İstanbul Gelişim Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Kadir Mersin, stok kontrolünde drone (İnsansız Hava Aracı) kullanılmasının, işlem esnasında meydana gelebilecek hata payını sıfıra indirdiğini dile getirdi.

"SÜRECİ HIZLANDIRIYOR VE İYİLEŞTİRİYOR"

Geleceğin teslimat ve stok kontrol teknolojilerinin önünü açan drone kullanımıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mersin, drone'ların pandemiyle beraber kargo teslimatının yanı sıra arama-kurtartma çalışmaları gibi pek çok alanda kullanıldığını, bilhassa paket teslimatında kullanılmaya başlanan araçların aynı zamanda depolarda mal sayımlarında da aktif rol oynadığını belirtti.

Söz konusu araçların küçük paket taşımacılığında, kırsal alan, dağlık bölge ya da acil ve sık gönderimlerin zorunlu olduğu lojistik süreçlerde çok büyük avantajlar sağladığını söyleyen Mersin, mevcut süreci hızlandırma ve iyileştirme noktasında başarı sağladığını ifade etti.

"GÖZLE KONTROL SIKLIKLA TERCİH EDİLİYOR AMA..."

Mersin, depolarda stok kontrolünün çeşitli yöntemlerle gerçekleştirildiğini, bunlardan birinin de gözle kontrol yönetimi olduğunu ve bu yöntemde stok düzeyinin periyodik bir biçimde tecrübeli bir görevli personel tarafından gözlemlendiğini kaydetti.

Söz konusu yöntemin ucuz ve kolay olması dolayısıyla özellikle küçük işletmelerce yoğunlukla tercih edildiğini dile getiren Mersin, buna karşın sipariş miktarı ve düzeyinin tamamen insana bağlı olmasından ötürü hata olasılığının da buna paralel olarak arttığını, işlemin drone'larla gerçekleştirilmesi halinde ise hatanın önüne geçildiğini vurguladı.

"10 BİN PALETLİK BİR DEPONUN SAYIMI 8 SAATTE YAPILIYOR"

İnsansız Hava Araçlarının yardımıyla bazı robotik sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin sayım hizmeti sunduğunu ve bu sayede 10 bin paletlik bir lojistik deposunun sayımının 8 saatte yapılabildiğini aktaran Mersin, konuşmasını şu şekilde tamamladı: 

"Drone'ların paletlerin yanına gelerek, paletteki barkodu okuyup bu barkoddaki bilgileri lojistik firmasının sistemine aktarıyor. Bu araçlarla yapılan işlemler sayesinde hem zamandan tasarruf ediliyor hem de hata olmadan işler sorunsuz bir şekilde hallediliyor." (AA)

MITSUBISHI FORKLİFT TÜRKİYE PAZARINA GİRİŞ YAPTI MITSUBISHI FORKLİFT TÜRKİYE PAZARINA GİRİŞ YAPTI