Kuvars esaslı kompoze yüzeylerde global bir marka olan Cosentino Group, Silestone, Dekton ve Sensa gibi ileri teknolojiye sahip ürünlerle mimari alanlarda eşsiz tasarımlar sunarken, Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’de açtığı Cosentino Center’lar yüzde 25 gibi iddialı bir Pazar payı hedefliyor. Türkiye operasyonlarını istihdam, lojistik ve stok yatırımlarıyla güçlendirme hedefindeki Cosentino, İspanya’da Endüstri Parkı içinde Partaloa ve Cantoria bölgelerinde hayata geçirdiği 20 megavat kapasiteli yeni tesisinde, yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 20’sini güneş enerjisinden sağlayacak. 40 hektarlık arazide ise her biri 540Wp’lik yaklaşık 37 bin güneş paneline sahip
olan projesiyle hem karbon ayak izinin azaltılmasına hem de biyoçeşitliliği kurtarmaya katkı sunacak. Cosentino Türkiye Ülke Müdürü Alper Şensan ile şirketin yakın dönem enerji yatırımlarını ve Türkiye pazarındaki hedeflerini konuştuk.

Firmanızın kuruluşundan ve Türkiye’deki yapılanmasından kısaca bahsedebilir misiniz? 

Merkezi İspanya’da bulunan kuvars esaslı kompoze yüzeylerde global lider olan Cosentino Group olarak 40 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyoruz. Silestone, Dekton ve Sensa gibi ileri teknolojiye sahip ürünler geliştirerek, mimari alanlarda eşsiz tasarımların yaratılmasını sağlıyoruz. Ürün ve markalarımızın dağıtımını 80’den fazla ülkeye yapıyoruz ve 32 ülkede doğrudan yatırımla kendi tesislerimizde faaliyet yürütüyoruz. Finansal ciromuzun yüzde 90'ını uluslararası pazarlardan elde ediyoruz. Cosentino Group olarak 1,5 milyon metrekare kapalı alana sahip tesislerimizde ürettiğimiz Silestone ve Dekton ürünlerimizle yıllık 9 milyon metrekare üretim yapıyoruz. Tüm operasyonlarımızda 5 kıtada, 136 büyük şehirde satış ekibi ve stok sahamız olan Cosentino Center’lara sahibiz. Dünya genelinde 5 bin kişiyi istihdam ediyoruz. En büyük pazara sahip 32 ülkede distribütörsüz şekilde operasyonu kendimiz üstleniyoruz.  Türkiye pazarına ise 2014 yılında girdik. Türkiye pazarı grup için çok önemli bir pazar ve ülkemize çok güveniyoruz. Ülkemizle ilgili uzun vadeli planlar yapıyoruz. Olumsuz düşüncelere kapılmadan işimizi çağın gerekliliklerine göre nasıl yürütür ve büyütürüz düşüncesiyle yolumuza devam ediyoruz. 

Türkiye’de toplam kaç fabrikanız bulunuyor? Fabrikaların üretim kapasitesini artırmaya yönelik yeni yatırım planlarınız var mı? 

Cosentino, ABD pazarı hariç, tarihinde ilk defa bir ülkeye eş zamanlı olarak 3 şehirde, Cosentino Center açarak hızlı bir giriş yaptı. Bu da Cosentino’nun Türkiye pazarına verdiği önemi gösteriyor. Biz de bu önemi daha da yukarılara taşımak için kısa sürede geniş bir saha satış kadrosu kurduk.  Cosentino Türkiye olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de açtığımız Cosentino Center’lar ile satış ağımızı hızla büyüttük. Adana’da bayilik vererek, o bölge pazarı için stok oluşturduk. Bu süre zarfında sürekli ek istihdam yaratarak, daha fazla pazarlama ve tanıtım yatırımlarına ağırlık verdik ve sürekli pazar payımızı genişlettik. Geçtiğimiz yılın başında İstanbul’da, 2023 yılı başında ise İzmir ve Ankara’da showroomlar açmayı ve istihdamı artırmayı planladık. 2025 yılında Türkiye pazar payından yüzde 25 almak gibi bir hedefimiz bulunuyor.  Günün ihtiyaç ve beklentilerine göre Türkiye operasyonumuzda, istihdam, lojistik ve stok yatırımlarımıza istikrarlı bir şekilde devam edeceğiz.

Faaliyet gösterdiğiniz sektörü elektrik tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? Enerji verimliliği konusunda hangi proseslere odaklanıyorsunuz? 

Cosentino olarak, enerji, kaynak tüketimi, yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik kullanımı ve sürdürülebilir mobilite politikalarını bir bir hayata geçiriyoruz. 2015'ten bu yana Cosentino Endüstri Parkı'ndaki hem ürünler hem de hizmetler için elektrik ihtiyacının yüzde 100'ü, sertifikalı yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılanıyor.

Son dönemde hayata geçirdiğiniz çatı üzeri güneş enerji santrali projenizi anlatabilir misiniz? Çatı üzeri GES projesinin toplam kurulu gücü nedir? Toplam elektrik tüketiminizin ne kadarını üretmeyi planlıyorsunuz? 

