E-ticaret depolarını optimize etmek için kullanılan ve Skypods ismini alan otomatik robot geliştiren Exotec Solutions, bu faaliyetiyle beraber “satın al” sekmesine basıldığı an arka planda bulunan pek çok insanın verdiğiniz siparişi gözden kaçırma gibi bir olasılığını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

DEPOLARDA KÖKLÜ DEĞİŞİM

Yeni atılımı ile e-ticaret depolarının bir kısmını tamamıyla robotlarla değiştirmeyi planlayan Exotec, bunun için başladığı ilk denemelerini Fransa’nın en büyük ikinci e-ticaret sitesi Cdiscount ile yaptı. Şirket şimdilerde vardığı karar sonucu, gelecek ay için daha fazla robot ve bu robotlar için özel geliştirilen raf siparişinde bulundu.

YÜKSEK ÖZELLİKLİ ROBOTLAR

Peki, Skypods tam olarak ne yapıyor? Robot kutuları taşıyabiliyor ve yüklerini insan olan operatöre ulaştırabiliyor. İlk aklınıza gelen düz zemin olacaktır... Ama bu robot için geçerli değil. Skypods'u özel kılan fonksiyonlarından biri de raflar üstünde farklı yön ve şekillerde harekete edebiliyor olması, bir rafta bulunan seçilmiş kutuyu alabilmesidir. Exotec’in robotları şirketin bilinen yüzü. Asıl zor olan kısımsa, depoları otomatize etmek, verimli bir lojistik yazılımı geliştirme. Bu sebeple yatırımın mühim bir vaadi de, daha fazla robot ve raf ile daha az hata yapmaktır.

Tabii ki tüm e-ticaret firmaları, bir anda depolarına bu robot desteklerini sağlayamayacaktır. Bu noktada geçiş süreci, acele etmeden sisteme uyum sağlayıp en yoğun ve özel günlerde test etmekle geçecektir. Amazon, depolarında robot personel desteğine başvuran ilk akla gelen şirketlerden birisidir. Pazarın en büyük isimlerinden bu firma, 2012 senesinde perakendeciler için otonom robotlar üreten Kiva Systems’i 775 milyon dolar karşılığında bünyesine katmıştır.