Kilim Mobilya 150 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerine devam ediyor. Fabrikanın ürün stoğu için 30 bin metrekarelik alan kullanılıyor. Kilim Mobilya alanları verimli kullanmak adına stok alanlarının azaltılması için proje çalışmaları yürütüyor. Stoklar azaltılarak ve mamul stok hızı artırılarak stok maliyetlerinin düşürülmesi planlanıyor. Kilim Mobilyanın hedefleri arasında yazılım geliştirmelerine devam etmek büyük önem taşıyor.

Kilim Mobilya Soft İşletme Müdürü Veysel Aslankaya, depo süreci ile ilgili söyledikleri: “Lojistik stratejisi ön planda tutulmaktadır. Her deponun işletmeler içerisinde olması tercih sebebi olmuştur. Gerek hammadde gerekse mamul depolarda tam anlamıyla kontrol sağlamak adına da ihtiyaca uygun yazılımlar tercih dilmektedir. Depoların takibi ve kontrolü sistem üzerinden yapılması her zaman önemsenmiştir. İleriki dönemlerde müşterilerimizde depolarını görüp, yönetebilecek planlarda yapılmaktadır. Depo yatırımı yapılarken partner seçiminde uzmanlık seviyesi/referanslar/kalite sistemlerine uyumu/fiyat politikaları gibi konularda kriterler göz önünde bulundurulmaktadır.”

YATAKTA VE OTURMA GRUPLARINDA YENİ TEKNOLOJİLER

Üretim tesislerinizdeki yapılanmadan ve buralarda gerçekleşen üretimlerden kısaca bahsedebilir misiniz?

Kilim mobilya bünyesinde 4 farklı lokasyonda toplamda 150.000 m2 kapalı alanda 1200 kişi ile üretim yapılmaktadır. Evinizin ihtiyacını karşılayacak koltuk, kanepe, yatak, baza, berjer, yemek odası, yatak odası, genç odası vs. ürünler üretilmektedir. Kilim Mobilya, sektördeki ihracatçı firmalardan bir tanesi. 40’ın üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Toplam ciromuzun yüzde 30’luk bir payı ihracata ait. Kilim Mobilya tasarım ekibi 2018 yılında özellikle uç noktalarda çalışmaya özen gösterdi. Avangart tarafında ve modern tarafında uç modeller çalışıldı. Her tüketiciye hitap eden ürünümüz mutlaka var. Özellikle fiyat eder ilişkisini müşteri lehine kullanarak bütün fiyat bölgelerinde tüketicilerimize benzeri ürünler sunmaya çalıştık. Yatakta ve oturma gruplarında yeni teknolojiler uyguladık. Oturma gruplarımızda Türkiye’de ve sektörde ilk kez bizim kullanacağımız hibrit adını verdiğimiz bir teknolojimiz mevcut.

Yeni üretim hattı ya da tesis yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yeni dönemde planlanan bir yatırım kararı var mı?

Firmamızın stratejik amaç ve hedefleri doğrultusunda gelişen şartlar çerçevesinde yatırım kararları verilmektedir. Yeni dönemde yönetimimiz tarafından verilen hedefler doğrultusunda 500.000 m2 kapalı alanda üretim yapılabilecek yeni yatırım planı bulunmaktadır. 4 farklı noktada çalışan üretim hatları tek noktada birleştirilerek daha entegre tesis planlanmaktadır. Kilim Mobilya’da 5 yıllık ve 10 yıllık planlar yapıyoruz. 5 yıllık planımız dahilinde yaklaşık 6 kat civarında bir büyüme hedefliyoruz. Her bir iş kolunda 6 kat büyümekten ziyade, öncelikli olarak büyümesi gereken alanlar üzerinde çalışmalar yapacağız.

Deponuzun fiziki yapısı ve ürün stok miktarı hakkında bilgi alabilir miyiz?