Endüstriyel alanda kurduğumuz yeni bir yenilenebilir elektrik yönetim modelimiz kapsamında yüzde 100 endüstriyel iç tüketime yönelik fotovoltaik projesiyle yılda yaklaşık 34 bin MWh elektrik üreteceğiz.  Almería'da sahip olduğumuz Endüstri Parkı içinde Partaloa ve Cantoria bölgelerinde hayata geçirdiğimiz 20 megavat kapasiteli yeni tesisimizde, yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 20'sini güneş enerjisinden sağlayacağız. 40 hektarlık arazide her biri 540Wp’lik yaklaşık 37 bin güneş paneline sahip olan projemiz, hem karbon ayak izinin azaltılmasına hem de biyoçeşitliliği kurtarmaya katkıda bulunuyor. Bununla birlikte güneş platformuna eklenen 15 hektarlık alanda, flora ve yerli türlerin ekilmesine dayalı bir biyoçeşitlilik projesine de ev sahipliği yapıyoruz. 2023 yılı sonunda devreye alınması planlanan 10 milyon euro'luk çatı projesi ile mevcut platforma 20MW eklenerek, Cosentino Endüstri Parkı içindeki yıllık enerji üretim rakamının yüzde 30'a çıkarılması hedefleniyor.

CW ENERJİ PANELLERİ İLE ÇÖZÜM CW ENERJİ PANELLERİ İLE ÇÖZÜM

Güneş enerji santrali projesi için toplam ne kadarlık bir yatırım bütçesi ayırdınız? Bu yatırım ke

ndini ne kadar sürede amorti edecek? 

Proje tamamlandığında tek başına toplam 24 milyon Euro’luk bir yatırım içerecek.  Projemiz, fabrikaların çatılarına kurulan güneş panellerinin yanı sıra yaklaşık 37 bin güneş panellik bir santrali içeriyor.  

Projenin kurulması ve hayata geçmesi noktasında hangi EPC, danışmanlık ya da hangi firmalardan destek aldınız? Yollarınız bu firmayla nasıl kesişti ve nasıl bir iş birliği gerçekleştirdiniz? 

Yüzde 100 endüstriyel iç tüketime yönelik fotovoltaik projemizi inşaat, inşaat mühendisliği, yenilenebilir enerji ve elektrik altyapılarında Avrupa'nın önde gelen iş grubu Groupe Eiffage'ye ait olan Eiffage Energía ile hayata geçirdik. 

Sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir çevre politikası izliyorsunuz? 

2021 yılında onaylanan Çapraz Stratejik Sürdürülebilirlik Planımız ile çevre ve güvenlik varlıklarına toplam 15 milyon Euro’yu aşan oranda yatırım yaptık.  Karbon ayak izi hesaplaması alanında 3 milyon Euro yatırımla emisyon azaltma planını uygularken, hayata geçirdiğimiz programlarla da süreçlerin optimizasyonunu başarılı bir şekilde sağlıyoruz. Hayata geçirdiğimiz başarılı uygulamalar ile Sera Gazı (GHG) emisyonlarında yüzde 7’lik bir azalma elde ettik. Karbon nötrlüğünü sağlamak için de sera gazı emisyonu azaltma projelerine yatırım yaparak emisyonları dengelemeyi hedefliyoruz. Yaptığımız yatırımlarla 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerimize ulaşmayı amaçlıyoruz. Şirket olarak, düşük karbonlu bir ekonomiye geçişte enerji verimliliği, emisyon azaltımı ve gelişimini teşvik ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz çevresel yatırımlar, yaratıcı ve yenilikçi karakterimizi güçlendirirken geleceğimize de yön veriyor. Tüm yatırım ve çalışmalarımız; Cosentino’yu sürdürülebilir kalkınma için küresel hedefler performansını Yenilik (SDG 9), Sürdürülebilir Üretim (SDG 12) ve İklim Eylemi (SDG 13) gibi stratejik hedeflere ulaştırıyor.
Öte yandan, doğal taş endüstrisinde devrim yaratan yepyeni bir teknolojiyi pazara sunduk. Amiral markamız Silestone'un ilk Karbon Nötr koleksiyonu Sunlit Days’i tanıttık. Sunlit Days koleksiyonu, kendi içindeki tüm yaşam döngüsü boyunca karbondioksit emisyonlarını sıfırlamış durumdadır. Koleksiyonumuzun üretim süreci, bileşiminde yüzde 99 yeniden kazanılmış su, yüzde 100 yenilenebilir enerji ve yüksek miktarda geri dönüştürülmüş hammadde kullanıyor. Mineral hammaddelerden ve geri dönüştürülmüş malzemelerden oluşan hibrit bir formülle doğaya saygılı ürünler geliştiriyoruz. Şirketimizin geliştirdiği HybriQ+ teknolojisi bize bu imkanı sunuyor.
Bu vizyonla AB ile yürütülen Gönüllü Karbon Piyasası Projesi çerçevesinde, gönüllü olarak dengeleme projelerini destekliyoruz. Bu proje aynı zamanda deniz tabanının korunmasına yönelik bir ortaklık programını da içeriyor.