Dünyanın ilk endüstri robotları 1961 yılında GM fabrikasında kullanılmış. Unimate markalı robotlar alma-yerleştirme ve nokta kaynağı yapmışlar. Unimate’in anatomisi 1968 yılında tek kollu yapıya dönüşmüş ve robot programlanabilir hale gelmiş. 1973 yılında ilk altı eksenli robot Famulus yaratılmış. 2009 yılında iki önemli gelişme olmuş; gerçek zamanlı süper hareket kontrolü ile biyolojik hareketleri taklit edebilen robotlar çıkmış. 2015 yılında ilk cobot Audis montaj parçalarını bant yanındaki raflardan alıp takmaları için montörlere vermiş.

****

Robotların gelişme yönlerini kökü 1960’larda yaratılan sibernetik kavramına dayalı “Cisimleştirme (embodiment) Teorileri” işaret etmekte. İlk cisimleştirme teorisi deneyim yaşamak ve zeka geliştirmek için bir cismin varlığı ön koşuldur demekte. Bu da yapay zeka için cisimlere; sensör, aktüatör ve işlemcilere gerek doğurmakta. Dolayısıyla yapay zeka robotta cisimleşirse, robot da yapay zeka ile evrimleşebilmekte. Bu kuralın ilk uygulaması da Bongart robotu. Bogart kendi kendini onarabiliyor. Onarım robot entegrasyonunun çok daha üstünde bir konu ve ancak endüstri robotlarının gelecek neslinde olabilecek. 

****

İkinci cisimleştirme teorisi farklı cisimler farklı zekalar içerirler diyor. Buna göre değişik yetenekler için değişik yapılar gerekiyor. Honda’nın Asimo’su, KIT’in Dillmann’ı, NASA’nın Robonaut’u bu tarz robotlar. Ancak daha güzel örnek Da Vinci isimli cerrah robot. Cismi ne endüstri ne de insansı robota benzeyen Da Vinci bilim kurguyu gerçek yapıyor.

Teoriyi bilen pratiği daha iyi kavrar!