Teknolojinin ve robotik endüstrisinin gelişimi gerek üretim gerek hizmet sektöründe faaliyet gösteren pek çok iş alanını etkiliyor. İnsanların ve makinelerin birlikte çalışarak endüstriyel üretimde verimliliği artırmasını sağlayan Endüstri 5.0, yalnızca üretimi değil, tüm sektörleri ve iş alanlarını kapsıyor. Endüstride dönüşüm gerçekleşirken sağlıktan eğitime, imalattan hizmete ve eğlenceye hemen her sektörde insanlarla birlikte çalışan cobot’lar yer almaya devam ediyor.
İNSAN ODAKTA KALMAYA DEVAM EDECEK
Universal Robots Türkiye & MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, Endüstri 5.0 dönüşümünde insanın odakta kalmayı sürdüreceğini ifade etti. Gelecekte kolaboratif robot kullanabilen doktorlar, sağlık mühendisleri, robotik tarım operatörleri gibi yeni multidisipliner mesleklerin ön plana çıkmaya başlayacağını belirten Kandan Gök, bu yeni gelişmelerin, insana özgü iş yapma şekillerini daha nitelikli kılacağını, bu noktada teknolojinin, hayatın içine daha fazla girerek yeni mesleklerin oluşmasında alışılagelmiş uygulama şekillerinin değişmesinde önemli rol oynadığını gördüklerini ifade etti. Gök sözlerini şöyle sürdürdü: “Orta ve uzun vadede cobot teknolojisi, insan hayatının sadece endüstriyel alanında yer almayıp; sağlık, sosyal ve hizmet alanlarındaki varlığını da artırarak sürdürecek.”
COBOT’LAR TURİZM GELİRLERİNİ ARTTIRABİLİR
Otomasyon birbirinden çok farklı görünen sektörler için önemli hale gelirken, cobot’ların da farklı alanlarda kullanım imkânına sahip olduğunu vurgulayan Gök, “Cobot’ların endüstride, kaynak, CNC, makine besleme gibi alanlarda kullanılması artık normalleşen, yaygınlaşan bir durum. Ancak bunun ötesinde hizmet sektörüne baktığımızda, örneğin gıda, içecek ve tarım sektöründe Universal Robots cobat’ları günde 24 saat çalışabiliyor ve şirketlere kesintisiz verimlilik sağlıyor. Gerektiğinde iş süreçlerinde ve uygulamalarda tekrar konumlandırılabilen ve yeniden programlanabilen kolaboratif robotlar, çalışanların tekrara dayalı işlere bağlı yaralanma riskini azaltmaya da yardımcı oluyor” dedi.
Gök, cobot’ların kahve ikramından pizza yapımına kadar birçok alanda kullanıldığının ve hizmet sektöründe de belli bir yer edindiğinin altını çizdi. Son derece kolay kurulan ve yeni bir görev için hızlıca programlanabilen cobot’ları turizm sektörüne daha fazla entegre ederek sorunsuz, yerli ve yabancı turistlere kesintisiz ve farklı bir hizmet deneyimi sunulabileceğinin ve böylelikle Türkiye’nin turizm gelirlerinin arttırılabileceğinin altını çizen Kandan Gök, “Bu noktada sağlık turizminden de bahsetmekte de yarar görüyorum” diyerek şöyle devam etti: “Cobot’lar günümüzde saç ekim merkezlerinde saç ekiminde görev alıyor ve oldukça başarılı sonuçlara imza atıyor. Öte yandan hastane ve poliklinik gibi riskli alanların dezenfeksiyon işlemlerini cobot’lar üstlenebiliyor. Bu açıdan bakıldığında hem sağlık sektöründe hem sağlık turizminde iş birlikçi robotların önemi daha iyi görülebiliyor.”