ABD'li dünyaca ünlü mühendislik, yapay zeka ve robotik tasarım firması Boston Dynamics, depo operasyonlarının daha güvenli ve daha verimli hale getirilmesi amacıyla tasarladığı Stretch isimli yeni mobil robotunu kamuoyu ile paylaştı.

DAĞITIM MERKEZLERİNE YÖNELİK İLK ROBOTU

Lojistik endüstrisindeki esnek otomasyon çözümlerine yönelik artan talebi desteklemek için tasarlanmış yeni kutu taşıma robotu, şirketin e-ticaretteki artan taleple beslenen ve hızla büyüyen bir pazar olan depo otomasyonuna resmi girişini de işaret ediyor.

Analistlere göre söz konusu robot, firmanın dünya genelinde 150 bini aşkın depolama tesisleri ve dağıtım merkezlerine yönelik, özel olarak tasarlanmış ilk ticari robotu olma özelliğini taşıyor.

YÜKSEK MALİYETLİ OPERASYONLARIN DÜŞÜRÜLMESİ HEDEFLENİYOR

Çok amaçlı mobil robot, teslimat kamyonun boşaltılmasıyla başlayıp ardından sipariş oluşturmaya doğru genişleyen hızlı kutu taşımanın gerekli olduğu operasyonları yerine getirmek için tasarlandı.

Robotun teknolojisi, ürün akışlarını artırmak, fiziksel olarak zor görevlerde çalışanların güvenliğini sağlamak ve yüksek maliyetli sabit otomasyondaki maliyetleri düşürmek adına bir tesisin deposunda çalışabilen esnek, kolay entegre edilebilen bir çözüm oluşturmak amacıyla markanın robotik alanında uzun yıllara dayanan geliştirmelerine dayanıyor.

GÖRÜNTÜ İŞLEME İLE TOPLAMA ORANLARINI ARTIRIYOR

Robotun küçük ve çok yönlü mobil tabanı, yüklem yapılan alanlarda rahatça gezinmesine, dar alanlarda manevra yapabilmesine ve değişen tesis düzenine kolay uyum sağlamasına olanak tanımasının yanı sıra maliyetli sabit otomasyon altyapısı ihtiyacını da ortadan kaldırıyor.

Kutuları kolayca ve her müşteri için kapsamlı bir eğitim almasına ihtiyaç olmadan tanımlamasını sağlayan markanın görüntü işlemede bilgisayarlı görme teknolojisine sahip robotu, pick&place özelliğiyle birlikte çalışan söz konusu sistemiyle yüksek toplama oranları sağlıyor.

"ÇALIŞMA KOŞULLARINI İYİLEŞTİRİYOR"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Boston Dynamics CEO'su Robert Playter, "Dünyada ürünlerin tam zamanında teslimatına büyük önem verildiğinden, depolar hızla artan talebi karşılamakta zorlanıyor. Mobil robotlar, malzemelerin esnek hareketini sağlıyor ve çalışanlar için çalışma koşullarını iyileştiriyor. Stretch, firmamızın mobilite, algı ve manipülasyondaki ilerlemelerini birleştirerek en zorlu, yaralanmaya eğilimli görevlerin üstesinden başarıyla geliyor. Bunun işe yaradığını görmekten heyecan duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

TESTLERİ DEVAM EDİYOR, 2022'DE SATIŞA SUNULACAK

Firma halihazırda, 2022'deki ticarileştirmenin öncesinde robotun dağıtımını test etmek adına kamyon boşaltma görevlerine uygun müşteriler arıyor.