İş birlikçi robotlar veya cobotlar, son yıllarda farklı iş kollarındaki popülaritesini artırarak kullanım alanını genişletti. İş birlikçi robotlar, geleneksel ve diğer endüstriyel robotlara kıyasla birçok durumda daha esnek bir çözüm ve daha küçük boyutlar sunan kanıtlanmış güvenlik özelliklerini kullanıyor. Bu noktada FANUC’un kolaboratif robotlarından olan CRX Kolaboratif Robot, kullanıcısına hızlı dağıtım ve kolay kurulum imkanı sunuyor. Hem CRX cobot hem de kontrolörü hafif ve kompakt olduğundan, işleri yerine oturtmak için gezer vinçler gibi hacimli ekipmanlar gerekmiyor. CRX’in az yer kaplayan ve güçlü R-30iB Mini Plus kontrolörü, sıfır çit veya koruma gerektiriyor ve standart 230V elektrik priziyle çalışarak kurulumu kolaylaştırıyor. Tüm bu avantajlar, şirketlerin maliyetleri düşürmesine, değerli zemin alanından tasarruf etmesine ve kârlılığı iyileştirmesine yardımcı oluyor.

REHA GÜR, EUROTEC'İN YATIRIMLARI HAKKINDA KONUŞTU REHA GÜR, EUROTEC'İN YATIRIMLARI HAKKINDA KONUŞTU

SÜRÜKLE VE BIRAK

FANUC Türkiye Robotik Satış Müşteri Yöneticisi Murat Kantar, “İş birlikçi robotlarımızın öne çıkan bir diğer avantajı ise kullanım kolaylığı basit “sürükle ve bırak” programlamasıdır. Bundan 30 yıl önce robot programlama, Fortran veya C++ gibi üst düzey yapılandırılmış bir dildi. Bir mühendis veya bakım teknisyeninin programlama dilini bilmesi ve anlaması gerekiyordu fakat bu durum tamamen yeni FANUC CRX Tablet Teach Pendant ile değişti. CRX Tablet Teach Pendant ile noktaları kolayca programlayıp öğrenmeyi sağlıyoruz. Geçişli öğretim ve basit programlama için sürükle ve bırak arayüzü, önceden robotik deneyim gerektirmeden kolay kullanım sağlıyor” dedi.

FANUC’un iş birlikçi robotlarının yüksek karışık yapıdan düşük hacimli görevlere kadar mükemmel performansa sahip olduğunu hatırlatan Kantar, bu faktörün iş birlikçi robotları çok çeşitli endüstriler ve uygulamalar için doğal bir uyum haline getirdiğini ifade etti. Murat Kantar şöyle devam etti: “FANUC tarafından onaylı olarak sağlanan çevresel ekipman (EOAT) yelpazesi ile cihaz ortakları, işbirlikçi bir robotun görevleri değiştirmesini de kolaylaştırıyor. Ayrıca FANUC olarak CRX cobot, motorlar, redüktörler, sensörler, kablolar ve gres için 8 yıllık sıfır bakım garantisi sunuyoruz.”

BİRÇOK UYGULAMADA İŞ BİRLİĞİ

FANUC Türkiye’nin iş birlikçi robotları arasında CRX-5iA, CRX-10iA, CRX-10iA/L, CRX-20iA/L ve CRX-25iA bulunuyor. Endüstriyel ve üretim işlerinde insanlarla birlikte güvenli bir şekilde çalışmaya olanak tanıyan iş birlikçi robotlar; kalite kontrol, makine yükleme/boşaltma, ambalajlama, paletleme, zımparalama, kaynak ve diğer birçok uygulamada kullanılıyor.

“Bugünün üretim koşullarında sadece insanların ya da robotların olduğu bir düzenden bahsedemeyiz. Nitekim fabrika içinde hareket kabiliyeti olan, kamerayla çevresini görüp işlemini gerçekleştiren, ürünü en iyi kapasiteyle tutabilen, insanlarla iş birliği yapabilen ve belki de en önemlisi çalışana çarpmadan güvenle iş yapan robotlar, üretim için olmazsa olmaz” diyen Murat Kantar, “Ayrıca esnek üretim bantlarındaki verimliliği da şu an için ancak robot ve insan iş birliğine dayanan çalışma prensibiyle başarabiliriz. Bu noktada robotların insanın bilincine, insanın da işini hızlandırıp kolaylaştıracak mekanik bir partnere ihtiyacı bulunuyor” dedi.

AKILLI SENSÖRLERLE DONATILDI

Akıllı sensörlerle donatılmış iş birlikçi robotlar, bir kişi veya nesneyle temas ettiği anda pahalı koruyucu cihazlara ihtiyaç duymadan güvenilir bir şekilde durarak güvenliği sağlıyor. İnteraktif programlama, kullanıcıların noktaları elle yönlendirme veya sürükle-bırak simgeleri içeren bir tablet arayüzü aracılığıyla öğrenmeye olanak tanıyan işbirlikçi robotlar, standart 100 V/240 V güç kaynağıyla çalışırken, yaklaşık 400 W ortalama güç tüketimiyle (25 kg taşıma yükünde) enerji tasarrufunu mümkün kılıyor.

Murat Kantar iş birlikçi robotlarla ilgili şunları aktardı: “FANUC olarak birçok sektöre sunduğumuz robotlarımız ve kolaboratif robotlarımız, üretimin de dinamiklerini baştan değiştiriyor. Sanayi ve uygulamaya bağlı olmakla beraber otomotiv gibi bazı sanayilerde otomasyon oranı bugün bile oldukça yüksek. Gıda, medikal ve elektronik gibi sanayilerde de robot kullanımında artış yaşandı. Fakat tüm sanayileri göz önünde bulundurduğumuzda otomasyon potansiyelinin büyük kısmı henüz gerçekleştirilmemiş durumda. İş birlikçi robotların da birçok insanın çalıştığı alanlara esnek bir biçimde entegre olması, FANUC olarak bizi daha yeni teknolojiler geliştirmeye teşvik ediyor.”