Transpalet, reach truck, istif makinası ve dar koridor-yüksek raf istifleyici makinalarını otonom hale getirdiklerini kaydeden MODOYA A.Ş. Güney Marmara Bölge Sorumlusu Süleyman Gence, Ar-Ge çalışmalarıyla gün geçtikçe ürünlerini daha otonom hale getirdiklerini vurguladı.

Gence, şirketlerinin 2020 yılı çalışmalarını değerlendirerek şunları anlattı:

AR-GE ODAKLI ÇALIŞMALAR, İNSAN SAĞLIĞINA UYGUN ÇÖZÜMLER

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2021 yılı da otonom araçların, tanınmaya ve yaygınlaşmaya devam ettiği bir yıl olacak. Otomatik Yönlendirmeli Araçlar/AGV’ler; otomotiv, tekstil, beyaz eşya, gıda, seramik ve diğer birçok sektörde insan gücünün ve güvenliğinin korunması konusunda ciddi yararlar sağlayamaya devam etmektedir. İnsana verilen değerin giderek artması ve güvenlik unsurlarının önem kazanmasıyla otonom araçların kullanım alanları da genişleyerek çeşitlenmektedir.

Öyle ki, 2020 yılında yaşanan pandemi bile bu araçların olumlu etkisini gözler önüne sermiş; sosyal mesafenin de ön plana çıkan bir ayrıntı haline gelmesiyle beraber fabrikalarda otonom hareketler önem kazanmıştır. Bu sayede otonom araçların, insan gücü yerin kullanılması hem kalabalık ortamlardaki yoğunluğu azaltmış hem de daha güvenli çalışma ortamları oluşturmuştur.

MODOYA A.Ş., otomatik yönlendirmeli araçlara gösterilen talep artışı neticesinde, pandemi sürecinde Ar-Ge çalışmalarına yoğun bir şekilde devam etmiştir. Firmamız; araştırma ve geliştirme faaliyetleri konusunda çözüm odaklı ve gelişmeye açık bir firma olarak, sektörde bir kez daha kendini kanıtlamıştır.

Standart otomatik yönlendirmeli araçlarının yanı sıra müşteri talepleri doğrultusunda özel fonksiyonlara sahip araçları da müşterilerine sunarak, çeşitli otonom çözümler üretmiştir. Makaslı-asansörlü, karakuri alma bırakma sistemleri, otonom hale getirilmiş forkliftler, taşıma ve depolama sistemleri bu örneklerden bazılarıdır.

Özellikle taşıma ve depolama ihtiyaçlarının her sektör ve firma için farklı gereksinimler barındırdığı düşünüldüğünde, Ar-Ge çalışmaları ve üretimler konusunda firma adeta bir atılım gerçekleştirmiştir. Transpalet, reach truck, istif makinası ve dar koridor-yüksek raf istifleyici makinalar otonom hale getirilmiştir.

Otonom araçlar kullanma konusunda Türkiye’de öne çıkan firmalardan biri olan Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.’de, depolama ve taşıma ihtiyaçlarına birçok çözüm üretilmiştir. “Dar Koridor Yüksek Raf İstifleyici” aracın otonom hale getirilerek, pilot uygulaması tamamlanmıştır.

“İNSAN KAYNAĞI DEĞER ÜRETSİN; MAKİNALAR TAŞISIN”

MODOYA A.Ş., 2020 yılında çok ilgi gören istif makinalarının otonom hale getirilmesi ile bu alanda müşterilerinin maliyetini önemli ölçüde düşürmüş ve esneklik yaratmıştır. Araçlarda en önemli özelliklerden biri de, sadece bir tuş yardımı ile aracın tekrar eski manuel, operatörlü kullanım moduna dönebilmesidir.

Bu özellik dinamik veya acil olarak değişebilecek ihtiyaçlara göre, araç sahibi firmalara, önemli bir esneklik de sağlamaktadır. Daha önce sözü geçen transpalet, reach truck, istif makinası ve dar koridor-yüksek raf istifleyici araçlar, işletmeye ait ERP programlarına entegre olabilmekte, diğer otomasyon ve farklı sistemlerle haberleşme sağlayarak; komut alma-verme, stok ekleme-düşme, kontrol gibi çok fazla özellik dahil edilebilmektedir.

Firmamız, yalnızca standart otonom araçları üreterek ve dönüşüm sağlayarak değil; bir Ar-Ge merkezi olarak taşıma ve depolamada çok değerli gördüğümüz insan gücünün, katma değer yaratan farklı alanlarda kullanılmasına yönelik üretme misyonu ile ilerlemeye devam etmektedir.

“HEP EN GÜVENLİSİ İNANCIYLA…”

Firmamız, Covid-19 pandemisi ile öne çıkan UVC cihazların geliştirilmesi ve üretilmesi yönünde de sterilizasyon uzmanlarıyla iş birlikleri yapmış; UVC bandında çalışan otonom sterilizasyon cihazı ile de salgınla mücadelede fark yaratmıştır. 

Yurt içinde endüstrinin en büyük firmalarındaki referanslarının yanı sıra önceki yıllarda ihracat gerçekleştirilen İtalya, Gürcistan, Fas, Pakistan gibi ülkelerin yanı sıra çok daha fazla ülkeyi de içine alarak pazarını büyütmek, şirketin 2021’deki öncelikli hedefini oluşturmaktadır. 

Modoya A.Ş. olarak, 2021’in ülkemiz, dünyamız için sağlıklı, güzel ve herkes için verimli bir yıl olmasını dileriz.