Depolama ve iç lojistik proseslerinde inovatif uygulamalardan yararlanıp, iş ortaklarına sürekli daha dijital çözümler sunmayı amaçlayan Akcoat, seçkin üniversitelerinden biriyle çalıştığı “layout” projesi kapsamında RFID ile takip sistemini hayata geçirerek lojistik faaliyetlerini üst düzeye taşıyacak.

Akcoat Tedarik Zinciri ve Bilgi Sistemleri Direktörü Can Günsel ile yakın dönem projelerini, depolarına yaptıkları yatırımları ve sağladıkları avantajları konuştuk. 

Can Bey, şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatmanızı rica ediyoruz. 

Akcoat, yaklaşık yarım yüzyıldır global ölçekte faaliyetlerine devam eden, Ar-Ge ve müşteri memnuniyeti odaklı uluslararası bir dünya markası. İki kıtada emaye, seramik, yapışmaz-dekoratif kaplamalar, pigment ve cam kaplamalar olmak üzere 5 ana ürün grubunda üretim yapıyoruz. Beyaz eşya, küçük ev aletleri, yapı gereçleri, mimari çözümler ve mutfak gereçleri gibi hem endüstriyel hem de ev eşyaları sektöründen telekomünikasyona dek uzanan geniş yelpazedeki global markalara kimyasal kaplama malzemeleri çözümleri sunuyoruz. 
Türkiye ve İspanya’da üretim tesislerimiz, ABD ve Çin’de ofislerimiz bulunuyor. Avrupa, Güney Amerika, Asya ve Afrika gibi farklı bölgelerde de satış temsilciliklerimiz ve teknik servislerimiz aktif şekilde görevlerini sürdürüyorlar. Dünya genelinde farklı milletlerden. 2020 yıl sonu itibarıyla ciromuz 106 milyon dolar. Emaye sektöründe yüzde 70’in üzerinde payımızla Türkiye’nin pazar lideriyiz. İhracata baktığımızda ise 6 kıtada toplam milyon dolarlık ihracatımızla ülkemize stratejik açıdan değerli bir ekonomik katkı sağladığımızı söyleyebilirim. Son 13 yıldır bulunduğumuz sektörün ihracat birlikleri tarafından ihracat hacmimiz sebebiyle ödüle layık görülüyoruz.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Faaliyet gösterdiğimiz sektörün kendine özgü dinamikleri nedeniyle pek çok konuda global rakiplerle yarış halindeyiz. Bu nedenle Akcoat’un attığı adımların önemli bir kısmı Türkiye adına ilk niteliği taşıyor diyebiliriz. Yurt içinde yüzde 70’in üzerinde paya sahip Türkiye lideri olarak sektörümüz adına öncü bir rol üstleniyoruz. Her yıl bütçemizin yüzde 10’luk dikkate değer bir dilimini Ar-Ge çalışmalarına ayırıyor, bu sayede hem kendimizi hem sektörümüzü sürekli geliştirmeyi hedefliyoruz. 2017’de T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Ar-Ge Merkezi” belgesine layık bulunan Akcoat Ar-Ge merkezinde, ürün yelpazemizi zenginleştirme, insan ve çevre güvenliğini ön plana alan çözümler üretme ve yenilikçi ürün geliştirmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge merkezimizde 14 adet patent başvurusu ile 2 marka ve 30 tasarım tescili yapıldı. Ayrıca 3 adet uluslararası yayın ve 4 adet de bildiri olmak üzere, saygın dergilerde yer alan uluslararası akademik yayınlarımız ile değerlerimizi literatüre kazandırmaya devam ediyoruz.

Dünya liderliğini hedefleyen bir marka olarak ülkemize değer kazandıracak yeni yatırımlar ajandamızın ilk sıralarında. 2021’in son çeyreğinde yaklaşık 6 milyon dolarlık yatırım bütçesine sahip 10 bin metrekarelik yerleşim alanı üzerinde yaklaşık 6 bin metrekarelik çok amaçlı bina yapısıyla yeni Ar-Ge merkezimiz faaliyete alınacak. Kimya ve seramik sektöründeki en donanımlı Ar-Ge merkezlerinden biri olacak. Her biri kendi alanında doktora, yüksek lisans ve yurt dışı deneyimi bulunan uzman Ar-Ge ekibimiz, sektörümüze ve Türkiye’ye uluslararası katma değer sağlamaya devam edecek. 2023 sonu itibarıyla Ar-Ge merkezimizde görev alan araştırmacılarımızın yüzde 50’sinden fazlasının, 2025’te ise yüzde 80’inin doktora seviyesinde uzmanlığı bulunacak. Ar-Ge, Akcoat’un lider, inovatif ve global marka değerini en iyi yansıttığı alanlardan biri.

Yeni depo, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Öne çıkan yatırım kriterleri nelerdir? 