4 farklı noktada üretim yapılan sahalarda mamul depoları da kendi bünyesinde bulunmaktadır. Yaklaşık 30.000 m2 da ürün stoğu yapılmaktadır. Firmamız bünyesinde stok alanlarının azaltılması adına yapılan proje çalışmaları ile bu alanları mümkün olduğu kadar verimli kullanmak istiyoruz. Ayrıca stokları azaltarak mamul stok hızını artırarak stok maliyetleri düşürülmesi planlanmaktadır.

Kullandığınız sistemler ve çözümler nelerdir? Bunlardan nasıl faydalanıyorsunuz?

Temel anlamda söylenecek olursa ERP alt yapısıyla farklı departmanlarda farklı sistemler kullanılmaktadır. LOGO UNITY/TİGER/SİPARİŞ PORTALI/PLANLAMA/SSH PORTALI/TEDARİK PORTALI vs. tüm bu programları bilgi sistemleri departmanımız bünyesinde yazılım geliştirmeleri sürekli devam etmektedir.

LOJİSTİK STRATEJİSİ ÖN PLANDA

Depo yatırımı yaparken nelere dikkat ediyorsunuz? Partner seçim kriterleriniz nelerdir?

Öncelikle lojistik stratejisi ön planda tutulmaktadır. Her deponun işletmeler içerisinde olması tercih sebebi olmuştur. Gerek hammadde gerekse mamul depolarda tam anlamıyla kontrol sağlamak adına da ihtiyaca uygun yazılımlar tercih dilmektedir. Depoların takibi ve kontrolü sistem üzerinden yapılması her zaman önemsenmiştir. İleriki dönemlerde müşterilerimizde depolarını görüp, yönetebilecek planlarda yapılmaktadır. Depo yatırımı yapılarken partner seçiminde uzmanlık seviyesi/referanslar/kalite sistemlerine uyumu/fiyat politikaları gibi konularda kriterler göz önünde bulundurulmaktadır.

ENDÜSTRİ 4.0 İLE UYUMLU SİSTEMLER

Depo ve depo yönetimiyle alakalı gelecekteki planlarınızı paylaşır mısınız?

Tüm işletmelerde hatta bayilerimizin depolarını tamamen sistem üzerinden takibi ve yönetimi planlanmaktadır. Ayrıca gelişen teknoloji de göz önüne alınarak endüstri 4.0 ile uyumlu sistemlerde geliştirilmesi planlanmaktadır. Daha az m2’lerde daha hızlı stok devirleri ile çalışma planları yapılmaktadır.

Endüstri 4.0 vizyonunuzdan ve varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz?

Endüstri 4.0 yaklaşımı firmamız bünyesinde yeni yapılacak yatırımlar ile daha çok dillendirilmeye başlanmıştır. Tüm işletmelerin tek noktada birleştirilmesi projesini yaparken de tüm üretimin ve makinaların otomasyonu ve birbirleri ile olan iletişimini daha üst seviyede tutarak daha entegre bir yapıya getirilmesi planlanmaktadır. Sadece makinalarda değil yeni ürün portföylerinde de teknolojik ürünlerin ön plana çıkarılması ve ürünler üzerinde de endüstri 4.0 uygulamalarının yapılması vizyonumuz arasında bulunmaktadır. Hatta daha da ileri giderek müşterilerimiz ile de bir endüstri 4.0 bağı kurmak amaçlarımız arasındadır.

Veysel Aslankaya Kimdir?

Kayseri ​Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi'nin ardından 1993 yılında ​Selçuk Üniversitesi Ereğli M.Y.O Tekstil Programı'ndan mezun olan Aslankaya, KALDER firma temsilciliğinin ardından 2014 yılında katlıdığı Kilim Mobilya bünyesinde soft üretim bölümlerinde üretimin istenen bütçe ve hedeflere ve kaliteye göre gerçekleşmesini sağlama konularından sorumlu olarak görev üstleniyor ve işletme içi idari birimlerin sevk ve idaresini sağlıyor. Aslankaya, Kilim Mobilya bünyesinde yalın üretim faaliyetlerini gerçekleştirilmesinin yanında, işletme içi sahalarda verimlilik projelerinin çalıştırılması, işletme içi tesis planlaması çalışmaları, EFQM proje başkanlığı ve KALDER temsilciliği görevlerini de yürütüyor.