ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, demir çelik sektörünün gerçekleştirdiği ihracat çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Tosyalı, “Dünya bir değişim sürecinden geçerken çok iyi bir pozisyon aldık. Başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkeleri yönünü Türkiye’ye çevirmeye başlayacak. ABD’de, Latin Amerika ülkelerinde önemli potansiyel var. Uzak Pazarlar Stratejisi’nden iyi yararlanmalıyız. Ortaya çıkacak muhtemel fırsatları en iyi şekilde değerlendirmemiz halinde hem sektörlerimizin hem de Türkiye ihracatının hedeflerin üzerinde bir başarıya ulaşması mümkün” dedi.

TÜRKİYE’NİN İHRACATI YÜZDE 13,2 ARTTI

Türkiye, ağustos ayı içerisinde hayata geçirdiği ihracat çalışmaları geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 arttı ve 21,3 milyar dolara ulaştı. Bu rakam tarihin en yüksek ağustos ayı ihracatı oldu. İlk 8 ay içerisinde ihracat 165,6 milyar dolar olurken Türk ihracatçısı, son 12 ayda ise 250 milyar doları aşma başarısını gösterdi. Türkiye demir ve demir dışı metaller sektörü ile çelik sektörü ağustos ayında yaklaşık 3 milyar dolar, ilk 8 ayda ise 25 milyar doları aşan katkısıyla Türkiye ihracatına önemli destek sundu.

"TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI" "TÜRKİYE-AFRİKA TİCARET İLİŞKİSİNDE CİDDİ BİR VİRAJ ALINDI"

Türkiye demir ve demir dışı metaller sektörü ağustos ayında yüzde 10,9’luk yükselişle 1 milyar 134 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, ilk 8 ayda yüzde 30 oranında artış ile 9 milyar 927 milyon dolarlık ihracata imza attı. Çelik sektörü ise ağustosta tüm dünya ülkelerinde yaşanan küresel talepteki düşüşün de etkisiyle yüzde 18,9 azalışla 1 milyar 829 milyon dolarlık ihracat yaptı. Sektörün 8 aylık performansı yüzde 16,6 artış ile 15 milyar 317 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

“KÜRESELDEKİ DEĞİŞİM SÜRECİ TÜRKİYE’YE YENİ FIRSATLAR GETİRECEKTİR”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren ADMİB Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Küresel çapta yaşadığımız tüm sorunlara rağmen ihracatta elde ettiğimiz seviyeden dolayı memnunuz. Ortaya çıkacak olası fırsatların en iyi şekilde değerlendirilmesi halinde hem sektörlerin hem Türkiye ihracatının hedeflerin üzerinde bir başarıya ulaşabileceğimize inanıyorum. İlk 8 aylık performansımız hedeflerimiz dahilinde gerçekleşti.  Tüm dünya ham madde tedarikindeki sıkıntıdan, yüksek emtia ve enerji fiyatlarından, çip sorununun devam etmesinden, Çin’deki emlak krizinden, Rusya-Ukrayna savaşının ekonomik yansımalarından etkileniyor. Bu sebeple tüm küresel platformda bir daralma yaşanıyor. Lakin Türkiye’de farklı cephelerden fırsatlar doğuyor. Ortadoğu, Körfez Ülkeleri, Kuzey Afrika cephesinde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Özellikle çelik sektöründeki küresel durgunluğa rağmen ithal ikame olan ürünlerde yatırımlar hız kazandı. Yassı ürün başta olmak üzere, birçok ürün grubunda sıcak ve soğuk yassı üretimleri başlayacak. Bu yatırımlar ithalatımızı önemli seviyede azaltacak. Aynı şekilde dünyanın içinde bulunduğu değişim sürecinde çok iyi pozisyon aldık. Başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkeleri yönünü Türkiye’ye çevirmeye başlayacak. ABD’de Latin Amerika ülkelerinde önemli potansiyeller var. Uzak Pazarlar Stratejisi’nden iyi yararlanmalıyız. Oluşabilecek fırsatları iyi değerlendirmeliyiz.”