CEM KARATAY - Depolama-paketleme-kargo merkezleriyle öncelikli olarak elektronik sistemler, dijital yerli markalar ve tıbbi teknoloji cihazları alanlarında hizmet sunan çok kanallı lojistik şirketi DCL Logistics, Universal Robots UR10e cobot’u kullanarak verimlilikte yüzde 500 artış, iş gücü maliyetinde yüzde 50 tasarruf ve yüzde 100’lük bir sipariş doğruluğuyla üç ayda yatırım getirisi elde etti.

Kentucky, Los Angeles ve Silikon Vadisi’nde konumlanan depolama-paketleme-kargo işlemleri merkezlerinde, mevcut çalışma düzenine entegre edilebilecek, ürünlerin toplanması, kutulara yerleştirilmesi ve paketlenmesini hassas ve doğru bir biçimde gerçekleştirecek esnek otomasyon sistemine ihtiyaç duyan firma, kolaboratif robot yatırımı yapmaya karar verdi. 

Firmanın Baş Gelir Sorumlusu (CRO) Brian Tu, doğrudan tüketiciye modelli depolama-paketleme-kargo hizmetlerinin daha hızlı, kapsamlı ve ucuza gerçekleştirme ihtiyaçlarına ek olarak, saat başı işçilik maliyetleri ve mevsimsel talep artışı eklenince ihtiyaçlarına en uygun çözümün, bin 300 mm’yi aşan erişim mesafesiyle UR10 cobot olduğunu gördüklerini belirtti.

“GÜNDE 4.400 ÜRÜN TOPLADI”

Sistemin modülerliği sayesinde adım adım geliştirme imkanı bulduklarını kaydeden Tu, ayrıca programlama esnekliğiyle sistemi, kendi sistemlerine kolaylıkla entegre edebildiklerini ifade etti. 

Tu, ayrıca sistemin mevcut iş gücüyle beraber çalışabilmesinin ve cobotların yaptıkları işin değerini yükseltmesinin kendileri açısından önemli olduğunu söyledi.

DCL Logistics Otomasyon Mühendisi Isaac Toscano ise, özellikle Kara Cuma gibi mevsimsel artış dönemlerinde geçerli olan sipariş birikmesinin cobot 7/24 çalıştığı için önüne geçtiklerini ve cobotun Kara Cuma’da, bir günde toplamda dört bin 400 adet ürünü sipariş için topladığının altını çizdi.

“COBOT SAYISINI ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

E-ticaret şu anda perakende pazarının yalnızca yaklaşık yüzde 15’ini oluşturmasına rağmen büyümesini sürdürüyor. 

Robotik sistemlerin DCL operasyonu içerisindeki yerinin önümüzdeki beş ila on yıl arasında daha fazla önem kazanacağını vurgulayan Dave Tu, sözlerini şöyle noktaladı: “Daha fazla sistem entegre ettikçe, tek robot sisteminden çoklu robot sistemine geçeceğiz. Hedefimiz, 10 ila 20 arası robota sahip olmak.”