Robutel Otomasyon olarak ERP entegrasyonuna odaklandıklarını ifade eden Robutel Yönetici Ortağı Sayın Ahmet Sayman, ektikleri tohumların yeşermeye ve hasadını almaya başladıklarını söyledi.

“ENTEGRE BİR DÜNYADA YAŞIYORUZ”

Endüstri 4.0, IoT gibi konuların konuşulduğunu ancak entegrasyonun gözden kaçırıldığını ifade eden Sayman, gittikleri fabrika ziyaretlerinde, fuarlarda entegrasyonun önemini anlattıklarını kaydederek şunları söyledi: “Bu seneki odak noktamız ve gündemimizin birincil önceliği entegrasyon. Biz istiyoruz ki geliştirdiğimiz AGV’ler daha verimli çalışabilmesi için fabrikanın mevcut teknolojisine, yazılımlarına, sistemine ve A’dan Z’ye bütün süreçlerine entegre olsun. Ama şunu görüyoruz, firma belki büyük yatırımlar yapmış, ERP yazılımlarını almış. Ancak birçok işlem hala Excel üzerinden devam ediyor. Aslında bu şirketin geleceğe dönük hedeflerini engelleyen bir konu. AGV’nin yanı sıra otomasyon yapıldığı zaman bazı konular hala Excelden devam ediyorsa, bu sefer birinin otomasyon sonucunu manuel olarak yazması gerekiyor. Bu da otomasyon mantığına uymuyor. Dolayısıyla bütün sistemlerin entegre olması gerekiyor. Neticede tamamen entegre bir dünyada yaşıyoruz.”

“GELİŞTİRDİĞİMİZ YAZILIMIN MEYVESİNİ TOPLUYORUZ”

Sayman, ürünlerin tam olarak verimli çalışabilmesi ve Endüstri 4.0’daki entegre olabilmesi adına fabrika içerisinde belirli bir otomasyonun bulunması gerektiğini belirterek “Sahadan verilerin izlenebilir olması, sahadaki makinaların, insanların, ürünlerin, hammaddelerin nereye taşındığı ve anlık nerede olduğunun takip edilebilir olması gerekiyor. Bizim amacımız, yüzde 100 verimlilikle çalışsın ve takip edilebilir sistemler olsun. Bu nedenle geliştirdiğimiz yazılımın meyvesini toplamaya başladık. Bu da ERP sistemlere tam entegrasyon. Biz AGV’yi tesise kurduğumuzda aynı zamanda onları tesisin ERP sistemine bağlıyoruz. Böylece firmalar, üretim hattına hammadde taşınması gerektiği zaman depolar arası transfer oluşturuyorlar ve bu operatörlerin el terminallerine düşüyor. Doğrudan iş emirlerini operatörmüş gibi bizim sistemimizin de yakalamasını ve anlık olarak hangi yüklerin, hangi noktalara taşındığını, iş emirlerinin ne zaman alınıp kapatıldığının takibini amaçlıyoruz.” dedi.

“ODAK NOKTAMIZ LOJİSTİK FİRMALARI”

Son yıllarda standart AGV’lerden daha çok çatallı AGV’lere yönelen firma, sabit bir rota üzerinde gidip gelen AGV’ler yerine daha esnek, tesisin her noktasında kullanılabilecek ürünlerini öne çıkarıyor.

“Çatallı AGV’ler en fazla depolarda verimli çalışıyor. Bu doğrultuda odak noktamız, lojistik firmaları” diyen Sayman, firmalarının gelecek hedefleriyle ilgili de konuştu.

“YAZILIM İHRACATI YAPMAYI HEDEFLİYORUZ”

Sayman, “Biz ürünlerimizi Türkiye içerisinde geliştiriyoruz ama bu ürünlerin belirli bir kısmını yazılım olarak yurt dışına da satabiliriz. Ancak bunun için 1-2 senemiz daha olduğunu düşünüyoruz. Yazılım ihracatının yanı sıra AGV teknolojilerini de ihraç etmek istiyoruz. Yaklaşık 1 yıldır başka firmalarla da görüşüyoruz. Sektörde AGV konusunun oturması için olabildiğince ortak hareket edelim. Çünkü herkesin sadece fabrikaların, üreticilerin değil herkesin kaynağı kısıtlı. Bu nedenle kaynaklarımızı ortak kullanalım. Teknolojilerimizi olabildiğince ortak kullanalım. Türkiye içerisinde bazı konularda rekabet edebiliriz ama global için ortak teknoloji geliştirip birlikte ihracat yapalım.” şeklinde konuştu.