Gebze’deki Akıllı Lojistik Merkezi'ni gezen, Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ ve İcra Kurulu üyelerinden NASDAQ süreci, şirketin operasyonları ve gelecek planları hakkında bilgi alan Bakan Varank'a ziyaretinde; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Gebze Güzeller OSB Başkanı Adem Ceylan eşlik etti.

Şirketin yeni teknolojik ürünlerini inceleyen Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabı için gelen ilk siparişleri otonom araca yükleyerek paketleme servisine gönderimini yaptı.

"FİRMAMIZ, ASLINDA BİR TEKNOLOJİ ŞİRKETİ"

Ziyaret sonrasında değerlendirmelerde bulunan Bakan Varank, "Türkiye'de Unicorn olarak dünyada nam salan şirketlerimizin ya da bizim dilimizde Turcorn olan yani milyar doların üzerinde değerlemeye çıkmış şirketlerimizi ziyaret ediyoruz. Hepsiburada’ya geldik. Arkadaşlarımızla hem şimdiye kadar yaptıklarını hem bundan sonraki planlarını görüştük. E-ticaret platformları salt bir alışveriş ortamı olarak bilinseler de bunlar aslında bir teknoloji şirketi." dedi.

Varank, "Kendileri Nasdaq’da işlem görmeye başladı. Türkiye'deki teknoloji firmaları için önemli bir gelişme. Türkiye'den ilk defa Nasdaq’da bir firma halka açılmış oldu ve işlem görmeye başladı. Bu tabii ki bizim açımızdan gurur verici. Nasdaq’da teknoloji devleri ile aynı yerde işlem görmek gerçekten bir firma açısından gurur verici ve mutluluk verici." diyerek sözlerini sürdürdü.

"COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN SATIŞINI YAYGINLAŞTIRMAYI AMAÇLIYORUZ"

Yakın zamanda "Ulusal Yapay Zeka Stratejisi"ni ilan ettiklerini, TÜBİTAK bünyesindeki Yapay Zeka Enstitüsü'nün Hepsiburada ile iş birliği yapacağını bildiren Varank, e-ticarete dönük yapay zeka teknolojileri geliştireceklerini, sektöre de söz konusu ürünleri açmak istediklerini ifade etti.

Coğrafi işaretli ürünlerin satışı için iş birliğine değinen, bu ürünlerin satışını yaygınlaştırmayı amaçladıklarını vurgulayan Varank, "Biliyorsunuz Türk Patent, bakanlığımızın ilişkili bir kuruluşu. Türkiye'de coğrafi işaretli ürünlerin satışını yaygınlaştırmak istiyoruz ve coğrafi işaretli ürünlerin daha katma değerli hale gelmesini istiyoruz. Bu manada da önümüzdeki dönemde Hepsiburada ile bir beraberliğe gideceğiz ve coğrafi işaretli ürünlerin Hepsiburada üzerinden satışının gerçekleşmesi için bir iş birliği yapacağız." diye konuştu.

"DİJİTALLEŞMEYE YATIRIM YAPACAĞIZ"

Bakan Varank'ın firmalarını ziyareti ile ilgili görüşlerini paylaşan Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ, Bakan Varank’ı ağırlamaktan onur duyduklarını ifade ederek “Kendisine NASDAQ’a kote olan ilk ve tek Türk şirketi olarak halka arz süreçlerimiz, şirketimizin inovasyonları, operasyonları ve planlarımız hakkında bilgi verme fırsatı bulduk.” şeklinde konuştu.

TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü bünyesinde Türkiye’nin İlk Yapay Zeka Yetkinlik Merkezi’ni kurmak için TÜBİTAK ile protokol imzaladıklarını anımsatan Emirdağ, yapay zeka alanında tüm sektörlerle etkileşim içinde ve geniş katılımlı bir ekosistem ile ticaretin dijitalleşmesi amacıyla Ar-Ge ve patent çalışmalarını hayata geçireceklerini söyledi.

Halka arz sonrasında 500 milyon doları Türkiye’ye getiren şirketin, söz konusu kaynağı dijitalleşmeye yönelik kullanacağı ve buna ilişkin ilk örneğin de ziyareti esnasında Varank ile paylaşıldığı bildirildi. (AA)