Chep, otomotiv ve beyaz eşya sektörleri için iş süreçlerini baştan sona optimize eden tedarik zinciri çözümleri sunuyor. Dijital dönüşümünün sektörlere olan etkisini değerlendiren Chep Türkiye Kıdemli Saha Operasyonları Müdürü Serhat Enyüce, paletleri akıllı hale getirmek için çalıştıklarını söyledi. 

LOJİSTİK SEKTÖRÜ TEKNOLOJİ KULLANIMINI ARTIRIYOR 

Küresel rekabet ortamı yeni dijital çözümlerle sektörlerin geleceği için önemli bir konu haline geldi. Bu doğrultuda teknolojik yatırımlar muhakkak yapılması gereken bir yöntem. Çünkü teknoloji arttıkça ve geliştikçe dijitalleşme önem kazanıyor. Türkiye’de lojistik sektöründe ise teknoloji kullanımını artmaya devam ediyor. Genel görünüme baktığımızda, büyük ölçekli firmalar bu tür yatırımlara daha fazla ağırlık veriyor. Küçük ölçekli firmalarda ise sınırlı kaynaklardan dolayı teknolojik yatırımlar daha az düzeyde yapılıyor. 

PALETLER AKILLI HALE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

CHEP olarak, Brambles’ın kurduğu BXB Dijital aracılığıyla “Büyük Veri”ye dayalı iş zekası uygulamaları ve “Nesnelerin İnterneti” teknolojisine yatırım yaparak sektördeki dijital dönüşüme öncülük ediyoruz. Fiziksel ekipmanlarımızı dijital çözümlerle donatarak daha bağlı, akıllı ve verimli tedarik zincirleri yaratmayı amaçlıyoruz. Çalışmalarımızı iki ana konu üzerinde şekillendiriyoruz. Tedarik zincirleri boyunca ekipmanlarımızın ve taşıdığımız ürünlerin 360 derece görünürlüğünü sağlamak ve ürünlerin sıcaklığı ile varış yerlerine olan mesafeleri gibi gerçek zamanlı anlamlı veriler elde etmek. Endüstri 4.0 çerçevesinde, paletlerin nasıl akıllı hale getirileceği üzerine çalışıyoruz. Bu sayede, paletlerimize sensör takıp nerede olduğunu görebilecek, sıcaklık sensörü ile gıda sektöründe soğuk zincirin kırılıp kırılmadığını takip edebilecek, yakınlık sensörüyle ise mağazadaki tüketiciler, ürünün yanından geçerken cep telefonlarına kampanya bildirimleri alabilecek. Bunlara ek olarak, ağırlık sensörüyle de paletlerin üstünde ne kadar ürün kaldığı, bu ürünlerin ne kadar zamanda satıldığı gibi birçok istatiksel veriye ulaşabilecek. Endüstri 4.0 çerçevesinde, paletlerin nasıl akıllı hale getirileceği üzerine çalışıyoruz. Bu sayede, paletlerimize sensör takıp nerede olduğunu görebilecek, sıcaklık sensörü ile gıda sektöründe soğuk zincirin kırılıp kırılmadığını takip edebilecek, yakınlık sensörüyle ise mağazadaki tüketiciler, ürünün yanından geçerken cep telefonlarına kampanya bildirimleri alabilecek. Bunlara ek olarak, ağırlık sensörüyle de paletlerin üstünde ne kadar ürün kaldığı, bu ürünlerin ne kadar zamanda satıldığı gibi birçok istatiksel veriye ulaşabilecek. Bu doğrultuda perakende teşhir çözümlerimizden olan plastik çeyrek paletlerimize beaconlar taktık. Böylece üretici, ürünlerinin zamanında ve istenilen yere yerleştirildiğinden emin olabiliyor, perakendeci stokları anlık olarak takip edebiliyor, çok satılan ürünlerde ise stoksuz kalma durumu azaltılıyor. Beaconlar, bir mobil uygulamayla entegre bir şekilde çalışıyor ve müşterilere ürünün yanına yaklaştığında anlık indirim/kampanya bildirimleri iletiliyor. Böylece bireyselleştirilmiş hedefli iletişim yapılarak hızlı ve pratik bir şekilde tüketicilerin bu kampanyalardan kasada yararlanması sağlanıyor. 

VERİLERİN DOĞRULUĞUNU ARTIRIYORUZ 

Öte yandan ekipman yönetimindeki uzmanlığımız ve bu alanda kullandığımız özel yazılımlar sayesinde müşterilerimiz, çevrimiçi platformlarımız üzerinden fatura takiplerini, sipariş ve veri yönetimlerini zaman ve enerji harcamadan hızlıca yapabiliyorlar. Özellikle Elektronik Veri Değişimi (EDI) entegrasyonu ile ekipman siparişi ve deklarasyon yönetiminin otomatik olarak yapılmasını sağlıyor, verilerin doğrulunu artıyor ve operasyonel yükü azaltıyoruz. Müşterilerimizin tedarik zincirini daha yalın ve verimli hale getirmek için ‘Nakliye İşbirliği’ programıyla hizmet veriyoruz. Ekipman yönetimindeki uzmanlığımız ve bu program kapsamında kullandığı özel yazılım sayesinde tüm tedarik zinciri boyunca müşterilerin teslimat rotalarını analiz ediyor ve ekipman toplama noktalarıyla kesiştiği hatlarda tır kapasitesinin paylaşılması için bir uygulama planı hazırlıyoruz. Müşteriler, tırların boşa dönmesi yerine ürünlerini sevk ettiği perakendeciler ve bayilerde boşa çıkan CHEP paletlerini teslim alarak CHEP servis merkezine ulaştırıyor. Bu program sayesinde gereksiz mesafeleri ve tek yönlü sevkiyatları minimuma indirerek maliyetleri düşürüyor, CO2 emisyonlarını azaltıyoruz. Standart ebatlardaki kaliteli ekipmanlarımızla daha akıcı yükleme ve boşaltma işlemlerinin gerçekleştirilmesini, tır seferlerinin azaltılmasını böylece zamandan ve paradan önemli derecede tasarruf edilmesini sağlıyoruz.