Akcoat’un stratejik olarak aldığı kararlar; yurt içi ve yurt dışındaki tesisleşme, büyüme ve pazar hakimiyetini artırma gibi adımlar gelecek hedeflerimiz ekseninde belirleniyor. “Pazarımız tüm dünyadır” mottosuyla her sene 195 ülkeye 95 milyon dolar değerinde ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bizi global liderlik bayrağına ulaştıracak stratejik adımları kurgulayıp bu kriterlere göre aksiyon alıyoruz.
Bu kapsamda İspanya’daki üretim tesisimizin yanı sıra yeni yurt dışı yatırım projeleri üzerinde de çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki yıllarda Çin’de Uydu Ar-Ge ve Ürün Mükemmeliyet Geliştirme Merkezimizi devreye alacağız. ABD’de de ülkemizdeki Ar-Ge merkezimiz ile koordinasyon içinde çalışacak Uydu Ar-Ge laboratuvarımız faaliyet göstermeye başlayacak. Bunun yanı sıra İspanya’da yeni faaliyet alanlarımıza yönelik kapasite artırımı planlıyoruz. Avrupa frit pazarına yönelik yerinde üretim sağlayacak onay yatırım projelerimiz mevcut. Kuzey Afrika’da ise yeni iş birlikleri ile pazar payımızı arttırma çalışmalarımız hızla devam ediyor. 

Yakın dönemde depolarınızda ne tür bir yatırıma imza attınız? Ne gibi avantajlar sağladı? 

Başta Çin ve ABD olmak üzere yüksek pazar payına sahip olduğumuz ve küresel liderlik hedefimiz açısından stratejik derece önem taşıyan noktalarda depo yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Böylelikle bir taraftan bu ülkelerin coğrafi konumları dolayısıyla ortaya çıkan avantajdan yararlanıyor diğer yandan da gelecek planlamalarımızla entegre depolama yatırımları hayata geçiriyoruz.

İç lojistik süreçlerinizde ve depolarınızda ne tür teknolojiler kullanılıyor? 

1,5 yıldan uzun süredir beraber yaşadığımız pandemi, hem gündelik hayatta hem de iş dünyasında dijitalleşmeye ivme kazandırdı. Araştırmaların da gösterdiği gibi pandemi yaşanmasaydı yıllara yayılması beklenecek dijitalleşme gelişmeleri, çok daha kısa süreler içinde tamamlandı. Akcoat olarak bu dönüşümü yakından takip ediyor ve iş modellerimizde değerlendiriyoruz. Depolama ve iç lojistik proseslerimizde de inovatif uygulamalardan yararlanıyor ve bu alanda kendimizi geliştirerek iş ortaklarımıza sürekli daha dijital çözümler sunmayı amaçlıyoruz. Ülkemizin seçkin üniversitelerinden biriyle beraber çalıştığımız “layout” projemiz kapsamında RFID ile takip sistemi ve günümüzün diğer dijital depo çözümleri ile lojistik faaliyetlerimizi üst düzeye taşımayı hedefliyoruz.

Depo yönetim yazılımlarınız ve ERP entegrasyonu üretim süreçlerine ne tür katkılar sağlıyor?  

Kalite yönetim bileşeni, kalite sertifikasyonunun gereksinim duyabileceği tüm takip adımlarının izlenip yönetilmesini kapsıyor. Üretim, Ar-Ge, depo yönetimi, stok kontrol operasyonları ve sevkiyat işlemlerinde kalite sisteminin devreye girmesi sayesinde standartlara aykırı tüm kalemler takip altına alınıyor. Böylece süreç içindeki hataların minimize edilerek düzeltici çalışma formları hazırlanabiliyor ve en az hatayla maksimum fayda sağlanıyor.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Dünya markası vizyonu taşıyan Akcoat olarak dijital dönüşüm, ağırlık verdiğimiz odak noktalarımızdan bir tanesi. Geçtiğimiz yıldan bu yana üzerinde çalıştığımız uygulamalarımızı anlatacak olursam; insan kaynakları ve alt yapıda dijitalleşme, ileri seviyede üretim izleme ve takibi sağlayan “Otomatik Tartım Sistemi”, anlık veri analizi ve kompoze üretim tesisinde otomasyon sisteminin kurulmasına yönelik projelerimiz yakın zamanda tamamlanarak faaliyete geçecek. 

CRM uygulamasının İspanya’da kurulumu ve müşteri yönetim sisteminin tek platformda toplanması, İSO 500001 Enerji Yönetim Sistemi’ne uyumlu olarak “Enerji İzleme Sistemi’nin” kurulması, kalite kontrol süreçleri geliştirilerek ileri seviyede analizler ile üretimde verimin artırılması, muhasebe ve satın alma bölümlerinde robotik ve yapay zeka uygulamalarının yaygınlaştırılması, birden çok otomasyon sisteminin tek noktadan kontrol edilmesi, üretim tesislerindeki tüm forklift hareketlerinin insansız araçlarla yapılması, öğütme tesisinde otomasyon sisteminin kurulması, pigment tesisi için SCADA sisteminin kurulması ve yapay zeka destekli, insansız raporlama sistemlerinin oluşturulması gibi projeler de kısa sürede başlayacaklarımız arasında.