Önceki konfigürasyon ayarlarını modüllere kopyalamak istiyorsunuz ama herhangi bir modül değişikliğinde tüm konfigürasyonu baştan yapmak gerekiyor. Ya da bildiğiniz IT protokolünü kullanmak istiyorsunuz ama modüler I/O'nuz bu protokolleri desteklemiyor… Moxa’nın çözümleri size kolaylık sağlayacak! GSL Mühendislik ekibinin hazırladığı problem ve çözümleri sizler için yazımızda topladık.

Endüstriyel nesnelerin interneti (IIoT) uygulamalarında sahadan I/O verilerinin toplanarak OT (özel bulut) veya IT (genel bulut) platformlarına aktarılması talebiyle gittikçe daha sık karşılaşıyoruz. I/O verisini toplamak için modüler uzak I/O birimleri kullanmak ise her zaman çok kolay olmuyor; bu süreçte çıkan çok çeşitli sorunlar günlük operasyonu yavaşlatabiliyor, işleri normal seyrine döndürmek ancak ek mesai ve masrafla mümkün olabiliyor. Gelin IT (bilgi teknolojileri) veya OT (operasyonel teknolojiler) konusunda uzmanlığınız olsun olmasın, Moxa'nın ioThinx 4510 modüler uzak I/O'sunun size nasıl çözüm getirebileceğine bir bakalım:

ÖNCEKİ YAPILANDIRMA AYARLARINI MEVCUT MODÜLLERE KOPYALAMAK İSTİYORSUNUZ AMA...
...mevcut I/O dizilimi veya modül türlerini önceki modül kombinasyonlarıyla aynı tutmanız gerekiyor. Yoksa her bir modülün ayarları ve bir üst seviyedeki yazılıma (örneğin SCADA) Modbus adresi/RESTful kanal ismi girişi de dahil olmak üzere tüm modülleri tekrar yapılandırmanız gerekiyor. Bu da işletim maliyetlerinizi artırıyor. Moxa'nın ioThinx 4510 serisi ile ise yeniden yapılandırmaya gerek kalmadan basit bir değişiklik yeterli oluyor. 

YENİDEN YAPILANDIRMAYA GEREK YOK

ioThinx 4510 benzersiz modül/kanal adını da destekleyen kullanımı kolay bir web yapılandırma aracıyla tasarlanmıştır. SCADA'daki Modbus adresi/RESTful kanal ismi de dahil kaydı olan yapılandırma ayarlarının tümü, belirli modülde otomatik olarak ayarlanır. Modül dizilimini değiştirseniz, bir modül ekleseniz veya çıkarsanız bile ek bir yeniden yapılandırma gerekmez, yalnızca yeni eklenen modülü yapılandırmak yeterli olur. Dahası, web yapılandırma aracı sürükle-bırak gibi GUI tasarım özelliklerine de sahiptir. Böylece I/O dizilimleri ve türlerini kolayca değiştirebilirsiniz. Bu özellik Modbus TCP ve RESTful API protokolleri için de geçerlidir.    

YERLEŞİK MODBUS AĞ GEÇİDİ İLE SİSTEMLER DAHA AZ KARIŞIK

İoThinx 4510 sadece modüler bir I/O değil, aynı zamanda bir Modbus ağ geçidi olarak geliştirilmiştir. Sahip olduğu Modbus RTU Master desteği ile kullanıcıların sahadaki seri cihazlardan veri toplamasına ve seri verileri Modbus TCP, SNMP ve RESTful API gibi farklı protokollere dönüştürmelerine yardımcı olur. Bu ikisi-bir-arada tasarım, sistem karmaşıklığını, ağ topolojisinin gerektirdiği alanı ve toplam kurulum süresini azaltır. Ayrıca eski tip cihazları ethernete çıkararak kullanıcıların aşina olduğu bir protokol üzerinden bu cihazların kullanım ömrünü uzatmış olur. 

BİLDİĞİNİZ PROTOKOLÜ KULLANMAK İSTİYORSUNUZ AMA...

Şirketinizin kullandığı mevcut modüler uzak I/O'nun kullandığınız IT protokollerini desteklemediği için yeni bir çözüm bulmak için tekrar satın alma sürecinin tamamında tekrar tekrar başlıyorsunuz. Bu nedenle projenizi tamamlamak için beklenenden daha fazla zaman ve çaba harcamanız gerekir, zira sadece OT protokolleri mevcut uzak I/O tarafından desteklenir. ioThinx 4510, birden fazla IT/OT protokolünü destekleyerek tek bir cihazda çeşitli protokol dönüşümlerini yerine getirmenize izin verir.

...canınız sıkkın. Şirketinizde kullanılan modüler uzak I/O SNMP, RESTful gibi aşina olduğunuz protokolleri desteklemediği için yeni bir çözüm bulmak zorundasınız. Bu da tüm satın alma sürecini tekrar tamamlamanızı gerektirdiği için başladığınız yere dönmüş hissediyorsunuz. Mevcut uzak I/O'nuz yalnızca OT protokolleri desteklediğinden, projenizi tamamlamak için beklediğinizden daha çok zaman ve çaba harcamanız gerekiyor. Moxa'nın ioThinx 4510 serisi ise birden fazla IT/OT protokolünü destekliyor. Böylece birçok protokol dönüşümünü tek cihazla halledebiliyorsunuz. 

TEK CİHAZDA BİRDEN ÇOK IT/OT PROTOKOLÜ DESTEĞİ

Moxa ioThinx 4510 serisi IT tarafında SNMPv1/v2c/v3, RESTful API, OT tarafında ise Modbus TCP Server (Slave) dahil en yaygın kullanılan protokolleri destekler. Verileri aldığında bu protokollerden herhangi birine neredeyse anında dönüştürür, böylece tek cihazda çok sayıda protokol dönüşümü yapabilirsiniz. Dolayısıyla farklı bir markanın ürününü nasıl kullanacağınızı öğrenmeye gerek kalmaz. Dahası ioThinx 4510 daha az ürün tipi ve varyantını stokta tutmanıza ve nihayetinde tedarik akışınızı düzene koymanıza olanak tanır.